Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Nyilvános tesztre bocsátjuk a BeLin 3.0 kiadást

Elkészült a Beszélő Linux 3.0 verziója, amelyet alapítványunk nyilvános tesztelésre bocsát. Arra kérjük az új változat iránt érdeklődő felhasználókat, hogy visszajelzéseikkel segítsék munkánkat. Köszönettel fogadunk minden észrevételt és esetleges hibajelzést, és mindent megteszünk a felmerülő problémák gyors kijavítása érdekében! Bízunk benne, hogy a kéthetes tesztidőszak rövidsége ellenére, sikerül áttekinteniük a BeLin 3.0 gazdag funkcionalitását, és számos újdonságát!

Az akadálymentesítés újdonságai

A Beszélő Linux 3.0 verzióban a klasszikus GNOME felület mellett a látássérült felhasználók számára elérhetővé vált a korszerű Unity 2D akadálymentesített felület is. Mostantól az Orka Képernyőolvasó már az operációs rendszer bejelentkező képernyőjének megjelenésekor elindul, így a megjelenő felhasználói listából a nyílbillentyűk segítségével akadálymentesen kiválasztható a kívánt felhasználói fiók

Magyar irodalmi Braille támogatás

Az Orka képernyőolvasó a Braille támogatás megvalósításához régóta a Liblouis összetevőt használja, amely rengeteg nyelven támogatja a különböző Braille írásmódok megjelenítését a számítógépekhez kapcsolható Braille-kijelző eszközökön. Több mint egyéves fejlesztőmunka eredményeként alapítványunk jóvoltából elkészült a magyar irodalmi Braille tábla a Liblouis összetevőhöz, amelyet elsőként a BeLin 3.0 felhasználói vehetnek használatba. A nemrég megjelent Liblouis 2.5.0 verzió révén az újítás bármely, az összetevőt használó Linux és Windows alkalmazás számára hozzáférhetővé válik. Az új magyar Liblouis irodalmi Braille tábla teljes mértékben megfelel a Magyar Vakok És Gyengénlátók Országos Szövetsége által idén elfogadott szabványnak.

A Liblouis projekt weboldala:

http://code.google.com/p/liblouis

További újdonságok

A BeLin 3.0 kiadásban már képernyőolvasó programmal is használhatóak az Ubuntu disztribúcióban bevezetett Indikátor menü kategóriái. Az indikátormenü előnye, hogy minden fontosabb műveletet egy helyen érhetünk el. Az indikátor menü bővíthető további indikátor csomagok telepítésével, és sok alkalmazás értesítései szintén itt jelennek meg. Egy újdonság például a Radiotray indikátor, melynek segítségével egyszerűen hallgathat internetes rádióállomásokat. A különböző rádióállomások kategóriákba vannak csoportosítva.

Az Orka képernyőolvasó újdonságai

A 3.0 BeLin kiadás az Orka képernyőolvasó 3.4-es verzióját tartalmazza. Az új verzió a korábbiaknál jobban támogatja a honlapok használatát, és mostantól elérhetővé válnak a QT eszközkészletet használó alkalmazások is. Saját kezdeményezésünkre az Orka 3.4 verzióját néhány olyan szolgáltatással is kibővítettük, amelyek még kényelmesebbé teszik a BeLin használatát. Alapértelmezetté tettük az irodalmi Braille-írás módot, bekapcsoltuk a menük és vezérlőelemek gyorsbillentyűinek megjelenítését a Braille-kijelzőkön, egyszerűsítettük a billentyűparancs-listázó használatát, billentyűparancsokat rendeltünk a beszédszintetizátor beszédsebességének és hangmagasságának gyors módosításához.

A BeLin 3.0 tesztváltozatai letölthetőek az alábbi hivatkozásokról:

32 bites változat:
http://www.infoalap.eu/letoltes/belin/belin-3.0-teszt-i386.iso

64 bites változat:

http://www.infoalap.eu/letoltes/belin/belin-3.0-teszt-amd64.iso

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére