Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Április végi cikkajánló

Hamarosan véget ér a hónap, ami után beköszönt a szép és kicsit melegebb tavasz. Önkéntes felolvasóink ebben a hónapban is töretlen lelkesedéssel olvastak fel tanulságos, szórakoztató, vagy épp hasznos cikkeket, amelyek közül néhányat csokorba szedtünk.

Fogadják szeretettel áprilisi cikkajánlónkat!

1. Az utánozhatatlan Géniusz

Ki ne ismerné Ludwig van Beethoven nevét? Amikor valahol felcsendül a IX. szimfónia vagy a Holdfény-szonáta, az ismerős dallamok hallatán valamennyien dúdolni kezdjük, közben pedig Beethoven neve és a többi fülbemászó dallam is rögtön eszünkbe jut. De vajon hogyan született a Für Elise, és valójában kinek is szól? Ebben a háromrészes cikkben megismerkedhetünk Beethovennel: a nőkkel, akik iránt szerelemre lobbant, így megihlették őt, de munkásságáról és nehézségeiről is részletes információkat kaphatunk. Érdekfeszítő és izgalmas olvasmány.

Köszönet a felolvasásért, Norbert02.

A cikk itt érhető el:


2. Álmodozni jó? A fantáziavilág fogságában

Igen, álmodozni néha nagyon jó. Csak leülni egy csendes zugba, és elmerülni a képzeletünk világában. De amikor ez a mindennapi tevékenységeinkben is akadályoz, már nem túl szívderítő. A szégyenkezés emiatt, és mert nem tudjuk kinek elmondani, vagy mert nem vagyunk pontosan tisztában azzal, vajon normális-e ez az állapot, felemészti az energiáinkat. Ebben a kétrészes cikkben megismerkedhetünk a maladaptív álmodozással az ezzel a problémával küzdő páciensek történetein keresztül.

Lillaguttengeber, köszönjük az élvezetes és érdekes cikket!

A cikk itt érhető el:


3. Ha őrzöd, tovább tart a nyár

A cikk írója fontos és részletes tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy miképp őrizhetjük meg egészségünket, és tarthatjuk meg energiánkat, ami a nyári pihenés és napsütés után gyorsan elfogyhat. Mozgás, vitaminok, fényterápia, ezek mind-mind javítják hangulatunkat, színesítik munkával teli hétköznapjainkat.

Köszönet a felolvasásért, Szatmarivivi22.

A cikk itt érhető el: Ha őrzöd, tovább tart a nyár


4. Kettős siker

Ha van egy vagy akár több ikertestvérünk, az különlegessé tesz bennünket: különleges vagyok az ikertestvérem számára, és ő is különleges a számomra. Életünk során többször tapasztaljuk azt a csodálatos szimbiózist, amiben az ikertestvérünkkel élünk. Azt az együttrezgést, a megérzéseket, amit számtalanszor megtapasztalunk, nehéz lenne megmagyarázni bárkinek. Ebben a cikkben megismerkedhetünk Tárnoki Ádámmal és testvérével, Tárnoki Dáviddal, akik radiológus szakorvosként ikerkutatást végeznek.

Köszönjük a felolvasást, Gcluca!

A cikk itt érhető el: Kettős siker


5. Az ország kedvence

A Suzuki Vitara névvel ellátott autót a cikk az ország kedvenceként említi. Vajon miért? Milyen adottságokkal, kényelmi funkciókkal rendelkezik? Ebből a rövid tesztrovatból megtudhatjuk.

Köszönet a felolvasásért, Reet!

A cikk itt érhető el: Az ország kedvence


6. 9 of the worst monarchs in history

Rengeteg izgalmas történelmi témájú könyv foglalkozik bizonyos korszakok hiteles bemutatásával, így téve befogadhatóbbá és megtanulhatóbbá a fontos történelmi eseményeket. A történeteken keresztül kicsit közelebb kerülhetünk az adott korszak uralkodóihoz, megláthatjuk jó vagy rossz döntéseik következményét, és akár meg is szerethetjük őket. De jelen cikk nem épp szokványos módon szed csokorba és mutat be néhány uralkodót: megismerhetjük a történelem kilenc legrosszabb uralkodóját!

Köszönet a felolvasásért, Abadora.

Az angol cikk itt érhető el: 9 of the worst monarch in history


7. Vakok világa: Így legyen biztonságban a fürdőszobában

Amikor fiatalok vagyunk és lendületesek, egy-egy fárasztó nap után gyorsan beugrunk a zuhany alá, ügyet sem vetve a csúszós felületekre, noha tisztában vagyunk azok veszélyeivel. Aztán, ahogy idősebbek és talán megfontoltabbak is leszünk, rájövünk, hogy a testünk nem mindig akar engedelmeskedni, és szükségünk lehet néhány, a biztonságunkat segítő eszközre. A cikk hasznos segédeszközöket mutat be, amelyeket gyorsan és könnyen felszerelhetünk a fürdőszobába.

Köszönjük a felolvasást és a hasznos tanácsokat!

A cikk itt érhető el: Így legyen biztonságban a fürdőszobában


8. Vérvétel után croissant az ajándék

A cikk írója által megérthetjük, vajon mi ösztönöz arra valakit, hogy petesejtdonor legyen, vállalva ezzel az összes kellemetlen vizsgálatot, közben pedig megtudhatjuk, mi ezzel kapcsolatban a gyakorlat Magyarországon és más országokban.

Köszönjük a felolvasást, Szatmarivivi22!

A cikk itt érhető el: Vérvétel után croissant


9. Attól nem kell félni, hogy mi kimaradunk belőle

Amikor azt halljuk, hogy olvadnak a sarki jégsapkák, talán csak legyintünk egyet, mondván, az olyan messze van. Pedig a világ túlsó felén történő változások is hatnak ránk itt, a Kárpát-medencében. A háromrészes cikkben magyar kutatók beszélnek többek között a felmelegedésről, a környezetszennyezésről, valamint a légkondicionálás hatásairól. A szakértők évek óta kongatják a harangot, de a látszatintézkedések eddig nem hoztak érezhető eredményt.

Köszönjük a felolvasást, Akos.

A cikk itt érhető el:


10. A nap fejlesztése

A cikk egy februári eseményről számol be, amikor is egy robotkutyát tesztelhettek a beszámoló írói. Elsőre ijesztő lehet, amikor egy ehhez hasonló eszközről és fejlesztéséről hallunk, de a cikket meghallgatva rájövünk, igen hasznosak is lehetnek: például olyan helyekre is be tudnak menni, ahová az ember nem teheti be a lábát. Elvégzi a szükséges méréseket, így fontos adatokkal szolgál a szakemberek számára. A cikkből további érdekességeket is megtudhatunk!

Köszönet a felolvasásért, RTamaasP.

A cikk itt érhető el: A nap fejlesztése

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére