Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Chip magazin márciusi számának cikkajánlója

Kedves Olvasóink!
Friss tesztekkel, profi tippekkel, egy érdekes portréval, remek bemutatókkal és szórakoztató nosztalgiával megérkezett a Chip magazin márciusi száma Pregh Balázs tolmácsolásával. Fogadják szeretettel a magazin cikkajánlóját!

1. Aktuális – Biztonsági hírek

Kriptopénzt bányászik az Avira vírusirtója. Ismét hibákat kell javítania az Adobe-nak: milyen biztonsági hibákat fedeztek fel az Acrobat és a Reader szoftverekben? HTTPS-STACK hibát javított a Microsoft. Mi indokol egyre nagyobb szigort a GDPR-ban? Mindezekről és a hónap adatlopási ügyeiről olvashatunk a cikkben, ami itt érhető el: AKTUÁLIS – Biztonsági hírek

2. Aktuális – Böngészők

A magazin munkatársai hét szoftvert vizsgáltak meg biztonságosságuk szempontjából, hiszen a böngészők nap mint nap számtalan kártevővel és kémprogramok tömkelegével küzdenek meg. A szerzők nagy meglepetéseket ígérnek.

A háromrészes cikk első része itt, AKTUÁLIS – Böngészők I.

a második rész itt, AKTUÁLIS – Böngészők II.

a harmadik pedig itt érhető el: AKTUÁLIS – Böngészők III.

3. Aktuális – Közösségi média

Ebben a cikkben a közösségi média adta lehetőségeket, a felületeken való viselkedésünk hátterét, és a különféle platformok túlzott és nem tudatos használatának káros hatásait ismerhetjük meg. A cikk azok számára is érdekes lehet, akik nem élnek közösségi életet a Facebookon, a TikTok-on és egyéb felületeken, mert médiapszichológusok véleményét és érveléseit is megismerhetjük.

A cikk itt érhető el: AKTUÁLIS – Közösségi média

4. Aktuális – Portré

„A legjobb megoldás arra, hogy az emberek a határokon kívül dolgozzanak az, ha nem is készítünk határokat.”

Martin Cooper az itthon is megvetett tégla atyja, aki már igen fiatalon is erős érdeklődést mutatott a mobil eszközök iránt. Mérnökként első komolyabb munkája az első mobiltelefonszerű hordozható rádiórendszer volt a Chicagói Rendőrség számára. Hogyan fejlődött a technológia attól kezdve, hogy az első prototípust és a tervet gyakorlatilag minden távközlési cég kinevette odáig, hogy jelenleg annyi készülékkel rendelkezünk a világon, hogy a telefonbeszélgetés ma már gyakorlatilag egy pillanatra sem szűnik meg? A cikkben megismerhetjük tehát Martin Coopert, valamint a mobiltelefonok fejlődésének és elterjedésének történetét.

A cikk itt érhető el: AKTUÁLIS – Portré

5. Gyakorlat- – Jelszó alternatívák

A Microsoft vezérigazgatója bejelentette a jelszavak korszakának végét, otthoni számítógépünk védelmét pedig optimális esetben ezután a Windows Hello biztosítja. A jelszó a biztonsági szakértők körében sem örvend nagy elismerésnek, mert a felhasználók nagy része több fiókhoz is ugyanazt a jelszót, vagy esetleg egy-két verziót használ, ennek pedig jelentős biztonsági kockázata van. Mi a jelszó nélküli bejelentkezés feltétele? Hogyan állíthatjuk be jelszó nélküli Microsoft fiókunkat? A cikk szerzői pontról pontra végigvezetnek a fiók beállításának folyamatán.

A kétrészes cikk első része itt, GYAKORLAT – Jelszó alternatívák I.

a második pedig itt érhető el: GYAKORLAT – Jelszó alternatívák II. 

6. Retró – GPU katasztrófák: a tíz legnagyobb GPU katasztrófa

A cikk szerzője áttekintette a grafikus gyorsítókártyák negyed évszázados történelmét annak érdekében, hogy beszámolhasson nekünk a legmeghökkentőbb, legfurcsább vagy épp legrosszabb hardverekről. Emellett tájékoztatást nyújt a kártyák jelenlegi piaci helyzetéről is.

A cikk itt érhető el: RETRÓ – GPU katasztrófák

7. Teszt – Appkalauz

A cikkben részletes információkat kapunk olyan alkalmazásokról, amelyek hasznosak lehetnek mindennapjaink során. Többek között ilyen a PocketCasts, amivel reklámok és hirdetések nélkül hallgathatjuk kedvenc podcastjeinket, de regisztráció nélkül is számos tartalmat érünk el. Ha elalvásunk megkönnyítése a cél, nyugtató képi hatásokkal, zenékkel és hanghatásokkal lehet segítségünkre a Mesmerize, noha az éves előfizetés nem tekinthető olcsónak. Talán sokunk nevében mondhatom, hogy a konyha a lakás egyik legfontosabb helyszíne. Bizonyára többen kerültünk már abba a helyzetbe, hogy nem tudtuk eldönteni, mi legyen a menü, vagy épp egyhangúnak éreztük étkezésünket. Ebben segít a KitchenStories, ami kiváló és gyorsan elkészíthető ételek receptjeit kínálja azok számára, akik angol, német vagy épp kínai nyelven kívánják elolvasni, ráadásul bevásárlólistát is készíthetünk.

Még több alkalmazás részletes megismeréséhez kattintson a cikkre, ami itt érhető el: TESZT – Appkalauz

8. Teszt – Kipróbáltuk

Annak, aki szereti az összejöveteleket minőségi, jól megszólaló zenével feldobni, a magazin ezúttal a Sony SRSXB43 party hangszórót ajánlja és mutatja be. A szerkesztők ajánlata azonban teljesítménye szerint csak a negyedik helyezést érte el.

A részletekért kattintson a cikkre, ami itt érhető el: TESZT – Kipróbáltuk

9. Teszt – Légpárásítók

Otthonunkban nem csak a levegő tisztasága, hanem annak páratartalma is fontos, hiszen a túl száraz levegő kedvez a baktériumoknak és vírusoknak, a túl párás levegő pedig a poratkák számára teremt optimális környezetet. Fontos tehát a megfelelő páratartalom, ami az orvosok ajánlása szerint negyven és hatvan százalék közötti, emellett pedig természetesen a megfelelő szellőztetésre is figyelni kell. A téli időszakban nagy segítség lehet egy légpárásító eszköz, amelynek beszerzése előtt az aktuális helyzet felmérésére is érdemes energiát szánnunk. A magazin szerzői tíz terméket teszteltek és értékeltek.

A kétrészes cikk első része itt, TESZT – Légpárásítók I. 

a második része pedig itt érhető el: TESZT – Légpárásítók II.

10. Tippek és trükkök – Profitipp: Visszatérés a Windows 10-hez

Azzal, hogy a Microsoft elkezdte teríteni a Windows-11-et, mindenkit megpróbál rávenni operációs rendszerének frissítésére, azonban ha mégsem nyerte el a tetszésünket, tíz napon belül visszaállíthatjuk a Windows-10-re. A cikk szerzője részletesen bemutatja, hogyan tehetjük ezt meg.

A cikk itt érhető el: TIPPEK ÉS TRÜKKÖK – Profitipp Visszatérés a Windows 10-hez

 

Kellemes olvasást kívánunk!

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére