Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Az Infoalap speciális oktatási anyagai

A látássérült emberek információs társadalomba történő bevonását nemcsak a segítő hardverek és szoftverek elérhetővé tételével kívánjuk megvalósítani, de a számítógép és a legnépszerűbb szoftverek használatának elsajátításához is segítő kezet nyújtunk.

Ennek érdekében speciális tréning- és tananyagokat készítünk és teszünk ingyenesen letölthetővé honlapunkról. Ezek úgynevezett billentyűzet-centrikus megközelítésben magyarázzák el a szoftverek kezelését, hiszen a vak emberek nem használják az egeret.

Az alapítvány több mint tíz éve ad ki speciális oktatási anyagokat, melyeket már a kezdetektől úgy terveztük meg, hogy a használati ismeretek elsajátításán túl az ECDL követelmény szintnek is megfeleljenek. Így az otthoni igények mellett egy nemzetközileg is elfogadott számítógép-használati követelménynek is meg tud felelni egy látássérült felhasználó.

A szoftverek folyamatos fejlődése miatt időről időre mi is frissítjük és – az új igényekre is reagálva – bővítjük oktatási anyagaink kínálatát. A Microsoft irodai szoftvercsomag 2003-as és 2010-es verzióinak tananyagait követően az elmúlt egy évben az Office 2016 alkalmazásai is sorra kerültek. 2019-ben az Excel, Word, Outlook alkalmazások billentyűzet-centrikus tananyagai készültek el, a Microsoft Office Access adatbázis-kezelés anyaga már 2018-ban elérhetővé vált. Ezek mellett elkészítettük két operációs rendszer oktatási anyagát is. A Windows 10 bemutatása és kezelése egy ECDL kompatibilis tananyagon keresztül sajátítható el, míg az Apple Mac OSx operációs rendszer használatának megkezdését egy tréninganyag közreadásával segítjük. Az ECDL követelmények szerint készített, speciális tananyagaink révén a látássérült emberek modul vizsgát tehetnek a számítógépes alapismeretek, szövegszerkesztés, táblázat kezelés, online alapismeretek és adatbázis kezelés modulokból.

Felismertük, hogy a számítógép az információkhoz való hozzáférésen túl a kommunikációs akadályokat is le tudja bontani látó- és látássérült emberek között, hidat tud teremteni ott, ahol a két fél, eltérő képességei miatt nem találná meg a közös nyelvet. Segítő szoftvereink fejlődése most a matematika tanulás területén nyitott meg új lehetőségeket a látássérült tanulók és tanáraik, valamint a tananyag adaptáció területén dolgozó szakemberek számára.

 Az informatikai világban már évtizedek óta megtalálhatók azok a matematikai leíró nyelvek, melyek a látássérült felhasználók által is írhatóak voltak beszélő számítógépeik révén, de a visszaolvasásuk, ellenőrzésük csak nemrégiben vált lehetővé számukra. A segítő technológiák fejlődésének köszönhetően a LaTeX és MathML leírónyelvekben láttuk meg a lehetőséget a látássérült emberek matematika tanulásának megkönnyítésére. Ugyanakkor felismertük, hogy ezek felhasználása akadálymentes matematikai tartalmak készítésére nem közismert azok előtt, akiknek ez áttörést jelentene, ill. nehezen igazodnak el a használatukban. Számukra hoztuk létre a MathML és LaTeX tréninganyagainkat, amelyekből gyorsan elsajátíthatóak a szükséges ismeretek.

Mindkét oktatási anyagot úgy terveztük meg, hogy az elsajátítható parancskészlet a közoktatás 5-12. osztályának matematikai tudásanyagát fedje le. Mindez lehetővé teszi, hogy a hétköznapi gyakorlatban a tanár által elkészített matematikai ismeretanyag, házi feladat vagy dolgozat elektronikus dokumentuma felolvastatható legyen a JAWS képernyőolvasó programmal, és a vak tanuló a követelménynek úgy tudjon eleget tenni, hogy annak eredménye megfeleljen a vizuálisan elvárt formának, vagyis a pedagógus számára azonnal visszaolvasható legyen.

Minden oktatóanyagunk elérhető a https://infoalap.hu/letoltesek/tananyagok/ oldaláról.

Eredményes tanulást kívánunk minden látássérült felhasználónak és a segíteni kívánó szakembereknek!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére