Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Beszámoló az INFOALAP fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány október 13-án tartotta fehér bot napi rendezvényét. Több okból is különleges nap volt számunkra ez az október 13-a. Egyrészt mindig öröm, ha a Fehér Bot Napja alkalmából találkozhatunk régi és új ügyfeleinkkel, akik minden nap használják, és szeretik az Infoalap által honosított és forgalmazott szoftvereket, akik 15 éve rendszeresen pályáztak hozzánk adomány eszközökre. De most a közös ünneplésnek egy különleges apropója is volt, az ország licenc program keretében mostantól a határon túli magyar látássérült felhasználók is jogosultak az ingyenes képernyőolvasó és – nagyító programokra.Az ország licencnek köszönhetően idén júliustól egy éven át minden vak, gyengénlátó és olvasásban akadályozott ember, valamint az őket oktató intézmények és az őket foglalkoztató cégek ingyenesen letölthetik a JAWS, a MAGic, a ZoomText és a Fusion programokat. Ezek a képernyőolvasó és -nagyító szoftverek nélkülözhetetlenek a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógéppel történő munkavégzéshez.

Szombaton reggel, tíz óra előtt megtelt a rendezvény helyszíne, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Terme. Jó volt hallani, ahogyan a közönségben mindenki talált egy-egy régi ismerőst, akivel megoszthatta legújabb JAWS- és MAGic-élményeit.

A rendezvény moderátora Agárdi Szilvia, énekes volt, akit az Infoalapnak az újságolvasást előmozdító közösségi kezdeményezése, a Lapról hangra kapcsán ismerhetett meg a vak és gyengénlátó közönség. Az ünnepséget Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány elnöke nyitotta meg. Visszatekintett az alapítvány 15 éves adományozási tevékenységére, beszélt a kezdetekről, amikor csupán néhány munkatársa volt az INFOALAP-nak. Elmondta, hogyan szélesedett ki az alapítvány tevékenységi köre, hány meg hány új tervre, próbálkozásra és sok-sok lelkes munkatársra volt szükség ahhoz, hogy a szoftverhonosítás első lépéseitől eljuthassunk az ország licenc létrejöttéig. Az elmúlt években számos honosítási projektben, nemzetközi kutatásban vett részt az INFOALAP, hogy az informatika újdonságait elhozhassa a magyar vak és gyengénlátó emberek számára. Szuhaj Mihály hangsúlyozta, hogy a következő húsz évben is azon dolgozunk töretlen lelkesedéssel, hogy az informatika eszközeivel megkönnyítsük a vak és gyengénlátó emberek mindennapjait.

Az ország licenchez a Belügyminisztérium biztosította az anyagi forrásokat, melynek képviseletében Majosházi Csaba úr, a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese látogatott el a rendezvényre. Elmondta, hogy a Belügyminisztérium számára rendkívül nagy jelentőségű, hogy a kormányzati weboldalak, az egyes állami és önkormányzati szervek szolgáltatásai és információi mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. Az akadálymentességnek nem csupán egy elméleti fogalomnak kell lennie, hanem a gyakorlatban jól működő példának. Az akadálymentességhez pedig nélkülözhetetlenek azok a szoftverek, amelyek elérhetővé, ha kell, hallhatóvá és valóban kézzelfoghatóvá teszik az információkat a vak és gyengénlátó emberek számára. Majosházi Csaba úr külön örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mostantól a határon túli magyar látássérült felhasználók is jogosultak az ingyenes képernyőolvasó és – nagyító programokra.

Somorjai Ágnes, a Vakok Iskolájának intézményvezetője annak a jelentőségét emelte ki, hogy ezentúl a Vakok Iskolája minden diákja egyaránt tudja használni a programokat otthoni és iskolai gépén. Innentől kezdve nincsenek akadályai a házi feladatok megírásának, az információgyűjtésnek az interneten, az együttműködésnek más iskolák tanulócsoportjaival.

Tobias Winnes, a JAWS, a ZoomText, a Fusion és a MAGic szoftvereket gyártó Vispero cégcsoport alelnöke felidézte a képernyőolvasó programok gyártásának kezdeteit. Érzékeltette annak a különlegességét, hogy a képernyőolvasó programot feltaláló mérnök maga is vak, tehát ő és munkatársai a szoftverek leghitelesebb és legkritikusabb tesztelői is. A Vispero cégcsoport az INFOALAP-pal való, mintegy két évtizedes együttműködés révén mindig is jelen volt Magyarországon. Az, hogy a magyar felhasználók az ország licenc által a világon legnépszerűbb képernyőolvasó és – nagyító szoftverekhez juthatnak hozzá, a Vispero és az INFOALAP közös sikere, jelentette ki Tobias Winnes.

A beszédek után az Igen Jazz zenekar, amelynek Márkus Norbert kollégánk is tagja, szórakoztatta a közönséget. Köszönjük nekik a különleges zenei élményt! A közönség soraiból érkező kérdések, kedves szavak, a sok-sok biztatás megerősít bennünket abban, hogy olyan szoftvereket és hardvereket honosítunk, olyan alkalmazásokat hozunk létre, amelyek hozzátartoznak a magyarul beszélő látássérült emberek mindennapjaihoz.

Köszönjük, hogy együtt ünnepelhettük meg Önökkel a Fehér bot napját.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére