Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Novemberi IT Klub gyengénlátóknak

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány november 17-én is várta az érdeklődőket ismeretterjesztő informatikai előadására a Vakok Állami Intézete kultúrtermébe. Ez alkalommal a gyengénlátókra gondoltak a számukra kifejlesztett speciális szoftverek, digitális és optikai nagyító eszközök bemutatásával.

Az érdeklődés nagy volt: sokan eljöttek és sok mindenről kérdeztek. Az előadók között volt Sinka Imre, az Alapítvány kuratóriumi tagja, aki a Zoomtext képernyőnagyító szoftvert mutatta be működés közben. Bevezetőjében áttekintette a képernyőnagyító programok történetét, és az ezzel kapcsolatos saját élményeit. A kezdetektől, amikor még a kurzor körül az egérrel lehetett nagyítani, mára már ott tart a világ, hogy minden univerzális operációs rendszerhez tartozik nagyítási funkció. Azonban a belső nagyítóknál munkavégzésre sokkal alkalmasabbak a professzionális nagyító szoftverek, mint a MAGic és a Zoomtext.

Sinka Imre és Szuhaj Mihály az előadás közben

A Novák Optika képviseletében Novák Mónika optometrista egy sor optikai nagyító eszközzel ismertette meg hallgatóságát. Főként azokkal, amelyek üzletük tapasztalatai alapján a legalkalmasabbak a gyengénlátó emberek számára. Az elemmel működő, belső kék fénnyel megvilágított nagyítókat emelte ki az előadó, amelyek 3,5 és 12,5-szeres nagyítást tesznek lehetővé. Érdekesség a szemüvegre csippenthető nagyító, amely többféle méretben kapható, valamint elérhető az üzletben olyan nagyítóeszköz is, amely a hálózatról működik – megvilágítással és anélkül egyaránt. Kedvelt eszköz egy ugyancsak hálózatról működtethető nagyító, melynek a kamerája a televízió képernyőjéhez csatlakoztatható és azon keresztül jelenik meg a szöveg. A gyengénlátók körében jól ismert távcsőszemüvegekből is bemutatott néhányat Novák Mónika, ezekből az eszközökből van közelre és távolra látó is, azonban az utcán csak korlátozottan használhatóak.

Vaszlovics Dávid, az alapítvány munkatársa az alapítvány által honosított és forgalmazott termékekről beszélt. A Topazról elmondta, hogy helyhez kötötten használható, tartozik hozzá egy kamera, egy monitor és egy asztal. Olvasásra és írásra, sőt egyszerű szerelési munkákra, pl. a csavar meglazítására is alkalmas. Ezzel szemben a RUBY kézinagyító akár a zsebben is elfér. Egyaránt használható az utcán (utcatáblák, járművek számainak leolvasására), vásárláskor (árak, elnevezések leolvasására) és még hosszasan lehetne sorolni. A jelenleg tesztelés alatt álló MAX elnevezésű digitális kézinagyító pedig beépített lítiumelemmel működik, amely feltölthető a hálózatról, de az USB porton keresztül a számítógépről is. A nagyítás mértéke ezzel 2-16-szoros érték között változtatható. Végül a mobil telefonra telepíthető Talks&Zooms képernyőolvasó- és nagyító program utóbbi funkcióját mutatta be az előadó működés közben.

A klub vendégei rendkívül érdeklődők voltak, minden hardver és szoftver eszközt ki akartak próbálni. Befejezésül a Novák Optika jóvoltából három nyertest sorsoltak ki a résztvevők közül. Egy-egy ötezer forintos ajándékutalványt nyertek Varga Nóra, Fehér Viktor és Gárdos András. Gratulálunk mindhármójuknak!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére