Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Cikkajánló – 2023. április

Kedves Olvasóink!

A Lapról hangra oldalon az áprilisban feltöltött cikkek között akad számos tudományos cikk a Világunk titkai kiadványból, utat mutató jó tanácsok a Glamour, valamint a Mai ige cikkei közül, és érkeztek érdekességek új kutatásokkal a Mindennapi pszichológiából és a Hihetetlen! magazinból. Ezek közül válogattuk ki soron következő cikkajánlónkat, fogadják szeretettel!

 

1. A lényeg, hogy kelj fel újra

A járni tanuló gyermek is elesik, talpra állása pedig a tanulás folyamata, és elengedhetetlen a mozgásfejlődés során. Az ökölvívó sem akkor veszít, ha padlóra kerül, csak akkor, ha nem áll fel, ők azonban a biztonságos esés és a gyors felkelés megtanulására helyezik a hangsúlyt. A Bibliában a Példabeszédek szerint az igazakkal és nem igazakkal is megtörténik, hogy elesnek, ami pedig megkülönbözteti őket, az a talpraállás. Miképp állnak fel és nyernek bűnbocsánatot az igazak a Szentírás szerint? A megszívlelendő gondolatok a Mai ige kiadványának cikkében találhatóak, ami itt érhető el: A lényeg, hogy kelj fel újra

Köszönet a felolvasásért, Norka!

 


2. A teve anatómiája

Mindannyian tudjuk, hogy a tevék púpokkal rendelkeznek, és azt is, hogy mi célt szolgálnak ezek a képződmények. Mégis hogyan keletkeztek és milyen az összetételük? Hol éltek egykoron a tevék, és miképp váltak a szélsőséges körülmények profi túlélőivé? Hogyan épül fel az emésztőrendszerük? Mit tudunk a tevék viselkedéséről? A Világunk titkai cikkéből valamennyi kérdésre választ kapunk. Köszönjük a felolvasást, K2010!

A cikk itt érhető el: A teve anatómiája

 


3. A trauma nehezen emészthető

A gyulladásos bélbetegségek felülírják mindennapi szokásainkat, ellehetetlenítve a társas összejöveteleket és erős fájdalmakat okozva keserítik meg életünket és átveszik a központi szerepet a mindennapjainkban. Mégis miért alakulnak ki ezek a gyulladásos betegségek? Csak a véletlen kegyetlen játéka? A cikk az orvosok mellett beszámol a pszichológusok kutatásairól is, de megtudhatjuk, mi az az irritábilis bélszindróma, vagy a Crohn betegség, és hogy milyen pszichés problémák húzódnak meg az emésztőcsatornát érintő betegségek mögött. Köszönjük a felolvasást, PZsuzska!

A cikk itt érhető el: A trauma nehezen emészthető

 


4. Mind őrült, aki másként gondolja? Einstein ma antidepresszánst kapna

Az amerikai pszichiáterek kiadványában a különc, nehezen beilleszkedő, lázadó természetű egyéneket már oppozíciós zavarban szenvedőkként diagnosztizálják, amit először az 1980-as évek elején tettek meg. Az oppozíciós zavar a felnőtteket is érinti, és a folyamatos ellenséges és ellenálló viselkedést jelenti. Az ODD az új értelmezés szerint minden fajta nonkonformizmus és a tekintély megkérdőjelezése az elmebaj egy formája. Azok a tulajdonságok, amelyek egykor csak személyiségjegyeknek számítottak, a szakértők ma már mentális betegségeknek tekintik. Hogyan kezelendő a cinizmus, a nárcizmus és az antiszociális viselkedés? Mivel jár együtt az oppozíciós zavar megállapítása? Mely gyermekeknél állapíthatják ezt meg és mely viselkedésformák folyamatos fennállása esetén? Hogyan alakul ki? A pszichiátriai kormegállapítások szubjektív jellegűek, ezek szerint pedig a mindenki által zseninek tartott személyek mentális betegségekben szenvednek. Miért nem elfogadott minden szakember által a DSM5? A cikkből minden izgalmas részlet kiderül, ami itt érhető el:

Mind őrült, aki másként gondolja? Einstein ma antidepresszánst kapna

Köszönet a felolvasásért, Zsenilia!

 


5. Ahol leteheted a terhedet

„Egymás terhét hordozzátok…”

A Mai ige április-júniusi lapszámában olvasható tanácsok arra vonatkoznak, mit tehetünk, ha megbántottunk valakit, ráadásul azt, aki a legközelebb áll hozzánk. Ösztönös cselekedeteinket számtalanszor megbánjuk, ezek pedig óriási súllyal nehezednek ránk. Miképp lehetséges valóban letenni terheinket? A cikkből kiderül, ami itt érhető el: Ahol leteheted a terhedet

Köszönet a felolvasásért, Norka!

 


6. Hogyan működnek a hőszivattyúk?

A fűtés számtalan otthonban gázkazánnal történik, ez pedig sok millió kazánt jelent. Minden egyes földgáztüzelésű kazán évente kb. 3,54 tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe. A brit kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy Nagy-Britanniában 2050-re nullára redukálódik a szén-dioxid-kibocsátás. Mi jelenthet alternatívát? Ismerjük meg a hőszivattyúk működését! Köszönet a felolvasásért, K2010.

A cikk itt érhető el: Hogyan működnek a hőszivattyúk?

 


7. Csillaggyermekek

Bevallom, ezzel a kifejezéssel még nem találkoztam. Hiperaktívként vagy neveletlenként, avagy indigóként és szivárványgyermekként definiált emberi produktumokkal azonban sokszor. Vajon van értelme efféle jelzőket aggatnunk a gyermekekre? Miért helytálló a „csillaggyermek” kifejezés, egyáltalán ki számít csillaggyermeknek? A cikkből kiderül, ami itt érhető el: Csillaggyermekek

Köszönjük a szép felolvasást, PZsuzska!
 


8. Bocsásd meg és felejtsd el

„Viseljétek el egymást…”

Hogyan állhatunk jó kapcsolatban egy másik emberrel? Mire kell összpontosítanunk ehhez? Milyen lépés előzi meg a megbocsátás folyamatát? Hogyan változtathatunk, egyáltalán változtathatunk egymáson? Ha nem, mit tehetünk? Egy biztos, nem arra vagyunk teremtve, hogy azt a mentális terhet hordozzuk, ami a nehezteléssel jár. További útmutatásért kattintson a cikkre, ami itt érhető el: Bocsásd meg és felejtsd el

Köszönjük a felolvasást, Norka!

 


9. Hogyan lélegeznek a halak?

Mi a közös a halakban és a gorillákban? Miért nehezebb munka a halaknak lélegezni, és ha nehezebb, akkor miért nem úgy lélegeznek, ahogy az emberek vagy a gorillák? A cikkben megismerkedhetünk a halak légzőszervével, és azzal a munkával, ahogyan a halak kivonják a vízből az oxigént. Köszönet a felolvasásért, K2010!

A cikk itt érhető el: Hogyan lélegeznek a halak?

 


10. Mibe fektessek, ha csak havi párezer forintot tudok félretenni?

A Glamour cikkében szakértő segít nekünk abban, mit érdemes átgondolni, és mik a lehetőségek a kisösszegű befektetések esetében. Kifizetődő a „sok kicsi sokra megy” elve? A szakértő felhívja a figyelmet arra, mely befektetési formák azok, amelyekkel rövid távon nem ajánlatos foglalkoznunk, és hathavi vésztartalék-képzést javasol. További hasznos és kifizetődő tanácsokért kattintson a cikkre, ami itt érhető el: Mibe fektessek, ha csak havi párezer forintot tudok félretenni?

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére