Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Útitárs gyengénlátóknak

Mára már hazánkban is jól ismert az amerikai Freedom Scientific cég, amely a látássérült, illetve a speciális képzést és oktatást igénylő emberek számára fejlesztett termékek vezető gyártója. A JAWS for Windows képernyőolvasó és a MAGic képernyőnagyító programok mellett ez a cég készíti a gyengénlátóknak készült Opal, Onyx, Sarah és a Ruby termékeket is.

Az utóbbi most érkezett meg hazánkba, az „Informatika a látássérültekért” Alapítványhoz. Azoknak ajánljuk, akiknek segítségre van szükségük a szöveg elolvasásához és a részletek megnézéséhez, mivel látásfogyatékosságuk miatt a hagyományos nagyítók számukra nem elegendőek.

Ruby hordozható videónagyító

A mindössze 218 gramm súlyú, akár egy pénztárcában is elférő Ruby kézi videónagyítót a gyengénlátó Dvarieczki Bálint és Tóth Titusz Nándor próbálta ki a gyakorlatban, kiket a tapasztalataikról kérdeztünk.
– A Ruby nagyító kivitelezése rendkívül előnyös és praktikus – mondták egybehangzóan mindketten. – Az eszközön a nagyítás mértéke változtatható. A nagyítón egy 16:9 arányú kijelző és négy vezérlőbillentyű található. A kijelző alja kihajtható, így kényelmes fogást biztosít. Kézre akasztható fogantyúval is ellátták, melynek köszönhetően biztonságosan tartható.
Miként használhatók a vezérlőbillentyűk?
– A be- és kikapcsoló gombok könnyedén kezelhetőek. Ezen túl találunk rajta egy színváltó gombot, mely arra szolgál, hogy a normál nézet mellett négy erősen kontrasztos szín alkalmazásával a szöveg könnyen elolvasható legyen (fekete/fehér, kék/sárga, sárga/fekete, sárga/kék háttéren).
A Ruby 3 fokozatú nagyítást tesz lehetővé. A kép kimerevíthető, közelebb hozva így pl. a polcokon lévő áruk címkéjét és árát.
Nagyszerű segítség egy gyengénlátó embernek a gyógyszertárban, ahol a receptet kell kitöltenie, vagy az étteremben az étlap átnézésekor. A bankban is megkönnyíti a csekk kitöltését, a boríték megcímzését, a bankjegy kiválasztását és még hosszasan lehetne sorolni. Olyan, mint egy nagyszerű útitárs, amely láthatóbbá teszi a világot a gyengénlátó embernek.
Mivel működtethető a Ruby?
– Tölthető és eldobható elemekkel egyaránt, két órán keresztül folyamatosan. A készülék matt műanyag borítást kapott, ennek köszönhetően az ujjlenyomatokat nem gyűjti össze. Összességében elmondható, hogy a Ruby egy jól megépített eszköz, praktikus tartóval felszerelve. Akár nadrágszíjra is tehetjük, a patentos, fix bebújtatású megoldásnak köszönhetően nehezebb elhagyni. Ugyanakkor kézben is stabilan fogható.
Mit tapasztaltak a gyakorlatban?
– Feltételezhetően a gyengénlátás mértékétől és milyenségétől is függ, hogy ki mire tudja használni. Bizonyára lesz olyan ember, aki kitűnően elolvassa majd az utcatáblákat és lesz olyan, aki nem. Otthon a mikrohullámú sütő, a mosógép fokozatainak leolvasására viszont alkalmas – mondták egybehangzóan.

Ruby hordozható videónagyító működés közben

Jó tapasztalatokat szereztek a kemény csomagolású élelmiszerek feliratainak és árainak leolvasásában is, de az átlátszó zacskók esetében már vegyes volt a kép. A számítógép TFT monitorán minden remekül látható a Ruby használatával. A hagyományos (CRT) televízió feliratait azonban nem tudták elolvasni. Ugyanakkor az apróbetűs nyomtatott írásokat, mint pl. az újságot, a gyógyszerek használati utasításait remekül olvasták a Rubyval.
Végezetül: mindkét gyengénlátó riportalany úgy nyilatkozott, hogy a Ruby kézi videónagyítót maguk is szívesen használnák, mert számos területen megkönnyíthetné az életüket. Tanácsolják, hogy az érdeklődők személyesen próbálják ki, keressék fel az „Informatika a látássérültekért” Alapítványt!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére