Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. március 26.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el.

A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg, melyik újság hányadik számából olvastak fel, és hogyha megoldható, jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére. Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Cikkajánló

1./ Polgári dolgok – Délutáni szunyókálás

Bizony, jó lehet az a délutáni szunyókálás. Voltak idők, amikor az ebéd utáni szundikálás a nap természetes része volt. Ma pedig… Ma pedig álmélkodva, álmosan hunyorogva hallgatjuk Bächer Ivánt, aki nemzedékek nagy-nagy szundikálásáról mesél, vagy nem is róluk, hanem magunkról, arról, hogy miért van minden úgy, ahogy van?

2./ Hivatásos szülők, hivatásos család

Alapigazság, hogy mindenki számára az a legjobb, ha szerető, összetartó családban nőhet fel. Amikor ez nem adott, akkor segíthetnek a nevelőszülők, akik családi környezetet, odafigyelést, szeretetet adnak a náluk nevelkedő gyerekeknek. A cikk azt vázolja fel, kiből lehet nevelőszülő, és milyen fontos szerepük van a nevelőszülőknek a gyerekek egész életére kihatóan.

3./ Női kódok

Simone de Beauvoir gyakran idézett alaptételével kezdődik ez az írás: „Senki nem születik nőnek, hanem azzá lesz.”

Mi teszi azzá? A férfiak által rögzített társadalmi elvárások? Át lehet-e lépni a női szerepeken, ha igen, ennek lehet-e az irodalom az eszköze? A női irodalom a férfiak által írt irodalom mellett vagy azzal szemben létezik? Mi teszi a női irodalmat női irodalommá, és van-e bármilyen általános jellemzője a mai magyar női irodalomnak? Ilyen és hasonló kérdéseket feszeget a cikk.

4./ Viccplacc

Újabb viccek, rövid, nevettető történetek, amelyek hol a szavak jelentésének sokféleségén, hol félreértéseken, máskor groteszk helyzeten alakulnak.

5./ Virágvasárnap

Virágvasárnap eredetét magyarázza meg a cikk, közben rámutat egy olyan magatartásmintára, amely – legyen bármilyen is a viszonyunk a kereszténységhez vagy általában a vallásokhoz – mindenki számára követendő lehet.

6./ Régi vakok, híres vakok

A Vakok Világa egy régi, ismét felelevenített sorozata korábban élt híres vakokat mutat be. Nemcsak egyfajta példamutatásként érdekes ez a cikk, hanem több szempontból tanulságos, sőt egy különleges történelemóraként is olvasható.

7./ Vissza egy régi módszerhez

Korábban úgy gondolták, a lézerezés nem jó, sőt kifejezetten káros módszer a száraz makula degeneráció kezelésekor. A cikk a makula degeneráció két fajtájának ismertetése után egy ausztrál kutatásról számol be, amely, ha eredményessége bebizonyosodik, nagy szerepet játszhat az időskori megvakulás megakadályozásában.

8./ Klaus Barbie, a lyoni hóhér, 1. rész

Ki volt Klaus Barbie? SS tiszt és amerikai hírszerző egy személyben. Mi történt a vezénylete alatt Lyonban? Miért menekítették meg őt az amerikaiak hamis papírokkal a francia bíróság ítélete elől? Valóságos történelmi nyomozás ez a cikk.

9./ Klaus Barbie, a lyoni hóhér, 2. rész

A cikk második része Klaus Barbie bolíviai éveit mutatja be. Barbie a megérkezése után 3 évig egy fűrésztelepen dolgozott. Hamarosan olyan munkát is talált, amelyben már Európában jártasságot szerzett: ismét titkosügynök lett, ezúttal Németországnak dolgozott. Habár ez a munka nem tartott sokáig, mégis a bolíviai német közösség megbecsült tagja maradt. Történt még egy fontos dolog vele, körülötte. Hogy mi is? Azt megtudhatjuk a cikk végén.

10./ A lyoni hóhér, 3. rész

Megjelennek Klarsfeldék. Egy német-francia házaspár elhatározta, hogy bíróság elé állíttatja azokat a volt náci bűnösöket, akik ítélet, számonkérés nélkül tudtak visszailleszkedni a háború utáni társadalomba. Évekig tartó nyomásgyakorlás, sőt egy meghiúsult emberrablási kísérlet után végre elérték, hogy Barbie-t kiadja Bolívia. Melyik országnak adta ki? Mi történt utána? Hogyan zajlott le a tárgyalás? Mindezt megtudhatja, aki elolvassa a cikket. 

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

Minden olvasónknak és felolvasónknak kellemes húsvétot kívánunk!

A Lapról hangra csapata

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére