Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Magyarországra is megérkeznek a DAISY könyvek

A világszerte elterjedt Daisy elnevezés a Digital Accessible Information System (Digitálisan Elérhető Információs Rendszer) rövidítése. A technológia Japánból származik, melyhez nagyon hasonlítottak a hazánkban is jól ismert hibrid hangoskönyvek.

A hagyományos hangoskönyvek a nyomtatott kiadványok hangzó formátumban rögzített változatai, ahol alapesetben emberi hangon kerül visszaadásra az információ (ma már jó minőségű számítógépes beszédszintézissel is előállítható a hangzó változat). Ezekből a formátumokból nehéz kinyerni a szöveges információkat, például keresni bennük, az elejétől a végéig meg kell hallgatni őket. A fejlesztők rájöttek, nagyon fontos az információban történő navigálás és a keresési lehetőség is. Így született meg a DAISY technológia, melynek legteljesebb formájában a hanganyag és az elektronikus szöveg szinkronban van egymással.  A navigáció nem csak a fejezetek, hanem a mondatok és még a szavak szintjén is megoldott, lehetővé teszi a keresést, vagyis a lehető legteljesebb olvasási élményt nyújtja. A DAISY rendszer ezzel új alapokra helyezi a látássérült emberek olvasási szokásait.

A világban működő hangoskönyvtárak 1996 májusában hozták létre a DAISY Konzorciumot.  Fő célkitűzésük volt, hogy segítsék az olvasási hátránnyal küzdőket, köztük a vak és a gyengénlátó embereket. A DAISY szabvány Svédországban alakult ki, ahonnan a világ számos országában átvették.

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány közel másfél éve foglalkozik a DAISY technológia meghonosításával, hogy megkönnyítse a látássérült emberek számára az elektronikus és a hangzó anyagok elolvasását. Ennek érdekében az alapítvány kísérleti jelleggel kiadja a Vakok Világa c. folyóirat DAISY változatát. A teszteléshez az alapítvány és az MVGYOSZ az előfizetők segítségét kéri. Remélhetőleg már eddig sok olvasónak tetszett, hogy a folyóirat márciusi számának egyes cikkei férfi, mások pedig női hangon szólaltak meg. Az a riport pedig, melyet férfi munkatárs készített egy hölggyel, a nemüknek megfelelő hangon hallható.

Amennyiben részletesebben is szeretne megismerkedni a DAISY formátummal, látogasson el az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány március 10-én tartandó informatikai ismeretterjesztő előadására. Helyszíne: Vakok Állami Intézete kultúrterme. Az előadás kezdete: 16.30 óra. Előadó: Fehér István, az Alapítvány munkatársa.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére