Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Az esélyegyenlőség megteremtéséért fog össze az IT szakma

 

Az IThon.info közös cselekvésre szólítja fel az IT szakmát: május 6-ig várják az IT cégek jelentkezését, hogy közösen minél több weboldalt és szoftvert akadálymentesítsenek.

Az IT Összefogás keretében idén elsősorban a látássérült embereket érintő megoldásokat keresik, amivel idehaza mintegy 80 ezer ember mindennapjai válhatnak komfortosabbá.

Az IT Összefogás sajtóközleményét az alábbiakban adjuk közre:

SAJTÓKÖZLEMÉNY

AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG MEGTEREMTÉSÉÉRT FOG ÖSSZE AZ IT SZAKMA

Idén több száz millió látássérült emberért dolgoznak közösen 

Budapest, 2019.04.03.

Ma Magyarországon minden 10. ember akadályba ütközik egy weboldal használata közben. Olyan egyszerű folyamatok is, mint az elektronikus bankolás, az online vásárlás vagy éppen egy videós tartalom megismerése sokaknak okozhat nehézséget. Az IThon.info azért, hogy ez megváltozzon, közös cselekvésre szólítja fel az IT szakmát: május 6-ig várják az IT cégek jelentkezését, hogy minél több weboldalt és szoftvert akadálymentesítsenek közösen. Az IT Összefogás keretében idén elsősorban a látássérült embereket érintő megoldásokat keresik, amivel idehaza mintegy 80 ezer ember mindennapjai válhatnak komfortosabbá. A munkát már több csapat elkezdte. Azok, akik azonosulnak a szemlélettel és vállalják, hogy cégen belül konkrét lépéseket tesznek az esélyegyenlőség megteremtéséért, pályázhatnak a #akadalymentesITs címre.

Folyamatosan jelentkeznek az IT cégek, támogatók, hogy munkájukkal hozzájáruljanak ahhoz a szakmai összefogáshoz, ami milliók életminőségén javíthat. Nagy szükség van rájuk, hiszen az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon 285 millió látásában korlátozott ember él. Itthon 80 ezer embert érint a probléma, ezt elképzelhetjük úgy is, mintha a Szegeden élők fele látássérült lenne.

Webhasználat közben őket a képernyőolvasó szoftver segíti, így az az információ juthat el hozzájuk, amit az fel tud olvasni. Ám, ez nem mindig egyszerű. „Ha egy oldal tele van fotókkal, vagy a szöveg különböző buborékokban jelenik meg, az számunkra teljesen használhatatlan. A beszélő program nem érzékeli a képeket, és előfordulhat, hogy nekem annyit mond a gép, hogy: üres, üres, üres” – hangsúlyozza Agárdi Szilvia énekesnő, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány önkéntes munkatársa. Szilviának a webshopos vásárlás is gyakran jelent gondot. Sok esetben ugyanis csak egy fotót jelenítenek meg a termékekről szöveges leírás nélkül, amit a szoftver nem tud olvasni.  

Mivel nekünk nehezebb elmenni egy hivatalba ügyet intézni, így nagy könnyebbség lenne, ha a webes akadálymentesítés meg lenne oldva. Az online ügyintézéskor azonban sokszor ütközöm falakba” – mondja Ócsvári Áron szabadúszó webfejlesztő. „Gyakori, – folytatja Áron – hogy bár a program mindent felolvas, végighaladok a folyamaton, kitöltöm, amit kell, ám az utolsó lépésnél megakadok. Ismerős lehet, amikor megjelenik egy eltorzított számokat és betűket tartalmazó kép, ezt be kellene másolnunk az azonosításhoz, ám mivel ez kép, a szoftver nem tudja beolvasni. Így minden hiába, egyetlen lépés választott el attól, hogy az ügyemet lezárjam.”

Pál Zsolt (Pille) programozó, informatika tanár úgy látja, hogy a dizájn már fontosabb lett a tartalomnál, ami megnehezítheti az információhoz való hozzáférést. Sokszor – emeli ki a szakember – a már létező és egyszerűen alkalmazható megoldásokra sem figyelnek a fejlesztők, ami alap lenne az akadálymentes használat során. Az, hogy egy oldalon logikus legyen a menü elrendezése, irányítható legyen a honlap billentyűzettel is, vagy éppen feliratozzák a képeket, videókat, csak odafigyelés kérdése. “Lehet, hogy nem mindenki gondol bele, de mi kikapcsolt képernyővel használjuk a netet” – teszi hozzá Zsolt.

„Még nem evidens, hogy egy-egy weboldal vagy applikáció készítésekor az akadálymentesítési szempontokra is figyeljenek. Ezért amellett, hogy komoly és meglévő problémákat oldanak meg a cégek csapatai az IT Összefogás során, az is célunk a mozgalommal, hogy ez a téma nagyobb figyelmet kapjon. Sok szereplőt érint, szükség van közös gondolkozásra, az érzékenyítésre, minden üzleti szereplő felelősségvállalására, aminek első lépése akár az is lehetne, hogy a cégek a saját oldalukat akadálymentessé teszik. Az egyik legfontosabb feladat mégis az, hogy már az oktatásba is beépüljön ez a szemlélet” – mondta Pulay Gellért, az IT Összefogást szervező IThon.info alapítója.

A céges csapatok kétféle problémát fognak megoldani, egyrészt amelyek a látássérült embereket segítő eszközökben (assistive technológiák) jelennek meg, másrészt a weboldalaknál akadálymentesítéskor megjelenő hibákat, amelyeket a core code-ban, vagy webmotorban kell javítani. A programot az Informatika a Látássérültekért Alapítvány támogatja, amely amellett, hogy a hibákat összegyűjtötte, tudását és szakmai kapacitását is felajánlotta a sikeres munkához.

Elengedhetetlen a mindenki számára egyenlő eséllyel használható fizikai és infokommunikációs környezet. Ha ez a mozgalom az IT szakma szereplőit is cselekvésre ösztönzi, az nagyon nagy lépés és valódi fejlődést hozhat a területen, amire óriási szükségünk lenne” – mondta Szuhaj Mihály, az alapítvány kuratóriumi elnöke.  

Az IT Összefogáshoz 2019. május 6-a éjfélig lehet csatlakozni. A cégeknek a feladatok megoldásán kívül azt is vállalniuk kell, hogy az esélyegyenlőség megteremtéséért a jövőben kollégáik, fejlesztőik körében is megkezdik a téma népszerűsítését és az érzékenyítést. Azok a vállalatok, amelyek komolyan elkötelezik magukat a mozgalom mellett, egy évre megkapják a #akadalymentesITs címet.

Az összefogáshoz folyamatosan csatlakoznak a cégek, a DXC Technology, a Mito Communications, a ShiwaForce.com és a Qualysoft csapata már el is kezdte a munkát.

Minden további információ, és jelentkezések:

https://ithon.info/osszefogas

Így éli meg mindennapjait látássérültként Agárdi Szilvia énekesnő, Ócsvári Áron szabadúszó webfejlesztő és Pál Zsolt programozó, informatika tanár.

 

 

Aki mindenki számára használható akadálymentes honlapot fejlesztene, de nem tudja hogyan kezdjen hozzá, annak ezt az 5+1 szempontot tartalmazó videót érdemes megnéznie:

 

 

Sajtókapcsolat:

Pál Ildikó

30/240-7619

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére