Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Talks&Zooms és a Nokia képernyőolvasó összehasonlítása

 Jelen írásban megpróbáljuk összehasonlítani a Nokia ingyenes képernyőolvasóját a Nuance cég kereskedelmi Talks&Zooms szoftverével.

A spanyol Code Factory cég több vakügyi szoftvert is fejleszt, köztük a Symbian s60 rendszeren futó Mobile Speak képernyőolvasót, mely a Talks&Zooms vetélytársának tekinthető. A Mobile Speak számos funkciót, beállítást tartalmaz. A Nokia képernyőolvasó igazából nem más, mint a fizetős Mobile Speak egyszerűsített, fapados változata. Ez nem jelenti azt, hogy rosszabb lenne, csak éppen nem tartalmaz annyi beállítási lehetőséget, illetve kényelmi funkciót. A Mobile Speak és a Nokia képernyőolvasó egyaránt a mobiltelefon bekapcsolásával automatikusan el tud indulni. Mindkét képernyőolvasó rendelkezik Symbian Anna, Belle és Belle FP1 támogatással is. A képernyőolvasók használhatók a normál és a querty billentyűs készülékeken is, de még az érintőképernyős telefonok használata is megoldott.
Az első különbség a felolvasás hangja. A Nokia képernyőolvasó a Nokia TTS és a Nokia HQ hangszintetizátorokat használja, ezek közül a magyar hangot a Nokia TTS tudja szolgáltatni. Ez a hang sokak számára egy kicsit szokatlan lehet, szerény minősége mellett ráadásul tájszólásban is beszél. Azonban ha valaki ezt a hangot megszokja, akkor a Nokia képernyőolvasó további használatával már nem lesz gondja.

A Talks&Zooms szoftver a Nuance cég által fejlesztett jó minőségű Eszter fantázianevű magyar nyelvű Vocalizer hangot is használni tudja a Nokia TTS és az Eloquence hangok mellett. A Vocalizer Eszter hang nem csak jobb minőségű, de a beszéd paraméterezhető is, módosítani lehet a felolvasás sebességét, hangmagasságát, hangerejét. A Nokia TTS esetében csak a hangerő változtatható.

Amint a nevéből is kitűnik, a Talks&Zooms a felolvasás mellett nagyításra is alkalmas. A program egyszerre tartalmaz egy képernyőolvasó és egy képernyőnagyító szolgáltatást, a felhasználó megadhatja a nagyítás mértékét, a szöveg kontrasztosságát, inverzzé tételét, a szövegek megjelenésének gyorsaságát stb. A Zooms képernyőnagyító szoftver külön is megvásárolható. A Nokia képernyőolvasó ezzel szemben nem tartalmaz nagyítási szolgáltatást.

Mindkét képernyőolvasóval fel lehet olvastatni a teljes képernyőt, továbbá lekérdezhető a dátum és idő, az akkumulátor, a térerő, a Bluetooth, a GPRS és a vezeték nélküli hálózat állapota is. Az internet kapcsolatot igénylő népszerű alkalmazások, mint pl. web-böngésző, Internet rádió egyaránt támogatott. A karakterenként, szavanként és bekezdésenként történő navigálást csak a web-böngészőben tudja a Nokia képernyőolvasó, a Talks&Zooms szoftver viszont máshol is. Fontos megjegyeznünk továbbá, hogy a hívás alatt és a billentyűzet lezárt állapota mellett a Nokia TTS nem beszél, a Talks&Zooms viszont igen. A Nokia képernyőolvasója nem tartalmaz olyan speciális szolgáltatásokat, mint pl. kivételszótár, Braille támogatás, alkalmazás szintű beállítási lehetőség, írásjelek kimondásának és a billentyűzet testreszabásának lehetősége. Az Ovi Maps navigációs szoftvert csak a Talks&Zooms képernyőolvasóval lehet használni.

Mindezek után kijelenthetjük, hogy a Nokia képernyőolvasó a mobiltelefon alapszolgáltatásait támogatja, viszont ha valaki több funkciót, kényelmesebb kezelést és esetleg nagyítást is szeretne, annak a Talks&Zooms ideálisabb választás. Minden felhasználó tehát saját igényeit mérlegelve dönthet arról, melyik képernyőolvasót szeretné használni.

A Nokia képernyőolvasó letöltési linkje: Nokia képernyőolvasó

A Nuance Talks letöltési linkje: Nuance Talks v. 5.31 10 perces demo verzió

A cikket Herczeg Lajos, az alapítvány szakértője állította össze

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére