Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Mióta olvasom a Lapról hangra oldalt, sokkal tájékozottabb vagyok – beszélgetés Tóth Jánosné Julikával

Julika a Lapról hangra egyik rendszeres és nagyon lelkes olvasója. Békés megyében, Gyulán él a lányával. Amíg látott, varrónőként dolgozott a békéscsabai kötöttárugyárban. Három éve vakult meg látóideg-sorvadás miatt.

Napjait rendkívül tevékenyen tölti. Tele van energiával, kíváncsisággal, életvidámsággal. Olyan ember, akiről a szó jó értelmében elmondható, hogy állandóan nyüzsög, mindig csinál valami érdekeset. Beszélgetésünk egyeztetésekor például elmesélte, hogy délelőttönként háztartási tevékenységeket, Braille-írást, számítógép-használatot és angolt tanul felváltva. Emellett még szabadideje is marad. Ha nem tanul, akkor kézimunkázik, főz, hangoskönyveket olvas, vagy a Lapról hangra oldalt böngészi.

Megvakulása után a lánya olvasott fel neki, amíg nem tanulta meg a számítógépet használni, és meg nem ismerkedett a Lapról hangrá-val. Arról, hogy hogyan értesült először az oldal működéséről, és milyen változást hozott az interneten keresztül történő újsághallgatás az életében, így mesél: „Időközben megtanultam a számítógép kezelését. Itt értesültem az ismerőseimtől, hogy lehet regisztrálni ill. fel lehet iratkozni a Lapról hangra oldalra. És feliratkoztam. Mivel imádtam olvasni, így már a legelején megkedveltem a hangos újságokat. Mindenevő vagyok az olvasásban!”

A regisztráció után barátaitól és tanáraitól kapott segítséget a Lapról hangra oldal használatához. Ma viszont már a rendszeres olvasók gyorsaságával és magabiztosságával tájékozódik a portálon. A felület kezelésének egyszerűségét így foglalja össze: „Kezdet kezdetén nehézkesen ment az olvasása, de ma már gyorsbillentyűzettel könnyen boldogulok! Nagyon jó hogy kezdő tanulók, vagy akik nem olyan jártasak a számítógép ismeretében, azok is könnyen el tudják olvasni! Nekem nem okoz nehézséget az elolvasása!”

Azt, hogy Julika érdeklődése mi mindenre terjed ki, a következő mondatok érzékeltetik igazán: „Nagyon szeretem a riportokat, az útleírásokat, elbeszéléseket, kulturális cikkeket, konyhai és háztartással kapcsolatos jó tanácsokat! Szeretem a humoros írásokat és a vicceket! Ha nincs időm elolvasni, akkor félreteszem, és amikor van időm, átnézem! Soha nem törlöm úgy ki, hogy nem néztem volna meg! Mióta olvasom a Lapról hangra oldalt, sokkal tájékozottabb vagyok. Szeretném, ha több lakáskultúra cikk lenne! Jó lenne, ha több országot bemutatnának, az ottani szokásokat hogyan élnek más emberek. Hiányolom az ünnepnapok bemutatását. Népszokásaikat pl. Húsvéti szokások, Karácsonyi szokások, receptek. Ne csak érintőlegesen legyen róla szó!”

Julika nemcsak a felolvasott cikkeket hallgatja nagy érdeklődéssel, hanem a felolvasókat is szeretné jobban megismerni. Nagy-nagy szeretettel beszél róluk: "Minden felolvasót szívesen hallgatok. Köszönet nekik az önzetlen munkájukért! Nem tudnék választani, mert mindegyiket nagyon szeretem, de ha választani kellene, akkor Henriettet választanám! Neki nagyon szimpatikus a hangja! Szépen érthetően és hangsúlyosan olvas! Sajnos személyesen egy olvasót sem ismerek, pedig jó lenne néhányukkal megismerkedni. Megismerni az életüket. Így közelebb kerülnénk egymáshoz és az újságokról is tudnánk beszélgetni! Itt kívánok mindannyiójuknak jó egészséget és kitartást az önzetlen munkájukhoz!”

Végül így foglalja össze, miért és hogyan ajánlaná a vak és gyengénlátó olvasók figyelmébe a Lapról hangrá-t: "Nagyon szívesen ajánlanám akár vak, vagy gyengénlátó ismerőseimnek. Őszintén ajánlanám. Elküldeném neki az újságot, vagy egy-egy cikket ajánlanék a figyelmébe ami, gondolom, hogy őt is érdekli. Ajánlanék recepteket, jó tanácsokat a hangos újságból. A Lapról hangrá-nak köszönhetően nincs az, hogy nem tudunk hozzászólni egy témához. Kinyílik előttünk a világ! Én szoktam is mondani, hogy a Hangos újságban olvastam! Végezetül mindenkinek kitartást, türelmet, jó egészséget kívánok munkájához!”

Mi is hasonlókat kívánunk Julikának, és köszönjük a beszélgetést!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére