Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2014. július 28.

Hírek, felhívások

Egy főállású angyallal bővül a Lapról hangra csapata!

Az elmúlt hetekben többször is hírt adtunk honlapunkon Agárdi Szilvi és az Infoalap közös indulásáról a Vodafone Magyarország Alapítvány főállású angyal pályázatán, amelyet idén a hetedik alkalommal rendeztek meg. A szakmai zsűri a 166 induló közül a három díjnyertes projekt közé választotta Szilvivel közös jelentkezésünket. A másik két nyertes pályázó a romák integrációjának segítését, valamint a halmozottan sérült diákok tanulásának és kommunikációjának támogatását tűzte ki célul. Gratulálunk mindhárom győztesnek, akikre összesen több, mint 22.000 szavazat érkezett a Facebookon keresztül.

Szilvi szeptembertől kezdve egy éven át erősíti csapatunkat. Az ország oktatási intézményeit járva a személyes példa erejével szeretné meggyőzni a leendő felolvasókat és olvasókat, miért jó csatlakozni a Lapról hangra közösséghez.

Hamarosan olvashatnak honlapunkon egy interjút, amiben elmeséli, mit jelent neki a Lapról hangra, és mik a tervei. Természetesen közös munkánk minden állomásáról beszámolunk. Köszönjük mindenkinek a támogatást, aki szavazatával, biztatásával, felhívásaink terjesztésével hozzájárult pályázatunk sikeréhez.

Kedves Olvasók!

Éppen szabadságon vannak, vagy iskolai szünetüket töltik? Elolvasták már legfrissebb cikkeinket, és most éppen a régebbiek között böngésznek? Felkeltette az érdeklődésüket egy-egy téma, amiről még szívesen olvasnának? Egy bizonyos újságot, cikket szerzőt hiányolnak?

Kérjük, hogy az olvasások szünetében írják meg nekünk, milyen témájú cikkeket hallgatnának szívesen. Továbbítjuk a kéréseket a felolvasóknak, és bízunk benne, hogy hamarosan az Önök által kért írások is elérhetőek lesznek oldalunkon. A következő címre várjuk kéréseiket, ötleteiket:

Felhívás a felolvasóknak szóló köszönetnyilvánításra

Ha szívesen hallgatja a Lapról hangra cikkeit, ha megkedvelt egy-egy felolvasót, ha egy írást sokszor nem is a téma, hanem a rokonszenves felolvasó miatt választ, kérjük, mondja el a „Hozzászólok” rovatban! A felolvasóknak küldött személyes köszönetnyilvánítások ösztönzést, biztatást jelentenek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy új cikkekkel és lelkes felolvasókkal gyarapodjon közösségünk. Kérjük, szánjon a meghallgatott cikk után egy percet a kedves, személyes hangvételű köszönetnyilvánításra a „Hozzászólok” rovatban! Köszönjük!

Kedves Felolvasók!

A szabadság vagy az iskolai szünet alatt több idejük van az olvasásra, mint az év többi részében? Szeretnék az olvasásra fordított időt mások számára is hasznossá tenni, de nem tudják, mivel szerezhetnének örömöt az olvasóknak? Az alábbiakban a beérkezett olvasói cikkigénylések alapján adunk néhány tippet a választáshoz, de természetesen minden olyan cikknek örülünk, amely kizárólag nyomtatott formában hozzáférhető újságban jelent meg, és amelyet Önök érdekesnek tartanak. Mit hallgatnának szívesen olvasóink?

         pszichológiai témájú írások

          közérthető tudományos cikkek

          irodalmi folyóiratokban megjelent novellák, esszék

          az informatika és a technika újdonságai

          fogyatékkal élő emberek sikertörténetei

          bulvárhírek, sztárokról szóló pletykák.

Előre is köszönjük a cikkeket és természetesen az eddigi sok-sok felolvasást is!

Cikkajánló

1./ Miért egy külföldi fejezte le Boleyn Annát?

Pontos, helyenként filmbe illő beszámolót olvashatunk arról, hogyan zajlott le Boleyn Anna kivégzése. Nemcsak az derül ki, miért egy külföldi hóhérra kellett bízni a végrehajtást, hanem a hóhér szemszögéből is képet kaphatunk az eseményekről. Mindenkinek ajánljuk ezt az írást, aki szereti, ha megelevenednek előtte a történelemkönyv eseményei, és aki arra is kíváncsi, mi játszódik le a „főszereplők” és a szemtanúk agyában.

2./ Tehetséges a gyermekem? – 1. rész

Mindnyájan csak ámulunk, amikor a televíziós tehetségkutatókban vagy az interneten gyönyörűen éneklő kisgyerekeket látunk, hallunk. Ez a cikk annak jár utána, hogyan lehet felismerni a zenei tehetséget. Természetesen az sem mellékes, milyen zenei képzést kapnak azok a gyerekek, akiknél nem mutatkozik meg korán a tehetség. Lehet, hogy a zenei tehetség szempontjából „átlagos” kisiskolások túl későn vagy egyáltalán nem kerülnek hangszerközelbe?

3./ Tehetséges a gyermekem? – 2. rész

Hogyan lesz valakiből zeneértő, és hogyan válik valaki „zeneérző”-vé? Miben rejlenek a zeneiskolában tanító tanárok lehetőségei, és miért rendkívül nagy a felelősségük? Milyen tényezők befolyásolják a gyerekeknek a zenéhez való viszonyát? Ezt mind-mind megtudhatja, aki elolvassa a cikk második részét is.

4./ Isten hozott a szivárványban!

Kinga egyszer csak fogta magát, és nekiindult egyéves kisfiával meg egy hátizsákkal nomádkodni. Nem, egyáltalán nem egy egynapos kirándulásról van szó a szabadba, hanem egy valóságos életforma-váltásról. A fiatal anyuka és kisfia három hónapot töltött el a Kanári-szigetek különböző hippiközösségeiben: sziklák között, távol a civilizációtól, ismeretlen emberekkel a természetben. Mi ez? Vakmerőség? Kalandvágy? Tanulási folyamat? Döntse el mindenki, aki megismeri történetét!

5./ A kor szülöttei

Mi a nőknél a hosszú élet titka? Talán a viszonylag késői gyermekvállalás? Igen is és nem is. Érdekes tényeket olvashatunk ebben a rövid hírben a 33 éves kor feletti gyermekvállalás és a hosszú élet között felfedezhető összefüggésekről. Arra a kérdésre, hogy mennyire helytállóak az itt olvasható megfigyelések, bármilyen leegyszerűsítő vagy közhelyes is, nincs jobb válasz, csak az, hogy majd az idő eldönti.

6./ Légitaxi

Ha megrendeltük a taxit, beszállunk, és a szoftver már működik is. Elképesztő gyorsasággal elvisz minket az úticélba. Hogy hol és mikor lehet megrendelni ezt a taxit? Elkeserítünk mindenkit: nem, Magyarországon még nem lehet, de jövőre, ha valaki Tel Avivban jár, és kipróbálná, akkor nosza! Minden, technika iránt érdeklődő leendő légitaxizónak azt tanácsoljuk, hogy mielőtt beszállna, olvassa el legalább egyszer ezt a cikket!

7./ Polírozott életek

Az interneten minden más. Ki nem látott már a közösségi oldalakon fényképeket egy-egy ismerős jól sikerült nyaralásáról, hangulatos családi programjáról. Mindenki olvasott beszámolókat izgalmas, új munkáról, nagy-nagy hódításokról. Ezek vajon tényleg úgy történtek, ahogy elmesélik az ismerősök? Ha nem, akkor kinek kell jobban a füllentés, a mesélőnek vagy a hallgatónak? Hova tűntek azok, akik élőben kiválóak a „hazudozásban”, vagy nem is hazudozásról, hanem a valóság kiszínezéséről, átírásáról van szó?

8. Elmondanám, de nem merem

Mivel kezdődik minden szerelem? Egy nagy-nagy beszélgetéssel, egy sétával? Egy füllentéssel vagy hazugsággal? Igen, valljuk csak be bátran, biztosan mindnyájan megpróbáltuk jobb színben feltűntetni magunkat, mint amilyenek vagyunk. Legalábbis elhallgattuk a rossz tulajdonságainkat, és a jókat hangsúlyoztuk. Ez bizonyos fokig nem is baj, természetes, sőt valami bája is van ennek, a kapcsolat elején jellemző igyekezetnek. Az viszont már megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a bizalmat a másikban, ha a valóságtól teljesen elrugaszkodott történeteket talál ki nekünk és önmagának is. Bízhatunk-e benne egyáltalán? Elmondják tapasztalataikat a történet szereplői.

9./ Segédkar

Új, ún. intelligens végtag segítheti azokat, akiknek amputálni kellett alkarjukat. A kísérleti fázis után elmondható, hogy a kifejlesztett robotkar segítségével képesek lesznek az érintettek olyan finom mozdulatok elvégzésére, mint amilyen a fésülködés vagy egy tojás megfogása. Azt még nem lehet tudni, mikor kerül a robotkar forgalomba.

10./ A magyar konyha jellemzői

Zsírsercegést hallunk, levesestálakat, húshalmokat és tortahegyeket látunk magunk előtt, amikor ezt a cikket olvassuk. Nemcsak a legfinomabb otthoni ízek és az előkelő éttermek kínálata vonul fel előttünk, de azt is megtudhatjuk, hogyan és mikor alakultak ki a magyar étkezési szokások, és azon is elgondolkozhatunk, hogyan tudunk megfelelni az egészséges életmód követelményeinek a magyar ízvilág megőrzése mellett.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

          a cikk címét (többrészes esetén számozva),

          az újság nevét,

          a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

          lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

A Lapról hangra csapata

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére