Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Velegi István és Ócsvári Áron utazhat el a NASA Űrtáborba

Januárban honlapunkon örömmel adtunk hírt arról, hogy a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány közreműködésével idén először két látássérült középiskolás fiatal számára is lehetőséget kínál eljutni az Egyesült Államokba, a Huntsville-i Nemzetközi NASA Űrtáborba.

A pályamunkák közül Velegi István és Ócsvári Áron munkáját ítélte a zsűri a legjobbnak, így ők utazhatnak el a táborba. A sikerhez mindkettőjüknek gratulálunk, remélve, hogy a jövő látássérült fiataljainak is kikövezik az utat a részvételre!

Egy-egy rövid interjú erejéig ismerkedjünk meg a két nyertessel! Velegi István a Scheiber Sándor Gimnázium 11. osztályos diákja, aki gyermekkorától fogva érdeklődik a repülés és a technika világa iránt.

– Gyűjtöttem repülőgép modelleket, és Magyarország összes repülőgép múzeumát végiglátogattam a szüleimmel. Általános iskolai tanulmányaimat a vakok iskolájában végeztem, és amikor már jól tudtam olvasni, olyan könyveket és újságokat kerestem magamnak, amelyek az űrhajózásról szóltak. Később az interneten gyarapítottam tudásomat, majd eljutottam az űrhajózás történetéig.

– Kik voltak meghatározó személyiségek tanárai közül?

– Sokan, felsorolni is nehéz lenne mindet. Szeretném azonban megemlíteni a vakok iskolájából Pázmándiné Erőss Andreát és a középiskolából Zakumenszki Juditot. Ők mindketten fizikatanárok, és ők keltették fel az érdeklődésemet a jeles csillagászok és matematikusok munkássága iránt. Sokat köszönhetek Varga Péter tanár úrnak is, aki a csillagászat világát számomra is elképzelhetővé tette.

– Melyek a kedvenc tantárgyai?

– A fent elmondottak alapján az egyik kedvencem a fizika, az informatika és a földrajz. Érettségi után egyetemen szeretném folytatni tanulmányaimat informatika szakon és dolgozni is ezen a területen szeretnék majd.

– Mit csinál a szabadidejében?

– Olvasni nagyon szeretek, különösen Jules Verne és Mikszáth Kálmán művei állnak közel hozzám. Természetesen a számítástechnika is fontos szerepet játszik az életemben. Amennyiben pedig időm engedi, könnyű- és komolyzenét is szívesen hallgatok. Nyaranta zenei és sporttáborokban veszek részt és mindig ott vagyok a kecskeméti repülőnapokon is.

– Mit vár a NASA Űrtábortól?

– A MANT pályázati nyereménnyel nagy álmom valósul meg. Alig várom már, hogy ott legyek!

Ócsvári Áron és Velegi István

A kép a díjátadás után készült, balra Ócsvári Áron, jobbra Velegi István látható

Ócsvári Áron a másik nyertes, aki az ősszel az Egyesült Államokba utazhat.

– Gyermekkoromtól fogva nagyon szeretek mozogni. Az alsó négy osztályt a vakok iskolájában végeztem, majd a felső tagozatban már integráltan tanultam a Hunyadi János Általános Iskolában. Életem alakításában nagy szerepet játszott Norbi bácsi, a judo edzőm, aki még jobban megkedveltette velem a mozgást. Meg kell említenem utazó tanáromat, Magdi nénit is, aki megszerettette velem a matematikát. Jelenleg középiskolás vagyok, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola diákja. Iskolaválasztásom is jelzi, hogy nagyon közel áll hozzám az informatika, de a matek, az angol és az irodalom is. Továbbtanulni is valamelyik egyetem informatikai szakán szeretnék. Leginkább a programozás érdekel, most is részt veszek egy képernyőolvasó program honosításában. Az érettségiig még két évem van hátra, bízom benne, hogy ez idő alatt pontosan eldöntöm a továbbiakat.

– A tanulás mellett mik a hobbijai?

– A szabadidőmben igyekszem minden újat kipróbálni. Kedvenc szabadidős tevékenységem a mozgás. Régebben judóztam, majd úsztam és karatéztam, mostanában falat mászok, futok, lovagolok és íjászkodom. Szeretek kirándulni és biciklizni is. Kedvenc időtöltésem még az olvasás és a zenehallgatás.

– Mit vár az utazástól?

– Kisgyermekként még megfoghatatlan volt számomra az űrhajózás, így fel sem merült bennem, hogy egyszer érdeklődésem középpontjába kerül. Amikor beadtam a pályázatot, azt gondoltam, hogy ha nem is én leszek a nyertes, akkor sem volt felesleges a témával foglalkozni, mert nagyon sok új ismeretet szereztem a felkészülés során. A Nemzetközi NASA Űrtábort már nagyon várom, mert szerintem rengeteg új élménnyel leszek gazdagabb. E mellett sok új barátot és ismeretséget is szerezhetek. Bízom abban is, hogy az angol nyelvtudásom is sokat fog fejlődni az egyhetes táborban.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére