Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Chip magazin májusi számának cikkajánlója

Kedves Olvasóink!
A májusi Chip magazinban a friss hírek, vásárlási tippek és tesztek mellett nagy hangsúlyt kapott az adatvédelem és biztonság, vagyis saját fiókjaink, valamint személyes adataink védelme. Ahogy már megszokhattuk, a magazin májusi számát ezúttal is Pregh Balázs olvasta fel nekünk. A cikkek közötti gondos válogatással elkészült a magazin cikkajánlója, fogadják szeretettel!

1. Aktuális – Adatbiztonság

Valószínűleg sokan élvezzük okostelefonjaink számos előnyét: banki műveleteket intézünk, videót vagy hangfelvételt készítünk, megbeszéljük ügyes-bajos dolgainkat családtagjainkkal, főnökünkkel, barátainkkal. Rendkívül kényelmesnek számít, hogy csak szólunk Siri-nek, aki, miután felszólítottuk a kért műveletre, azonnal végrehajtja azt. Amikor feltelepítünk egy alkalmazást, az engedélyt kér a mikrofon használatára, noha enélkül egyik-másik app használhatatlan lenne. Tényleg akkor is hallgatóznak a telefonok, ha nem kéne? A cikk szerzői részletesen taglalják, hogy a felhasználók, vagy egynéhány titkosszolgálati szerv milyen szoftvereket telepít a telefonra, amelyek tökéletesen alkalmasak az adatok begyűjtésére. Hogyan védekezhetünk ezek ellen? Mit tehetünk annak érdekében, hogy adataink biztonságban legyenek, életünket pedig valóban a sajátunknak érezhessük? A cikkből kiderül, ami itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-AKTUALIS-Adatbiztonsag


2. Aktuális – ESET oldalak: Eljött az emeltszintű biztonság ideje

Jelen cikk arról szól, pontosan mit tehetnek a vállalkozások és szervezetek a kibervédelmük javítása érdekében most, amikor az ukrajnai konfliktus miatt kétségtelenül növekszik a kibertámadások száma. Egy biztos: újra és újra szükséges felülvizsgálni szervezetünk biztonsági folyamatait és működését. További hasznos tanácsokért kattintson a cikkre, ami itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-AKTUALIS-ESET-oldalak


3. Aktuális – Google I.: Ezt tudja rólunk a Google

Valamennyien sejthetjük már, mennyi mindent gyűjtöttek be rólunk a különféle internetes cégek, amelyeknek kíváncsisága nem ismer határt, a Google pedig szinte mindent tud rólunk. A Google legtöbb szolgáltatása ingyenes, ennek pedig örülünk. Eszünkbe se jut, hogy az ár mi magunk vagyunk, egyes szolgáltatók a termékeik segítségével ugyanis rengeteg személyes adatot szippantanak be. Ijesztően hangzik, de jó hír, hogy van megoldás. A részletekért és a megoldásért kattintson a háromrészes cikkre, amelynek első része itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-AKTUALIS-Google-I-Ezt-tudja-rolunk-a-Google-I
a második itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-AKTUALIS-Google-I-Ezt-tudja-rolunk-a-Google-II
a harmadik pedig itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-AKTUALIS-Google-I-Ezt-tudja-rolunk-a-Google-III


4. Aktuális – Tudta-e különszám 12. rész

Ahogy már megszokhattuk, az IPM Tudta-e különszámában a szerkesztők százötven érdekes kérdést tesznek fel, és meg is válaszolják azokat. A laptapir.hu oldalon teljes terjedelmében megtalálható, néhány kérdésnek és válasznak azonban a magazin szerkesztői helyt adtak. Megtudhatjuk például, kik alapították a Youtube-ot, hogy kapható-e még új C64, vagy hogy melyik volt az első kibertámadás. A cikk itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-AKTUALIS-Tudta-e-12-resz


5. Gyakorlat – Digitális hagyaték

Kellemetlen, nem túl szívderítő, de beszélnünk kell róla. Amikor néha valamiért szóba kerül, akkor is csak ingatlanokban vagy értéktárgyakban gondolkodunk. Korunk sajátossága az is, hogy Online fiókunk és egyéb adataink ügyét is elrendezzük, ezesetben pedig digitálisan kell eljárnunk. Ismerjük meg a digitális hagyaték szabályozását, megtervezését és teendőink listáját.
A kétrészes cikk első része itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-GYAKORLAT-Digitalis-hagyatek-I
a második pedig itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-GYAKORLAT-Digitalis-hagyatek-II


6. Gyakorlat – Windows-11

A Microsoft feláldozta a funkcionalitást a design oltárán, legalább is ezt mondják és tapasztalják azok a bátor felhasználók, akik áttértek a használatára. A Start menü például csökkent tudású, noha nagyon jól néz ki, a tálca sem mozgatható, de legalább szép, a csalódások sora pedig már a telepítés előtt megkezdődik. A cikk szerzői bemutatják, hogyan tehetjük mégis használhatóbbá számítógépünket funkcionalitás terén is, amennyiben Windows-11 operációs rendszerrel dolgoznánk. A kétrészes cikk első része itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-GYAKORLAT-Windows-11-I
a második pedig itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-GYAKORLAT-Windows-11-II


7. Teszt – Appkalauz

Nem kell bemutatnom az olvasóknak a magazinnak azt a számát, ami különféle érdekes és hasznos, de olykor csak iOS, olykor pedig csak Android operációs rendszerrel együttműködő alkalmazásokat mutat be. Ezúttal részletesen megismerhetjük a kiváló felvételeket készítő Hydra, az animációs filmek készítéséhez elengedhetetlen Stop Motion Studio alkalmazást, és több funkciót kaphatunk Spotify lejátszási listánkhoz, ha letöltjük a SpotifyTools appot. Az Anchor alkalmazás szintén a Spotify-hoz tartozik, a segítségével pedig telefonunk felvevővé alakul át, és így készít kiváló felvételeket. Ezeket később megvághatjuk, átmeneteket szúrhatunk be, és ha igazán jól sikerült, akár bevételünk is származhat belőle. A részletekért kattintson a cikkre, ami itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHP-MAGAZIN-2022-majus-TESZT-Appkalauz


8. Teszt – Notebookok: A nagy notebook-navigátor

Nincs könnyű dolgunk, amikor notebook-vásárlásra adjuk a fejünket. Milyen célra vesszük? Egyáltalán milyen szempontokat kell figyelembe vennünk? A cikk szerzői összegyűjtötték a ma legjobbnak számító notebookokat, ezeket pedig részletesen bemutatják, és azokat a szempontokat is segítenek kiválasztani, amelyek nagyon is fontosak lehetnek a választás során. A hatrészes cikk első része itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-TESZT-Notebookok-I
a második itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-TESZT-Notebookok-II
a harmadik itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-TESZT-Notebookok-III
a negyedik itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-TESZT-Notebookok-IV
az ötödik itt,
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-TESZT-Notebookok-V
a hatodik pedig itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-TESZT-Notebookok-VI


9. Tippek és trükkök – Profitipp: Tegyük rendbe az engedélyeket: Adatvédelem és privát szféra

Könnyűnek és kézenfekvőnek tűnik egy alkalmazás használatakor bejelentkezni Facebookkal vagy Gmail fiókunkkal, mert így nem kell külön jelszavakat kreálnunk és megjegyeznünk. Amilyen kényelmes, olyan könnyen meg is járhatjuk, mert a különféle alkalmazások hozzáférést kérnek a naptárunkhoz, fényképeinkhez és kontaktjainkhoz. Meglepő módon a rólunk megszerzett adatok az alkalmazás törlése után annak készítője számára továbbra is hozzáférhetőek maradnak, így könnyen értesül például a találkozóinkról. Egyetlen dolgot tehetünk: rendet teszünk, a cikk szerzői pedig pontosan megmutatják, hogyan. A cikk itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-TIPPEK-TRUKKOK-Profi-tipp-Adatvedelem-es-privat-szfera


10. Tippek és trükkök: Profitipp – Szülői felügyelet a Windowsban

Nem lehet eleget beszélnünk a gyermek felhasználók védelméről, ha a számítógép és az Internet használatáról van szó. A cikk szerzői most lépésről lépésre megmutatják, hogy a drága szoftverek helyett hogyan állíthatjuk be a szülői felügyeletet a Windowsban. A cikk itt érhető el:
http://www.laprolhangra.hu/cikk/CHIP-MAGAZIN-2022-majus-TIPPEK-TRUKKOK-Profi-tipp-Szuloi-felugyelet-a-Windowsban

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére