Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Májusi IT Klub: a szoftverhonosítás kulisszatitkairól

Az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány május 19-én rendezett informatikai ismeretterjesztő előadásán a speciális szoftverek honosításának részleteivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Köztudott, hogy az alapítvány nyolc éve foglalkozik speciális, a látássérült felhasználóknak kifejlesztett szoftverek honosításával. Elsőként a JAWS for Windows képernyőolvasó program 4.02-es változatát tette elérhetővé a magyar felhasználóknak. Azóta még számos képernyőnagyító és mobiltelefonon futó speciális szoftver honosítását végezték el, nem is szólva a JAWS újabb és újabb verzióiról. A májusi IT Klubban az alapítvány munkatársai, Torma Zsolt és Papp László a honosítási munka során felmerülő nehézségekről beszéltek.

Miért hívjuk honosításnak ezt a munkát ahelyett, hogy egyszerűen csak fordításnak neveznénk? Azért, mert a fordításon túl sok egyéb informatikai és programozói feladatot is el kell látni annak érdekében, hogy a magyar felhasználók számára is optimálisan működjenek ezek a szoftverek. Érzékeltetésül az első naptól az utolsóig bemutatták a munkafolyamatokat a gyakorlatban. Az egyik legfontosabb feladat például a magyar beszédszintetizátor szoftver beillesztése. Elmondták azt is, hogy egy termék akkor tökéletes, ha minden, amit lehetőségként kínál, valóban működik a magyar verzióban is. Ebbe beletartozik például a Braille-kijelző vezérlése is, tehát a honosítóknak az is feladatuk, hogy a JAWS szoftver magyar Braille-karaktereket is megjelenítsen. Komoly programozói munka tette lehetővé, hogy a múlt év őszétől a magyar nyelvű JAWS-zal már az irodalmi Braille (a könyvekben megszokott írásrendszer) is együttműködik.

Torma Zsolt és Papp László az előadáson

Az előadók azt is elmondták, hogy mi az oka az új JAWS verziók későbbi megjelenésének. A JAWS 11 például tavaly októberben jelent meg a gyártó, a Freedom Scientific kínálatában. Ekkor a két magyar munkatárs is csak „ismerkedett” vele, mert jól tudták, hogy rövidesen megjelenik egy javított változat is. Ez idén áprilisban történt meg, ezt követően pedig maga a gyártó tesz javaslatot, hogy melyik változat alkalmasabb a honosításra.

A hallgatóság megtudhatta, hogy a honosítás nagyon időigényes, pontos és komoly szaktudást igénylő munka, melynek eredményeként a magyar felhasználó is képes egy olyan világhírű termék használatára, mint a JAWS for Windows. Az előadás részletesen szólt a munka egyes fázisairól, az azok során megoldandó gondokról is. Ezután következik a „puding próbája”, a tesztelés, ami szintén komoly szervező és szakértői munkát igényel – mondták befejezésül az előadók.

A rendezvény végén következett a sorsolás. Ezúttal Pozsik Réka volt a nyertes, aki egy jó minőségű fejhallgatót vehetett át az alapítvány képviselőjétől.

Az előadás hanganyagának letöltése

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére