Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Tizenöt éves az ECDL-tanfolyam látás- és hallássérültek számára

A látás- és hallássérült emberek mindennapjaiban többszörösen igaz az a sokszor ismételt megállapítás, hogy számítógép-használat nélkül ma már nem is lehetne élni. A látás- és hallássérült emberek a számítógépet gyakran nem csupán egy alternatívaként, hanem a munkavégzés, tanulás, olvasás, információszerzés egyetlen lehetséges eszközeként használják.

Ahhoz, hogy a számítógép-használat magabiztos rutinnal végzett tevékenység legyen a számukra, elengedhetetlen a jól felkészült tanárok és a speciális eszközök megléte. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán 2001 óta van lehetőségük látás- és hallássérült tanulóknak a Windows operációs rendszerre épülő Office környezet ismeretét tanúsító ECDL-vizsga letételére. A tanfolyamok minden év szeptemberében indulnak. Az órákat több évtizednyi tapasztalattal rendelkező, az ismereteiket az érintettségük okán hiteles tanárok adják át a diákoknak. A hallássérültekből álló csoportokat Cserfalvi Annamária, a látássérült tanulókat pedig Ecsedi Csaba tanítja. Az órák egymásra figyelő, baráti légkörben zajlanak. Mindig lehetőség van az otthoni gyakorlás során felmerülő problémák megbeszélésére, a nehézséget jelentő területek tanári segítséggel történő gyakorlására is. A vizsga tanfolyami részvétel vagy otthoni, magántanuló jellegű felkészülés után lehetséges.

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara és a Magyar Számítástechnika az Ifjúságért Alapítvány nyújtotta folyamatos támogatásnak köszönhetően a tanfolyam és a vizsgabizonyítvány is ingyenes a résztvevők számára. A vizsgakártyát a Neumann János Számítógéptudományi Társaság bocsátja rendelkezésre. Eddig több, mint 500 látás- és hallássérült tanuló szerzett ECDL-bizonyítványt. Azok, akik sikeresen leteszik az ECDL Start vagy a teljes körű ECDL-vizsgát, szilárd számítógép-használói tudással, jó elhelyezkedési esélyekkel és nem utolsó sorban önbizalommal indulnak neki a továbbtanulásnak, a munkakeresésnek vagy az útkeresésnek látássérültként.

Ezeket a közös sikereket ünnepli tizenötödik születésnapján, 2013. december 4-én az érzékszervi fogyatékossággal élők számára tartott ECDL-tanfolyamok minden résztvevője: diákok, oktatók, szervezők. Mi mással is ünnepelhetnének, mint bizonyítványosztással és egy konferenciával, amelyen összegzik az eddigi eredményeket, megfogalmazzák az elérendő célokat, előadásokat tartanak a látás- és hallássérültek számára elérhető új számítógépes szoftverekről, mobiltelefonos alkalmazásokról. Az előadók között ott lesz többek között Szuhaj Mihály, alapítványunk elnöke is.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére