Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. május 8.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el.

A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg, melyik újság hányadik számából olvastak fel, és hogyha megoldható, jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére. Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Mondja el nekünk a Lapról hangrá-hoz kapcsolódó élményeit, és mi megosztjuk azokat másokkal is!

Olvasóként szívesen hallgatja a Lapról hangra cikkeit? Van egy-egy személyes története a cikkekhez kapcsolódóan vagy egy felolvasóval kialakult barátságáról?

Felolvasóként regisztrált hozzánk, és elmondaná másoknak is, hogyan talált rá a Lapról hangra portálra, és melyek a benyomásai a közösségről, a cikkek kapcsán kialakult beszélgetésekről?

Ön akár olvasó, akár felolvasó, szeretettel és érdeklődéssel várjuk a Lapról hangrá-hoz kapcsolódó élményeit. Ha van kedve néhány kérdésünkre válaszolni, hogy a Lapról hangra honlapján az Ön személyes élményei is megjelenjenek, vagy kérdésekhez nem kötődve elmesélné nekünk egy-egy történetét a Lapról hangrá-ról, akkor írjon a

e-mailcímre, mi pedig felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy együtt mondhassuk el az új olvasóknak és felolvasóknak, miért jó a Lapról hangra közösségéhez tartozni. Természetesen az építő kritikákra is nyitottak vagyunk!

Cikkajánló

1./ Pünkösdi hiedelmek

A Vakok Világa című folyóiratban megjelent rövid írás a pünkösdhöz kapcsolódó népi hiedelmeket gyűjti össze. Aki meghallgatja, megtudhatja, mire jó a pünkösdi harmat, mit volt szabad csinálni és mit nem a pünkösdi ünnepen.

2./ Párválasztó, udvarló szokások

Pünkösdhöz párválasztó szokások is kapcsolódtak. Aki meghallgatja ezt a cikket, biztosan tudja, mit kell tennie, ha egy szépen felöltözött kislánytól, a „küldönc”-től, komatálat kap pünkösd reggelén, és azon sem fog meglepődni, ha elcsenik az ablakába kitett koszorút, mert az csak jót jelenthet: pünkösdi rózsát kap érte cserébe.

3./ Tettél ma már valami jót?

Sokan szeretnének másokon segíteni, de nem tudják, hogyan tegyék. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az, amit és ahogyan segíteni tudnának, túl kevés segítség, így inkább meg sem próbálják. Ez a cikk ahhoz ad ötleteket, hogyan segíthetünk kisebb-nagyobb tettekkel, felajánlásokkal másoknak. Fontos, hogy egyáltalán nemcsak a pénzadomány lehet segítség, hanem a beszélgetés, a másikra gondolás is az.

4./ Él(vez)ni, vagy túlélni

„A fejünkben dől el, mit akarunk, élni vagy túlélni.”

Időnként fontos tudatosítani magunkban, hogy rajtunk múlik, hogy kezdjük, és hogy fejezzük be a napunkat, szorongással vagy jókedvűen ébredünk-e. Az sem mindegy, mire emlékszünk egy napunkból, a feszültségekre vagy a látszólag apró benyomásokra, szagokra, ízekre vagy a fákra, amik mellett elmegyünk.

5./ Egy szelet India

Egy magyar jógaoktató, aki sokáig Kanadában élt, majd Indiába ment jógát tanulni, beszél az indiai élményeiről. Érdekesen mesél az India és Kanada közötti különbségekről, és azt is elmagyarázza, hogyan lehet a nyugati ember mindennapjainak része a jóga.

6./ Viccplacc

Mitől is van az, hogy fenyőfák „szaladgálnak” az autók között? Melyik asszony a leghűségesebb? A világ melyik táján hogyan értelmezik ugyanazt a szót? Ezt mind megtudhatja, aki meghallgatja a legújabb Viccplaccot!

7./ A munka becsülete

Egy tipikusan közép-európai történet arról, hogyan éltek, dolgoztak a munkások a rendszerváltás előtt és után.

8./ Grófok nyomában: Harrucker hagyatéka avagy a kastélykorszak kezdete

Kik is voltak azok, akiknek az első Békés megyei kastélyok megépíttetése köszönhető? Hol épültek fel az első kastélyok Békés megyében? Milyen is lehetett az, amikor az egész család közösen művelte a birtokot? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, és sok más érdekességről is hallhat, aki elolvassa ezt a cikket.

9./ Az ének iskolája szereplői

Mi is az Az ének iskolája? Egy televíziós vetélkedő vagy valami egészen más? Itt – a műsorkészítők és a gyerekeket énekelni tanító hírességek szerint – nem lesznek vesztesek, csak csupa-csupa lelkes, kedves, énekelni szerető gyerek. Azt, hogy kik is ők, megtudhatjuk ebből a cikkből.

10./ Külön ágy a boldogság kulcsa?

A felmérések szerint a magyar párok egyharmada külön ágyban alszik. Ez a házasság végének a jele vagy éppen ellenkezőleg? Segít abban, hogy kipihentek és – ami szintén nagyon lényeges – figyelmesek legyünk a másikhoz? A cikkből megtudhatjuk azt is, hogyan vélekedik néhány híresség, kinek mik az érvei az egy ágyban alvás mellett és ellen.

Mindenkinek hasznos időtöltést, jó olvasgatást kívánunk!

A Lapról hangra csapata

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére