Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2014. március 11.

Cikkajánló

1./ A mese a lélek vitaminja – 1. rész

Mi is a mese? Egyáltalán nem egy olyan kitalált történet, amivel a kisgyerekeket „szórakoztathatjuk”. A mese a valóság leképzése, továbbadása. Aki hallgatja, olvassa, az olyan kérdéseket, jelképeket, válaszutakat érthet meg, amelyek a mindenkori ember életének részei. Miről is szólnak a mesék? Életről, születésről, halálról, küzdelmekről, tehát mindarról, ami bennünk, velünk történik, akár felnőttek, akár gyerekek vagyunk.

2./ A mese a lélek vitaminja – 2. rész

Fogjunk egy zoknigombócot, ami már nem is zoknigombóc, hanem sündisznó, királylány vagy királyfi, és… Meséljünk! Bármit, bárhol, bármikor. Dióbél királyfit és Csipkerózsikát, azt, hogy nem mindig a hatalom a fontos, vagy azt, hogy Csipkerózsika miért lett felnőtt akkor, amikor a királyfi megcsókolta. Mit is mondunk el a mesében? Mindent, ami fontos, amitől félünk, aminek örülünk, amit szeretnénk elérni.

3./ Bence

Bence filmezik, szereti megfigyelni és megmutatni a részleteket. A legtöbb ember számára azonban nem a filmezés érdekes vele kapcsolatban, hanem az, hogy down-kóros. Ez a „fő kategória”, ami alá Bence minden mozdulatát, gondolatát besorolják a legtöbben. Talán még a cikkíró is, aki – habár megjegyzi -, hogy a Down-kór nem a legfontosabb jellemzője Bencének, vagy nem ennek kellene a legfontosabbnak lennie.; mégis azt írja, hogy „Bence és hasonló társai”. Kik is azok, akik hasonlóak hozzá? A cikk szerint egyértelműen azok, akik down-kórosok vagy más fogyatékossággal élnek. Kik is Bence „társai”? Nem azok, akikkel jókat beszélget, akikkel együtt utazik a villamoson, akiket filmez?

4./ Férfias és nőies szakmák

Milyen foglalkozású férfiakat tartanak vonzónak a nők, és milyen foglalkozású nőkért vannak oda a férfiak? Ha eddig nem tudta, hogy az Ön foglalkozása a „szexi” szakmák közé tartozik-e, akkor mindenképpen olvassa el ezt a cikket! Ha a hatására állásváltoztatásra készül, mert nem eléggé szexi a foglalkozása a másik nem szemében, akkor gondolkozzon el rajta, hogy mit tartanak vonzónak a nők, mit a férfiak. Miért lehet fontosabb a férfiaknak a hatalom, a nőknek pedig a hasznosság érzése. Egyáltalán tényleg ezeket tartják fontosnak? Miért választanak a nők segítő szakmákat? Miért van sokkal több vezető beosztású férfi, mint nő? Mit látnak helyesen és mit nem a hagyományos szerepek hívei és mit a feministák?

5./ A mi képeinkről nem a pusztulás köszön vissza

A riportban egy öttagú természetfotós társaság két alapítója mesél arról, mi mindenre csodálkoznak rá a természetben barangolva. Mire is? Egy napfelkeltére, tájakra, növényekre, állatokra, amelyek ott vannak a közvetlen közelükben. Meg akarják ezeket mutatni mindenkinek, hogy mások is lássák, mennyi szépség van a közvetlen környezetünkben. Mindenki előtt ott a lehetőség, hogy belefeledkezzen egy-egy tájba úgy, ahogyan ez az öt férfi Csallóközbe.

6./ Fogadalmak télen-nyáron

Belegondolni is rossz, hogy állunk az újévi fogadalmakkal? Egyet sem sikerült betartani közülük? Nem baj, mert… Fogadalmat tenni bármikor lehet. Tavasszal azért, mert ilyenkor mindig új lendületet érez az ember. Nyáron azért, mert kipihentük magunkat. Ősszel, a tanévkezdésnél nem is találhatnánk jobb időpontot a változtatáshoz. Télen pedig, jaj, hát kinek ne lennének újévi fogadalmai… Szóval az egész év a változtatásra termett. Ahhoz ad tanácsokat ez a cikk, hol és hogyan kezdjük az „új életet”.

7./ Thai boksz

A thai bokszot és a motorozást a legtöbben kimondottan férfias hobbinak tartják. A cikkben egy 23 éves lány, Erika mesél arról, milyen is az, ha az embernek nőként férfias hobbija van. Számít-e, ha egyedüli nőként száguldozik barátaival a mezőn, vagy miért fontos az, hogy fiúkkal bokszoljon, ne lányokkal. Érdekes, lendületbe hozó beszélgetés ez az írás, amely rámutat, hogy kezdenek elmosódni a határok az úgynevezett férfias és nőies hobbik között. Azt, hogy ez jó vagy rossz-e, mindenki döntse el maga.

8./ A tűzoltó

A tűzoltót nem Andrásnak vagy Bélának hívják, hanem Borinak. Bori 19 éves önkéntes tűzoltó. Hogyan is lett az? A család férfiainak hatására. Sokáig kellett őt noszogatni, de úgy érzi, egy cseppet sem bánta meg, hogy csatlakozott az önkéntes női tűzoltókhoz. Megtudhatjuk tőle, miért csupa-csupa öröm és kihívás tűzoltónak lenni.

9./ Nők férfias hobbival

Mi a közös az autóversenyzőben, a vadászban, a focistában, a tűzoltóban és a motorosban? Az, hogy mind nők, akik férfias hobbit választottak. Örömmel, hihetetlen odaadással, hozzáértéssel hódolnak a különleges hobbiknak. Emellett dolgoznak, tanulnak, édesanyák, szóval úgynevezett hétköznapi nők. Aki meghallgatja a történetüket, annak picit meginoghat a hite a férfias és a nőies hobbik szigorú bekategorizálásának létjogosultságában.

10./ Szakember, segíts!

Ha fáj a fogunk, fogorvoshoz megyünk, ha szemcseppre van szükségünk, akkor a szemészetre, de kit keressünk fel akkor, ha rossz a közérzetünk? Ha levertek, elszigeteltek vagyunk, ha nem tudunk feldolgozni egy gyászt, ha problémáink vannak a családi, baráti kapcsolatainkban? Ebből a cikkből megtudhatjuk, melyik szakember hogyan segít, mit tud tenni a lelki (és ezzel együtt a testi) jóllétünk érdekében.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

A Lapról hangra csapata

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

a cikk címét (többrészes esetén számozva),

az újság nevét,

a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére