Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Okostelefonos alkalmazások a fogyatékos emberekért

A Vodafone versenyt hirdetett olyan okostelefonos alkalmazások között, amelyek a fogyatékos embereket segítik. A Smart Accessibility díj célja a fogyatékos emberek aktívabb részvételét elősegíteni a társadalmi életben. A díj társalapítója az Age Platform Europe hálózat, amely az ötven évnél idősebb emberek 160 érdekvédelmi szervezetét tömöríti, és az Európai Fogyatékos Fórum, amely kb. 80 millió fogyatékos embert képvisel Európa-szerte. A részvevők 2011. június 14. és október 14. között jelentkezhettek a versenyre. Az alábbiakban a 12 döntős ötletet ismertetjük röviden.

Az önálló életvitelt megkönnyítő alkalmazások:

1. BOARD, fejlesztő: Life Supporting Technologies, Madrid

A BOARD alkalmazás egy papírkönyv lapjairól ismer fel piktogramokat, jeleket, az eredményt hangosan felolvassa és ennek megfelelően hajt végre utasításokat. Például üzenetet küld, hívást kezdeményez, ellenőrzi a beállításokat – a végrehajtható műveleteknek a képzelet szabhat határt!

2. Money Talks, fejlesztő: icmobilelab

Az alkalmazás hang és rezgés útján közli a mobiltelefon kamerája által lefényképezett bankjegy értékét 5 és 100 euró között.

3. Zoom Plus nagyító, fejlesztő: 32 Studios, Ian Hamilton

A kézi videónagyítók kiváltására született meg ez a program, amely azonban a drága hardveres eszközök szolgáltatásait nyújtja, ingyenesen. Beállítható a kontraszt, a nagyítás mértéke és még sok más lehetőség.

A közlekedést megkönnyítő alkalmazások

1. Wheelmap, Fejlesztő: SOZIALHELDEN

Ez a 2011. október 14-től Android operációs rendszeren működő térkép arról ad információt, hogy egy épület mennyire közelíthető meg kerekesszékkel. Négyféle jelölést alkalmaz:

  • szürke: nincs információ az adott helyről,
  • zöld: az épület akadálymentes,
  • sárga: az épületbe be lehet jutni, de a WC nem akadálymentes,
  • piros: az épület megközelíthetetlen kerekesszékkel, például csak lépcsőn keresztül lehet bejutni.

2. AlzNav, fejlesztő: Fraunhofer Portugal AICOS

Egy jelző- és navigációs rendszer, amelynek segítségével értesíthető a gondozó személy, ha a gondozott eltévedt, veszélybe került vagy segítségre szorul. A program arra is képes, hogy hazavezesse az elbizonytalanodott idős vagy beteg embereket.

3. Red Panic Button, fejlesztő: Ultimate Communication Software LTD

A gomb, ami életet menthet! A gomb megnyomásával a felhasználó több csatornán, telefonon, e-mailen, SMS-ben és a közösségi hálózatokon keresztül jelezheti családja, rokonai és a sürgősségi ellátást nyújtók számára, hogy segítségre szorul. Az alkalmazás kijelzi a segítségre szoruló ember pontos helyzetét is.

A társadalmi életben való részvételt segítő alkalmazások

1. Big Launcher, fejlesztő: Big Launcher Team

Androidos alkalmazás a telefonos alapfunkciókra, amelynél azonban a gombok nagyobbak, jelölései jobban láthatóak a hagyományosnál. Beépített segélyhívót is tartalmaz.

2. Voiceeye, fejlesztő: Forcetenco

Optikai karakterfelismerő program, a mobiltelefon által lefényképezett feliratot felismeri felolvassa a beépített beszédszintetizátor programmal. A Google Translator segítségével fordításra is használható

3. Shhmooze, fejlesztő: Shhmooze Ltd

A smúzolást – szebben mondva az üzleti életben szükséges kapcsolatteremtést és a meglevő kapcsolatok fenntartását könnyíti meg a program a látás- és hallássérült emberek számára.

Jóléti alkalmazások

1./ Help Talk, fejlesztő: 1000 Embresas

A program néhány mozdulattal irányítva képes közölni azt, amit a felhasználó nem tud szóban vagy írásban kifejezni a környezetének. Alkalmas SMS küldésére és felolvasására, az előre megadott számokon elérhető embereknek kijelzi a felhasználó éppen aktuális tartózkodási helyét, és szükség esetén utasításokat is tud adni a felhasználónak a helyváltoztatásra vonatkozóan a cél könnyebb megtalálása érdekében.

2./ Telesor, Fejlesztő: Fundacion Instituto de Ciencias del Hombre

A szolgáltatás a siket és általában a szóbeli kommunikációra nem képes emberek kapcsolattartását segíti a hivatalokkal. A szolgáltatás különlegessége, hogy harmadik fél által nyújtott szolgáltatás közbeiktatása nélkül, bármelyik mobilhálózatról elérhető.

3./ AreYYouOk, fejlesztő: Valis Interactive

A program működésének lényege, hogy szabadon választott időközönként, például óránként csörög, rezeg, és megkérdezi a felhasználót, hogy jól érzi-e magát, minden rendben van-e vele. Amennyiben húsz percen belül sem az „igen”, sem a „nem” válaszgombot nem nyomja meg az illető, akkor a szoftver automatikusan SMS-t küld az előre beprogramozott telefonszámokra a családtagoknak, barátoknak. Be lehet állítani, hogy a szoftver utólag egy „minden rendben van, csak elfelejtettem lenyomni a gombot” SMS-t küldjön, és éjszakára természetesen kikapcsolható.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére