Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Új JAWS, magyar MAGic, magyar jegyzetelõ, legyen ön is milliomos!

Hamarosan megjelenik a JAWS for Windows képernyõolvasó szoftver új verziója, a jövõ év elejétõl kapható a PAC Mate, a magyar nyelvû jegyzetelõ, nemsokára kész a MAGic képernyõnagyító szoftver honosított verziója, vakok és látók együtt játszhatják a Legyen ön is milliomos címû számítógépes játékot – minderrõl az „Informatika a Látássérültekért” alapítvány által augusztus végén szervezett informatikai fórumon esett szó.

A sajnos gyakori nem vakbarát weboldalak használhatóbbá váltak a JAWS for Windows 6.20 verziószámú új, magyar nyelvû változatával – kezdte a szoftver bemutatását Torma Zsolt, a honosítási munkálatok vezetõje. A legfrissebb változat lehetõséget ad rá, hogy a vak személy számára érzékelhetetlen oldalelemeket látó segítséggel felcímkézzék, ezt követõen a képernyõt nem látó felhasználó is önállóan boldogulhat.

Hasznos újítás a listanézetek fejlettebb kezelése: a JAWS ezentúl tetszés szerinti fájlinformációkat, tetszés szerinti sorrendben olvas fel egyszeri beállítás után, mint például méret, utolsó módosítás stb.

A 6.20-as JAWS már elboldogul a hazánkban ismert hibrid hangoskönyvekhez hasonló technológiájú, nemzetközi szinten egyre inkább elterjedõ Daisy-könyvekkel is. A JAWS gyártója, a Freedom Scientific ezentúl ebben a formátumban adja ki oktató anyagait. A Daisy-könyvben az ember által felolvasott hanganyag és a digitális dokumentum párhuzamosan kezelhetõ. Igaz, a JAWS-ban lévõ új összetevõvel csak a Freedom Scientific által készített Daisy-könyvek olvashatók: az általános használhatóságért külön kell fizetni.

A JAWS ezentúl külön beállítások nélkül ideálisan mûködik az MS-DOS ablakban is.

Fõleg diákok számára hasznos az úgynevezett átfutó olvasás. E funkció segítségével lehetõvé válik, hogy a képernyõolvasó például minden bekezdés elsõ mondatát olvassa fel. De kimondatható egy szöveg összes olyan mondata is, amiben egy megadott szó szerepel.

A mechanikus írógépekéhez hasonló szolgáltatás a sor vége közeledtének hanggal történõ jelzése: a JAWS 6.20 már erre is képes. A különféle programok szerkesztõmezõiben található szövegekrõl is több információt ad a JAWS. Fejlõdtek a hangsémák is: mostantól dokumentumonként más-más beállítások használhatók. A hangséma segítségével pl. eltérõ hangbeállításokkal olvastathatók fel egy szövegben a dõlt betûs részek.

A több felhasználó által igénybe vett számítógépeken a JAWS beállításai felhasználónként tárolhatóak. Sokat fejlõdött a Braille-megjelenítõk támogatása is. A 6.20-as verziótól kezdve külön JAWS-változat lesz a Windows 9x és Windows ME operációs rendszerekhez, ill. külön verzió az NT alapú Windowsokhoz (2000, XP).

Az új JAWS for Windows várhatóan októberben lesz elérhetõ. A 2003-ban az „Informatika a látássérültekért” Alapítványtól elnyert száz képernyõolvasó program hitelesítõ lemeze a 6.20-as verzióig használható.

A JAWS jelenleg 250, ill. 300 ezer forintos áron vásárolható meg.

A hazai JAWS által használt Profivox beszédszintetizátor hangsúlyozásában ugrásszerû fejlõdés nem várható – tudtuk meg Dr. Németh Gézától, a budapesti Mûszaki Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének docensétõl, a Profivox fejlesztõcsapatának vezetõjétõl. A „dzs” hangot viszont hamarosan már ki tudja mondani a Profivox. Az olykor tapasztalható hardveres problémák orvoslásához, melyeket esetleg a Profivox is okozhat, a rendellenesség pontos leírására és a PC-konfiguráció részletes ismertetésére van szükség. A panaszokat a helpdesk@infoalap.hu e-mail címre lehet továbbítani. Mobiltelefonokon használható képernyõolvasó a közeljövõben szintén nem várható: a szakember elmondta, a telefonok gyártói nem adják át a képernyõolvasó program kifejlesztéséhez szükséges információkat.

Nem sokára elkészül a PAC Mate, az elsõ magyar nyelvû PDA, azaz elektronikus személyi asszisztens. A Freedom Scientific cég gyártmányát az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány honosítja. A PAC Mate tudása elmarad egy asztali számítógép vagy egy laptop tudása mögött, de használható jegyzetelésre, internet-böngészésre, elektronikus levelezésre, zenehallgatásra, hangfelvétel készítésére és van benne számológép is. A PAC Mate-n futó Windows Mobil 2003 operációs rendszer lehetõvé teszi, hogy a PC-ken futó programok használhatóak legyenek a magyarnyelvû PDA-n is. A PAC Mate is a Profivox hangján szólal meg, akkumulátora segítségével – átlagos igénybevétel mellett – napokig használható. Az akkumulátor töltöttségét a készülék természetesen bemondja. Billentyûzete lehet hagyományos vagy Braille. A PAC Mate megvásárolható lesz 20 vagy 40 karakteres Braille kijelzõvel is. A készülék forgalmazása várhatóan jövõ januárban veszi kezdetét, ára 600 ezer forinttól indul.

Hamarosan elkészül az elsõ honosított képernyõnagyító program. A MAGic 9.3 forgalmazása októbertõl veheti kezdetét – mondta Szuhaj Mihály, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány elnöke.

Az idén ötéves alapítvány az eddigi gyakorlatához hasonlóan a jövõben is tervezi pályázatok kiírását. Várhatóan ez év végén is lehet majd használt számítógépekre pályázni.

Szuhaj Mihály elmondta, az MVGYOSZ felvette a kapcsolatot a Jogtár program fejlesztõivel: az együttmûködésre kész szakembereknek hála a jövõben várhatóan használható lesz képernyõolvasó szoftverrel a Jogtár DVD-n megjelenõ változata is.

Elkészült a Legyen ön is milliomos! címû számítógépes játék vakbarát változata. Az ingyenes játékprogram az elsõ a maga nemében: a jól ismert vetélkedõt imitáló szoftver látók és vakok számára egyaránt ideálisan használható. A programot egy hazai informatikus hobbiból készítette – mondta Torma Zsolt. Utóbbi megkeresésére a fejlesztõ a képernyõolvasó programot használók számára is ideális felületet írt a játékhoz. A Vágó István hangját is tartalmazó programban a JAWS a kérdéseket külön beállítás nélkül felolvassa. A program azért is egyedülálló, mert a akadálymentesítés során a vizuális megjelenítés mit sem veszített vonzerejébõl.

A Legyen ön is milliomos! mintegy 5000 kérdést tartalmaz, ehhez azonban még 5000 letölthetõ, sõt, a felhasználó maga is bõvítheti a kérdéstárat.

A játék letölthetõ a következõ címrõl: www.loim.atw.hu.

T. Péter

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére