Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Chip magazin áprilisi számának cikkajánlója

Kedves Olvasóink!
Pregh Balázs ismét megörvendeztet bennünket minőségi hanganyagaival. Profi tippekkel, egy kis nosztalgiával, friss hírekkel és tesztekkel megérkezett a Chip magazin áprilisi száma. Fogadják szeretettel!

1. Aktuális – Biztonsági hírek

A zsarolóvírusok jelentette fenyegetés még mindig egyre nagyobb méreteket ölt, mi több, bizonyos hackercsoportok még összefogni is képesek egymással hatékonyságuk növelése érdekében egyebek között úgy, hogy a csoporton belül felosztják feladataikat.

Egyre többen fizetnek az antivírus szoftverért. Mégis miért van erre szükség, amikor a Windows-10-ben és 11-ben is megtalálható a Microsoft Defender?

Miért születnek egyre kreatívabb megoldások a felhasználók nyomon követésére? Mi a legújabb módszer?
Biztonsági frissítés érkezett az Adobe, a Google, a Mozilla és a Microsoft szoftverhez.

Biztonsági hibát javított a Microsoft a Defenderben.

Ezekről a biztonsági hírekről és a hónap adatlopási ügyeiről olvashatunk részletesen a cikkben, ami itt érhető el: Biztonsági hírek


2. Aktuális – Esetoldalak: Hogyan ne posztoljunk a munkahelyünkről?

Ha gyakran esünk abba a hibába, hogy a munkahelyünkkel, munkánkkal kapcsolatban posztolunk, érdemes végiggondolni, milyen információkat osztunk meg, és ez milyen következményekkel jár. A közösségi felületek ily módon történő használata számos kiberbiztonsági kockázatot jelenthet, amelyek hatással lehetnek a kollégákra, magára az egyénre, de akár a munkáltatóra és a munkavállaló munkaviszonyára is. A kockázatok azonban csökkenthetők: a szakértők négy hasznos tanáccsal látnak el bennünket. A cikk itt érhető el: Hogyan ne posztoljunk a munkahelyünkről?


3. Aktuális – Google-csúcsok

Napjainkban nagyon könnyű a dolgunk, ha utánanéznénk egy, a Google-ön megtalálható adatnak: ma már az az első, ha valamiben nem vagyunk biztosak, megnyitjuk az oldalt, és keresünk. Mégis milyen eszközökkel és parancsokkal tehetjük sokkal kényelmesebbé és hatékonyabbá a webes keresést? A cikk szerzői megmutatják. A kétrészes cikk itt: Google-csúcsok I. és itt érhető el: Google-csúcsok II.

 


4. Aktuális – Gyors segítség

Új nap, munkaidő. Bizonyos munkakörökben természetesnek és elengedhetetlennek számít, hogy első lépésként bekapcsoljuk a számítógépet. Nem indul… Első kétségbeejtő gondolatunk az, hogy fontos adataink, jelszavaink elveszhetnek. Mi történhetett? Vírustámadás vagy valamilyen hardveres hiba miatt nem bootol a rendszer? Egy nem induló operációs rendszer kétségtelenül a legsúlyosabb hiba, amivel találkozhatunk, a legnehezebb pedig az, hogy magunkra vagyunk utalva, különösképpen akkor, ha nincs egy másik számítógépünk, ahol elérhető lenne az internet. A cikk szerzői egy komplett javítókészletet állítottak össze a Windows-10-et és a Windows-11-et használó PC-k számára. Ha nem indul a számítógép, íme a gyors segítség! A háromrészes cikk itt: Gyors segítség I. itt: Gyors segítség II. és itt érhető el: Gyors segítség III.


5. Gyakorlat – Mobiltelefonok

Manapság sokat és sokszor olvasunk a legjobb, legszebb és legújabb okostelefonokról. Ki-ki meg van győződve arról, hogy a legjobb választás az övé, erről pedig mindenképpen meggyőzné a környezetét. Jelen cikk azonban kivételesen nem a legújabb készülékeket mutatja be, hanem a több generációval ezelőtti mobiltelefonok felújításáról szól, hiszen az idősebb felhasználók nagy része nem feltétlenül kedveli a kicsi számítógépnek számító okostelefonokat. A régi telefonok megfelelőek lehetnek a gyerekek számára is, nem beszélve arról, hogy egy német kutatás szerint a lakosság fiókjában mintegy kétszáz millió régi telefon lapul. Hogyan hasznosíthatjuk és lehelhetünk beléjük egy kis életet? Hogyan állíthatjuk be őket úgy, hogy az egy idősebb felhasználó, vagy akár egy kisgyermek számára is megfelelő legyen?

A kétrészes cikk első része itt: Mobiltelefonok I. a második része pedig itt érhető el: Mobiltelefonok II.


6. Syncthing

A cikk szerzői bemutatják a Syncthing névvel ellátott szoftvert, amelynek segítségével kényelmesen, gyorsan és ami a legfontosabb, automatikusan szinkronizálhatjuk adatainkat valós időben. Mindezt jelen esetben egy okostelefon, egy PC, valamint egy Raspberri-pi között végzik el. A kétrészes cikk első része itt: Syncthing I. a második rész pedig itt érhető el: Syncthing II. 


7. Retró – Retro konzolok

A szerző szerint a monetizált nosztalgia aranykorát éljük, legyen szó zenéről, videojátékról vagy ételről. A legnagyobb nyertes azonban a videojáték ipar: több, a nyolcvanas években népszerű karakter visszatért, de sorozatok is váratlanul folytatódnak, és a remake-ek is mindennaposnak számítanak. Nem csak a játékok, hanem a régi gépek és hardverek is visszatérnek új köntösben: ismerjük meg a retro konzolokat részletesen!

A cikk itt érhető el: Retro konzolok


8. Teszt – Bluetooth hangsugárzók

Ma már számtalan vezeték nélküli hangsugárzó közül választhatunk, amennyiben szeretünk a legkülönbözőbb helyszíneken zenét hallgatni. A minőségük azonban nagyon eltérő: nem mindegyik szól egyformán szépen. A cikk szerzői harminc modellt vizsgáltak meg annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb eszközt.

A háromrészes cikk első része itt: Bluetooth hangsugárzók I. a második rész itt: Bluetooth hangsugárzól II. a harmadik rész pedig itt érhető el: Bluetooth hangsugárzók III.


9. Teszt – Kipróbáltuk

Ismerősen cseng Önöknek a Cat S62 Pro névvel ellátott mobiltelefon? A magam részéről azt hittem, névről már minden telefont ismerek. Tévedtem, de talán nem is csoda, mert nem egy átlagos felhasználó számára készült, hiszen nem is egy átlagos készülékről van szó. Az eszköz egyfajta hőkamerával ellátott strapabíró munkatelefon, ami por- és vízálló, ha pedig piszkosnak találjuk, egyszerűen szappannal vagy fertőtlenítővel letisztíthatjuk. A részletekért kattintson a cikkre, ami itt érhető el: TESZT  – Kipróbáltuk


10. Tippek és trükkök – Profitipp: Windows-11 sokkal kevesebb kémkedéssel

Örökös bosszúságot okoz minden felhasználó számára, hogy tisztában van azzal, a Windows-11 sem tartja tiszteletben a privát szféráját, ebben pedig nem különbözik az elődjeitől. A rendszer számos adatot továbbít a Microsoftnak, egyebek között telemetriai, valamint statisztikai adatokat és elemzéseket. A cikk szerzői most lépésről lépésre végigvezetnek azokon a beállításokon, amelyek segítségével magasabb szintre emelhető az adatvédelem. A cikk itt érhető el: Windows-11 sokkal kevesebb kémkedéssel

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére