Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Oklevél Alapítványunknak

A fogyatékos emberek érdekeit képviselő tradicionális szervezetek mellé 1994-ben egy újabb, a Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE) is felsorakozott. Az alapítók nemes célt tűztek ki maguk elé: a hallás- és látássérültséggel együttesen élő emberek segítését.

Kezdetben a siketvak gyermekek és szüleik, valamint az őket támogató szakemberek alkották az egyesület tagságát, majd idővel újabb igények jelentkeztek. Azok is csatlakoztak, akik felnőtt korban szenvedik el ezt a kettős sérülést. A közelmúltban megalakulásának 15. évfordulóját ünneplő SVOE az „Informatika a látássérültekért” Alapítványnak és elnökének, Szuhaj Mihálynak munkájuk elismeréseként oklevelet adományozott.  Az alapítványnak átadott OklevélAz egyesületalapító tagját, jelenlegi főtitkárát, Királyhidi Dorottyát és elnökét, Gangl Tamást az oklevél odaítélésének indokairól, valamint a Siketvakok Országos Egyesületének eddig elért eredményeiről kérdeztük.
– Milyen kapcsolatban áll egyesületük az”Informatika a látássérültekért” Alapítvánnyal?
– Évek óta nagyon jó a kapcsolat a két szervezet között – állította egybehangzóan a főtitkár és az elnök. Nagy segítséget kaptunk az „Informatika a látássérültekért” Alapítványtól, amikor az egyik pályázatuknak köszönhetően Braille-kijelzőhöz juthattak tagjaink. Egy siketvak ember számára ez a segédeszköz jelentős életminőség javulást eredményez, ezért éreztük úgy, hogy egy oklevéllel köszönetet kell mondanunk. Túl ezen, természetesen számos kisebb és nagyobb gondunk megoldásához is mindenkor segítséget kaptunk az alapítványtól-munkatársaitól és elnökétől, amiért ugyancsak hálásak vagyunk.
– Mesélnének a SVOE tevékenységéről és távlati terveiről?
– Az egyik legjelentősebb eredményünk, hogy mára a siketvak gyermekek oktatása intézményessé vált. Jelenleg a vakok általános iskolájában működik a siketvak tagozat (vezetője Királyhidi Dorottya). Egyesületünk életében a 2000-es évek eleje komoly változásokat hozott. Egyrészt sikerült bekapcsolódnunk az európai vérkeringésbe. Új távlatokat nyitott, hogy 2003.-ban, Dániában részt vettünk az Európai Siketvak Konferencián és az Európai Siketvak Unió alakuló ülésén, ahol a jövőre nézve kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatokat építettünk ki. Gangl Tamás ekkoriban lett az egyesület tagja és a nemzetközi kapcsolatok felelőse, majd beválasztották a vezetőségbe is.  Később a törvényi szabályozások már azt is lehetővé tették, hogy irodát nyissunk és alkalmazottakat foglalkoztassunk, akik naprakészen intézik az ügyeket. A 2006. év is újabb előrelépés volt: tisztújító közgyűlésünkön egy aktív, ütőképes vezetőséget és elnöknek Gangl Tamást sikerült megválasztanunk. Az iroda vezetésével Helesfai Katalint, a Vakok Iskolája korábbi igazgatóját bíztuk meg, kinek energikus munkálkodása eredményeként újabb és újabb sikerek születtek. Az egyesület vezetőségében képviseltetik magukat a megalakult gyermek, fiatal felnőtt és idős felnőtt tagozatok vezetői, akik sajátos érdekeik érvényesítését felügyelik. Természetesen a fő tevékenységünk továbbra is a siketvak emberek érdekvédelme és képviselete maradt országos szinten.
– És e mellett?
– Nagyon sok és sokféle programot is szervezünk tagjainknak. Különféle klubjaink vannak, gyakran szervezünk kirándulásokat és nyáron egy alkotó tábort felnőtt tagjainknak, az ideinek Szarvas városa ad otthont. A siketvak gyermekek számára is adott a nyári üdülés az iskola keretében. Évek óta részt veszünk a VAGYOK, a látássérültek országos kulturális seregszemléjén. Tagjaink képzőművészeti alkotásaiból pedig időnként kiállítást rendezünk. Egyesületünknek három fontos részlege van. Rehabilitációs központunk siketvak személyeknek nyújt szolgáltatásokat, olyanokat, mint: tájékozódás, – közlekedés,- hétköznapi tevékenységek- és alternatív kommunikációs módszerek tanítása. Ezeken túl, szupervizori tevékenységet lát el más rehabilitációs központokban. Jelnyelvi tolmács szolgálatunk az akadálymentes kommunikáció, míg a személyi segítő szolgálat felkészült munkatársak közreműködésével tagjaink kísérését biztosítja. Külön szeretnénk még megemlíteni a 2008 Augusztusában, Sopronban megrendezett programot, a siketvak személyek európai találkozóját. A nagysikerű rendezvény házigazdája a SVOE volt. A felsoroltakon kívül fontosnak tartjuk még siketvak sorstársaink felkutatását, hogy felkínálhassuk nekik a SVOE segítségét.
– Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány nevében köszönjük az elismerő oklevelet és további sikereket kívánunk a SVOE vezetőinek.

Szmolka János segítője kézbe jelel

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére