Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Braille-képességekkel bővült a DEX szoftver legújabb, 3.5-ös verziója

2023.10.27.

A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet logója.Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány vak és gyengénlátó programozói elkészítették az ingyenes DEX (Dramatizált elektronikus könyvszerkesztő és hangoskönyv-konvertáló szoftver) legújabb, 3.5 változatát. A fejlesztés elsődleges iránya a DEX szoftver Braille-képességének bővítése, valamint egyes kapcsolódó funkcióinak frissítése és magasabb szintre emelése volt.

Ezzel a többnyelvű pontírásos anyagok szerkesztését és nyomtatását is támogató szolgáltatás vált elérhetővé, mely a professzionális Braille-kiadványkészítés igényeit is mind jobban kielégíti. A DEX támogatja a magyar és több más nyelv legújabb, hivatalos Braille-átírási szabványát. Emellett jelentős mértékben javult a matematikai Braille minősége és a kiadványok szövegébe történő automatikus integrálása is.

Továbbfejlesztett, illetve új szerkesztési és formázási funkciók segítik a forrásdokumentumok pontírásra történő átalakítását. Részletesebbé vált a forrásdokumentumokon végzett formázások leképezése a Braille-kiadványokban. A DEX egyúttal lehetővé teszi a Braille-kiadványnak a forrásdokumentumtól eltérő tagolását is, pl. csak a Braille-változatban megjelenő üres sorok, új oldalra lépések és speciális írásmódok alkalmazását. Ezeknek a funkcióknak köszönhetően mostantól lehetőség van pl. a népszerű, hordozható Braille-kijelzőkkel kompatibilis, könnyen navigálható elektronikus Braille-anyagok, akár teljes könyvek előállítására is.

Jelentős mértékben bővültek a program Braille-beállításai, és a menürendszere is számottevő áttervezésen esett át. Ennek során részévé vált egy új Braille menü, mely a projektben kifejlesztett új funkciókhoz és szolgáltatások többségéhez biztosít hozzáférést.

Lényeges újdonság a Braille-nézet, mely a forrásdokumentum előkészített és Braille-ra konvertált változatát jeleníti meg a képernyőn olyan formában, amely a számítógéphez csatlakoztatott Braille-kijelzőn is egyenértékűen olvasható. A felhasználó az igényeinek megfelelően beállíthatja a Braille-betűméretet a képernyőn történő megjelenítéshez.

A DEX az új és továbbfejlesztett Braille-szolgáltatásaival elősegíti az ép és látássérült emberek közös munkáját, együtt tanulását. A programmal már a szakismeretekkel nem rendelkező felhasználók is könnyen készíthetnek magas színvonalú Braille-kiadványokat akár papírra nyomtatott, akár elektronikus formában, és ezeket megoszthatják másokkal is. A Braille-nyomtatást végző centrumok pedig a DEX révén rugalmasabban és részletesebben befolyásolhatják a kiadványok formázását és külalakját.

A Nemzetközi Fehérbot nap alkalmából kiadott DEX 3.5 az alapítvány weboldaláról ingyenesen tölthető le az alábbi linkről:

 

 

Amennyiben a program használatával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, keresse fel az alapítvány ügyfélszolgálatát, ahol látássérült munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére;

telefonon a +36 (1) 273-3188-as vagy a +36 (70) 295-9288-as számon, 

e-mailen a címen, illetve személyesen kedden és csütörtökön 9-17 óráig az alapítvány irodájában (cím: 1145 Budapest, Szugló u. 9-15.).

A szoftverfejlesztési projekt a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósult meg.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére