Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. szeptember 13.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el.

A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

         a cikk címét (többrészes esetén számozva),

         az újság nevét,

         a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

         lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Cikkajánló

1./ Mióta lottózhatunk?

Rövid áttekintés sok-sok érdekességgel a lottózásról. Megtudhatjuk, hogyan alakult ki a lottó mai formája, mikor vezették ezt be Magyarországon, milyen számok voltak egy bizonyos időszakban különösen népszerűek. Habár nem ad ötleteket a legközelebbi lottószámok eltalálásához ez az írás, mégis érdemes meghallgatni, hogy megtudjuk, hogyan lottóztak pár száz éve vagy néhány évtizede.

2./ Segítőtársunk a ló

Egy pszichológus, aki egyben lovas terapeuta is, mesél arról, mi mindenben segíthet a ló. Saját élményeivel és egy kislány megváltozásának a leírásával teszi hitelessé a lovaglás jótékony hatását. Elmondja, hogy a ló mindenkit olyannak fogad el, amilyen, és arról is beszél, ahogyan ló és lovas odafigyelést, önbizalmat, egymásra való ráhangolódást tanul a másiktól.

3./ Önbizalom tréning mindenkinek

Nem, semmi csoda nem fog történni a cikk elolvasása után. Nem tűnik el minden gátlásunk, félelmünk, negatív gondolatunk. Nem leszünk egy csapásra olyanok, amilyenek szeretnénk lenni. Kapunk viszont néhány tanácsot, amelyektől talán könnyebb lesz elviselni a negatív gondolatokat, amelyektől a félelmeink ellenére is merjük vállalni a kihívásokat.

4./ Hogyan randizz modern módon

Hogyan randiztak a nők 20 éve, és hogyan történik ez most? Mi változott, és mi maradt ugyanaz? Mit tanulhatnak a 40 évesek a 20 évesektől? Azt, hogy választhatnak? Azt, hogy „jó, ha először haverok vagyunk, és hagyunk időt az ismerkedésre”? Az biztos, hogy a randizásnak 20 éve éppúgy megvoltak az izgalmai, mint ma.

5./ A legszerencsésebb szerencsétlenségem

Vannak élethelyzetek, amikor úgy érezzük, ennél rosszabb dolog nem is történhetett volna velünk. Aztán, bármilyen hihetetlen, megélt igazsággá válik a közhely, hogy minden rosszban van valami jó. Rémesen elrontotta a hajunkat a fodrász? Sebaj, új frizura, új stílus! Másik szakra vettek fel, mint amire évek óta készültünk? Ki gondolta volna, hogy az a másik szak is szerethető munkát, hivatást adhat. Otthagyott a barátunk? Irány Amerika! Talán éppen ott leszünk otthon?

6./ A másik két gyertya lángja

Párkapcsolati matematika

A férfiakat többnyire úgy nevelik, hogy minél hamarabb legyenek önállóak, erősek, függetlenek. Miután függetlenednek édesanyjuktól, hogyan tudnak megfelelni annak az elvárásnak, hogy elköteleződjenek a házasságban? A nőknél viszont talán éppen a túlzott elköteleződés, az egyéniségük feladása lesz a probléma? Hogyan lesz a házasságban két „én”-ből egy „mi”? Csakis úgy, ha magunkat megőrizve leszünk egy kicsit mások, ha 1 +1 nem 2, hanem 3 lesz.

7./ Krúdytól Krúdyról

Krúdyra emlékezik Óbuda az író születésének 130. és halálának 85. évfordulóján. Milyen programok, irodalmi műsorok, rendezvények várják az olvasókat? Erről számol be ez a programajánló.

8./ Stressz helyett asszertivitás

Mit csinált, mielőtt meghallgatta ezt a cikket? Hazafelé jött a munkahelyéről, és stresszelt, hogy el tudja-e intézni a szükséges vásárlást, vagy a munkahelyen stresszelt, hogy a hétvége előtt nem fejezi be a mindenképpen megoldásra váró feladatokat? Ha egyiket sem, hanem elmondta a családtagjainak, hogy más időpontot kellene keresni a bevásárláshoz, ha megpróbálta meggyőzni a főnökét a munkahelyi feladatok átütemezéséről, akkor ön asszertív volt. Ha mégsem ez utóbbi magatartást követte, akkor hallgassa meg ezt a cikket, hogy megtudja, mikor is vagyunk asszertivak. Ha pedig az volt, legyen büszke magára, és azért hallgassa meg ezt az írást, hogy finomíthassa a technikáit.

9./ A sebezhetőség nem gyengeség

Interjú Brené Brownnal

Bátraké a boldogság, ahogyan Brené Braun új könyvének a címe mondja? Igen, de kik azok a „bátrak”? Valakik, akik hőstetteket hajtanak végre? Természetesen igen, ők is, és mi is mind, ha megosztjuk szokatlan ötleteinket a munkahelyen, ha határozottan rákérdezünk valamire a szülői értekezleten, és – főleg akkor – ha merünk sebezhetőek lenni. Aki „bátor”, az éppen azért bátor, mert a bátorság magában hordozza a kudarc megélésének is a lehetőségét, nemcsak a sikerét. Aki bátor, az „gyakorolja a sebezhetőséget.”

10./ Egy amerikai horseman Európában

Egy amerikai lovasedző kurzusának összefoglalója ez a cikk. Tele van szemléletesnél szemléletesebb példákkal arról, hogyan érezhet rá egymásra ló és lovasa, mire kell figyelniük, hogy igazi élmény legyen a lovaglás.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

A Lapról hangra csapata

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére