Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Áttekintés a web akadálymentesítés helyzetéről az Európai Unióban

Szerző: Márkus Norbert

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Az elmúlt két évben a pandémia miatt sok százmillió ember mindennapjainak vált részévé a távmunka, az elektronikus ügyintézés vagy a távoktatás, és egy időre szinte minden tudományos, kulturális és sportrendezvény közönségének is át kellett költöznie az online térbe. Ez a hirtelen megnövekedett igény egyrészt felgyorsította a digitalizáció folyamatát, másrészt nagyon sok ember éppen emiatt került kapcsolatba a számítástechnikával és volt kénytelen új technológiákkal megismerkedni. Ezzel együtt az akadálymentességi problémák is fokozottabban jelentkeztek, hisz egyre több fogyatékkal élő vagy idős ember kezdett el olyan digitális lehetőségeket használni, amelyek helyett korábban más megoldásokat választott.

Az Európai Unióban éppen ezen a nyáron megnövekedett figyelem irányult főként a digitális akadálymentesség egységes szabályozására, ezen a területen különösen mozgalmas időszaknak lehettünk tanúi. Lezárult a közszférabeli szervezeteket érintő európai web akadálymentességi irányelv (WAD) tagállami alkalmazásának közel másfél évig tartó felülvizsgálata az Európai Bizottság számára, valamint ezzel szinte egy időben elérkezett a jóval szélesebb alkalmazási körre kiterjedő, új európai akadálymentességi irányelv (EAA) nemzeti jogrendekbe való átültetésének határideje, egyúttal dolgozni kezdtek az új irányelvhez kapcsolódó hat európai szabványon is.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére