Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. október 21.

Cikkajánló

1./ Színes cipőkről álmodom

Milyen cipők lesznek idén divatosak? A fehérek? A színesek? A tornacipők vagy a tűsarkúak? Választ kaphat ezekre a kérdésekre, aki meghallgatja a cikket, sőt még tanácsokkal is ellát a szerző ahhoz, mire figyeljünk, hogy ne csak divatosak legyünk, de kényelmes cipőt is hordjunk.

2./ Lombikbébi fogan

Egy anya mesél őszintén, a részleteket is elmondva küzdelmeiről, amelyek eredményeképpen a lombikbébiprogram segítségével megszületett kislánya és kisfia. Meglepő a tanácsa, az, hogy nem kell mindenáron gyermeket akarni, ha egy házaspárhoz nem érkezik meg a kisbaba, annak is üzenetértéke van.

3./ Jöjjön velünk!

Ősszel sokan szeretnénk utazni, az esős időben vágyakozva gondolunk magyarországi és külföldi városnézésekre. Városnézés ez a cikk, sőt valóságos kicsinyített útikönyv Regensburgról. Regensburg egy szelet Itália a Duna partján. Ötvözi a hagyományokat és az újat, a tradíciókat és a megújulást. A cikket hallgatva nemcsak a város fontos épületeit ismerhetjük meg, hanem a sörkultúrából is ízelítőt kapunk, sokak sajnálatára csupán az ismertetés szintjén. Habzó sörmelléklet nem jár a cikkhez!

4./ Nézőpont kérdése

A fürdőszoba-felújítás mindenkinek nagy öröm vagy inkább nagy megpróbáltatás? Hol is kezdődik a „küzdelem”? Egy áruház ügyfélszolgálatán, aztán a fuvarozási osztályon, és ott is végződik. Közben megtudhatjuk ebből a humorral tálalt történetből, mi mindenen megy keresztül az ember, mire hazaszállítják a fürdőszoba-kellékeket, és a leendő fürdőszoba darabjai között leírhatja, mi is történt eddig.

5./ Minden iskola egyedi

Két falusi iskola példáján keresztül ismerhetjük meg a szlovákiai magyar tannyelvű iskolák döntéskényszereit, dilemmáit. Mindkét bemutatott iskola egy-egy olyan faluban működik, ahol az iskolának különösen nagy szerepe van a közösségi összetartozás megteremtése szempontjából.

6./ Mi lesz veled kisiskola?

Milyen javaslata van a szlovák kormánynak az iskolák számára adott támogatás igazságosabb elosztásához? Mit jelent ez a kisiskolák, és mit a magyar tanítási nyelvű kisiskolák számára? Lehet-e olyan megoldást találni, amelyben minden diák, legyen szó szlovák vagy magyar, falusi vagy városi gyerekről, a számára legmegfelelőbb oktatási körülmények közé kerül? Vagy kényszermegoldások nélkül elképzelhetetlen az oktatás finanszírozása? Ezekre a kérdésekre keresi a választ ez a cikk.

7./ A specifikus tanulási nehézség lehetséges oka

Minden szülő megrémül, amikor azt hallja, hogy gyermeke tanulási nehézségének az oka ismeretlen. Ebben a cikkben néhány elméletet ismerhetünk meg a tanulási nehézségek okairól. Egyes elméletek a genetikai, mások a környezeti tényezőket helyezik előtérbe. Fontos, hogy szinte minden elméletben nagy szerepet kap az agyműködés és az agy fejlettségének kérdése. Magyarázatot a tanulási nehézségekre egyik elmélet sem ad teljesen, viszont az egyes elképzelések kiegészítik egymást.

8./ Beszédhibák és nyelvfejlődési zavarok gyermekkorban

Melyek a gyermekkori beszédhibák és nyelvfejlődési zavarok kialakulásának okai? Az, hogy keveset beszélgetnek a szülők gyerekeikkel? Vagy a rossz mozgás? Esetleg egyszerűen egy középfülgyulladás? A cikk részletesen foglalkozik a beszédhibák tüneteivel, következményeivel, a lehetséges terápiával és azzal, hogyan segíthet a szülő gyermeke beszédhibáinak megszüntetésében.

9./ Beleolvasó – Agota Kristof: A nagy füzet (részlet)

A nagy füzetbe csak az kerülhet, „ami igaz”. Igen, de mi is az igaz? Hogyan mondható át az „igaz” úgy a nyelvbe, hogy megkülönböztethető legyen a nem-igaztól és a többi bizonytalanságtól? Talán éppen úgy, ahogyan a történet elbeszélője ír. Rövid, egymásba kapaszkodó mondatokban beszél, amelyek magát a csupasz cselekvést mutatják. Vagy mégsem egészen? Hol is vagyunk? Kik ezek a gyerekek, ki a boltos? Lehet, hogy éppen a nagyon tárgyilagos mondatokban van valami álom-, rémálomszerű? Vagy csak az ennek a különös stílusnak az oka, hogy az író – aki nem feltétlenül azonos az elbeszélővel – nem az anyanyelvén ír?

10./ Ami elválaszt és összeköt

Egy érdekes, többnyelvű rendezvényről számol be a Vakok Világa tudósítása. Az előadóesten többek között litván, bolgár, román, magyar költők adták elő verseiket. A szerzők egy része látássérült volt. A beszámoló érzékelteti az esemény hangulatát, azt a tér és idő nélküliséget, amelyet egy érdekes, a résztvevők figyelmét lekötő rendezvényen érez az ember.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

A Lapról hangra csapata

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

  a cikk címét (többrészes esetén számozva),

  az újság nevét,

  a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

  lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére