Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Cikkajánló – 2022. december

Kedves Olvasóink!

A szép decemberben is érkeztek hozzánk különleges hanganyagok, ezek között akadnak nagyobb lélegzetvételű és rövidebb cikkek is. Kiemelten ajánlom figyelmükbe a Rubicon tizenegy részes, a nemrégiben elhunyt II. Erzsébet királynő életét részletesen bemutató publikációját Viki1995 élvezetes felolvasásában. Fogadják szeretettel decemberi cikkajánlónkat!

 
1. Örvendek: Mióta fogunk kezet?

Az ókorban is komoly tartalma volt, és ma is nagy jelentősége van egy kézfogásnak. Mégis honnan ered ez a máig fennálló, és az egész világon elterjedt szokás? A látkép cikke beavat bennünket a részletekbe.

Köszönjük a felolvasást, RRA!

A cikk itt érhető el: Örvendek: Mióta fogunk kezet?


 
2. Solarbrella, az élet napos oldala

Ma már kevés olyan szituáció létezik, ahol ne tudnánk segítségül hívni okostelefonunkat. Fizetünk, könyvet olvasunk, bankjegyeinket válogatjuk ki a segítségével, és még sorolhatnám. Mi a teendőnk abban az esetben, ha például strandolással és lazítással eltöltött óráink alatt telefonunk vagy laptopunk lemerül? A Galaktika publikációja most bemutatja nekünk a napernyőre is fölszerelhető napkollektort, ami két USB csatlakozóval rendelkezik, és óránként huszonöt Watt áramot képes termelni.

Köszönet a felolvasásért, kotabetamas!

A cikk itt érhető el: Solarbrella, az élet napos oldala


 
3. Viking nők otthon és háborúban

A viking nők egy férfiaknak teremtett világban éltek: feleségként, háziasszonyként, tanítóként és mesemondóként álltak helyt, amíg a férfiak megvívták háborúikat. A férfiak végezték a kereskedelmi tevékenységek nagy részét, sőt, csak ők számítottak igazi vikingnek. A nők ebben az időszakban nagyobb társadalmi szabadságnak örvendtek. Hogy mit is jelent ez, és hogy miképp éltek egykoron a vikingek, a BBC history kétrészes cikkéből kiderül.

Köszönjük a felolvasást, Viki1995!

Az első rész itt: Viking nők otthon és háborúban 1. rész

A második rész pedig itt érhető el: Viking nők otthon és háborúban 2. rész


 
4. Nem játék a súlyfelesleg

Az elhízás nem csupán egy múló kellemetlenség, hanem betegség – írja a cikk. A súlyfelesleg komoly következményekkel jár, így okának feltárása és kezelése nagyon fontos lenne, mégsem figyelünk rá eléggé. Mit tehet az, aki súlyfelesleggel küzd? Táplálékkiegészítőt szedjen? Csodateákat vagy fogyókúrás turmixporokat igyon? Vajon érdemes szakemberekhez fordulni? Ha igen, milyen szakembereket ajánlatos felkeresni? Miért érdemes reumatológushoz vagy ortopéd szakorvoshoz, esetleg pszichológushoz fordulni? Ezekre a lényeges kérdésekre mind-mind választ kapunk a Nők lapja egészség magazin cikkében.

Köszönjük a felolvasást, Barbaramatrai!

A cikk itt érhető el: Nem játék a súlyfelesleg


 
5. Ő aztán tudja, mi az a havazás!

A Nők lapja adventi különszámában az elbeszélő Bartos Marci finnországi munkáját, a kezdeti nehézségeket és a finnországi környezetet mutatja be.

Köszönet a felolvasásért, Lilla!

A cikk itt érhető el: Ő aztán tudja, mi az a havazás


 
6. Finomított múlt

A HVG extra pszichológia magazinban olvasható cikk pontokba szedve összefoglalja, mit érdemes, és mit nem érdemes beleírnunk az önéletrajzunkba. Vajon érdemes kikozmetikáznunk? Melyek a leggyakoribb lódítások, amik előfordulnak egy önéletrajzban? Miért javasolják a szakemberek a hölgyeknek, hogy első körben, ha gyermekeik vannak, ne árulják el? Miért előnytelen, ha túlképzettségünkről árulkodik önéletrajzunk? Fel kell tüntetnünk benne az összes munkahelyünket, függetlenül attól, hogy néhány cégnél nem voltunk bejelentve? A válaszokat, és ennél is több hasznos tanácsot találunk a cikkben, ami itt érhető el: Finomított múlt

Köszönet a felolvasásért, Barbaramatrai!


 
7. Csokigyárban jártunk!

A Nők lapja adventi különszáma megismertet bennünket a Diósgyőri csokigyár történetével és a csokoládégyártás menetével. A látogatóknak lehetőségük nyílik az elkészült csokoládé megkóstolására is, ami talán az egyik legkellemesebb feladat, de egyben óriási felelősség is.

Köszönjük a felolvasást, Lilla!

A cikk itt érhető el: Csokigyárban jártunk


 
8. Aromaterápiával a jó közérzetért

Amennyiben szeretjük a természetadta csodálatos és hatékony illatokat, érdemes tanulmányoznunk a cikket. Már az ősi civilizációk is tisztában voltak azzal, hogy az illatok meditatív állapotot idézhetnek elő: fokozhatják az érzékelést, támogathatják az egészséget, és enyhíthetik a fizikai panaszokat is. A Tesco magazin publikációjában részletes és hasznos tippeket kapunk arra vonatkozóan, hogyan alkalmazhatjuk otthonunkban az aromaterápiát, figyelembe véve az illóolajok minőségét és eredetét is. Hogyan készítsünk szobapermetet vagy egy egyedi olajos parfümöt?

A cikkből kiderül, ami itt érhető el: Aromaterápiával a jó közérzetért

Köszönjük a felolvasást, Setyelany!


 
9. Jane Austen élete

A mansfieldi kastély, Büszkeség és balítélet, Értelem és érzelem, Emma. Csak néhány híres regény, ami Jane Austen nevéhez kötődik, és az írónő legtermékenyebb időszakában íródott. A Bookazine Bestseller kétrészes cikkében az író feltárja Jane Austen életét, munkásságát, és örökségét, valamint azt is elmondja, miért nyűgöz le valamennyiünket ma is. Annak érdekében, hogy kicsit jobban megismerhessük és belemélyedhessünk a történetébe, a cikk írója egy Austen rajongót hív segítségül.

Köszönjük a felolvasást, Viki1995!

A kétrészes cikk első része itt: Jane Austen élete 1. rész

A második része pedig itt érhető el: Jane Austen élete 2. rész


 
10. Tükröt tartók

„Ne a gyerek előtt!”… – hangzik el gyakran, amikor inkább megkímélnénk utódunkat a feszültségtől, sőt, úgy teszünk, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Vajon sikerrel járunk? Honnan érzik a gyerekek, hogy baj van? Hogyan működik a gyermekek csodálatos, ősidőktől beléjük kódolt érzelmi radara? Miképp észlelik a jeleket és tartanak tükröt a szüleiknek? A HVG Extra Pszichológia publikációja számos elgondolkodtató ténnyel és érdekességgel tartja fenn érdeklődésünket: érdemes tehát ezek alapján megszívlelni néhány jó tanácsot, elgondolkodva azon, nem jobb-e inkább a gyerekek nyelvén elmondani az igazságot ahelyett, hogy a fantáziájukra bíznánk, lényegesen nagyobb kárt okozva ezzel.

Köszönjük a felolvasást, Barbaramatrai!

A cikk itt érhető el: Tükröt tartók

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére