Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. július 15.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el.

A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

         a cikk címét (többrészes esetén számozva),

         az újság nevét,

         a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

         lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Cikkajánló

1./ Öleljétek meg az édesanyákat

A cikkíró egy finn újságíró blogbejegyzéséből kiindulva teszi fel a fájdalmas kérdést, hogyan segíthetünk a legjobban alzheimer kórban szenvedő szeretteinknek? Mit él meg az a gyermek, aki tehetetlenül kénytelen végignézni, végigkísérni azt, ahogyan édesanyja egyre több dolgot elfelejt, megváltozik, fokozatosan és fájdalmasan eltávolodik tőle? Mi ilyenkor a legméltóbb segítség? Egy intézményben történő elhelyezés vagy az otthonápolás?

2./ Kulcs a regenerációs képességhez

Melyik élőlénynek a legjobb a regenerációs képessége? Melyik élőlény képes a lábát vagy az agydarabkáját újranöveszteni? A szalamandra. A tudósok azt remélik, hogy a szalamandra regenerációs képességét tanulmányozva az emberi regeneráció határairól, eddig nem ismert lehetőségeiről is sokat megtudhatnak.

3./ A világ legboldogabb embere

Mi kell ahhoz, hogy boldogok legyünk? Legtöbbünknek az egészség állna az első helyen a listáján. Ha elolvassuk ezt a cikket, rájövünk, hogy nem az egészség a legfontosabb, vagy – mint annyi minden más – ez is viszonylagos. Akkor és úgy is lehet boldognak lenni, ahogyan mások el sem tudnák képzelni az életüket. Az pedig, hogy példaképeinkké válhatnak-e azok, akik a mienknél nehezebb helyzetben élnek, mindig tőlünk is függ. Erőt ad, ha valaki „nagyobb problémákkal küzd”, mint mi?

4./ Szülői segítség – általános irányelvek

Ahhoz kapunk tanácsokat, hogyan segíthetik legjobban a speciális oktatási igényű gyerekeket a szüleik. Annak a problémának a jellemzésére is nagy hangsúlyt fektet a cikk, hogy ezek a szülők sokszor magukat érzik hibásnak azért, mert a gyerekeik „mások”. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan készülhet fel a család a környezet reakcióira? Mi a szerepe a tanároknak a helyzet elfogadtatásában?

5./ Változások a foglalkoztatási törvényben I.

Fontos megjegyezni, hogy a cikk a szlovákiai foglalkoztatási törvényekben foglalt változtatásokat összegzi. Habár ez az összefoglaló közepén egyértelművé válik, mégis érdemes úgy nekikezdeni az olvasásnak, hogy tisztázzuk, nem a magyarországi törvényekről van szó. A munkajogban járatos olvasóinknak külön is a figyelmébe ajánljuk ezt az összefoglalást, mert jó kiindulási pont lehet a nemzetközi kitekintéshez, egy összehasonlításhoz a Magyarországon érvényben lévő szabályokkal.

6./ A hallássérülés és a személyiség

Hányszor panaszkodunk a mindennapokban, hogy nem bírjuk elviselni az utcazajt vagy a hangos zenét. Ezeknek a kifakadásoknak orvosilag igazolt alapja is van. Kutatók megállapítása szerint a 3. évezredben az agyunk szinte képtelen feldolgozni a sok hallási ingert. Egyre gyakoribb, hogy fiatalok és kisgyerekek is rosszul hallanak. Külön érdemes foglalkozni a születésüktől fogva hallássérült emberek helyzetével, azokkal a hétköznapi apróságokkal, amelyek révén nem érzik magukat kirekesztettnek, elszigeteltnek.

7./ Sikoly a tó partján

Kongó különlegesnek számít az afrikai országok között. Miért is? Az állandó lüktetés, a különböző keresztény egyházak egymás mellett élése miatt? A különlegességhez – akaratlanul – hozzájárulnak a „zsákosok” is. Kik ők? Miért választották ezt az életet? A letisztult hitről vagy fanatizmusról van szó? Sok, elgondolkoztató kérdést vet fel ez az írás.

8./ Szabad egy feketét?

Sokan el sem tudják képzelni a reggeleket kávé nélkül. Másnak reggel, délben, délután is elengedhetetlen a kávé a frissességhez. Ez a cikk nemcsak kávéivási szokásainkat összegzi, hanem néhány egyszerűen elkészíthető kávés finomság receptjét is a figyelmünkbe ajánlja.

9./ A fogbetegségeink lelki üzenetei

Elmúlt az az időszak, amikor rettegnünk kell a fogászati kezelésektől. Ma már választhatjuk a fájdalommentes fogtömést és foghúzást, a láthatatlan fogszabályzót, sőt mosolyunkat is megtervezhetjük, mindezt kellemes zene közben. A fogorvossal folytatott beszélgetéskor pedig nemcsak fogproblémáinkat ismerhetjük meg, hanem a fogbetegségek lelki eredetét is.

10./ Új állapotfelmérő módszerek

Szlovákiában konferenciát tartottak az Angliában már bevált új állapotfelmérő módszerekről. E módszerek nem a fogyatékosságot mint orvosi esetet állítják a középpontba, hanem az ember és a környezete kölcsönhatását vizsgálják. Nem arra helyeznek hangsúlyt, amit nem tud a „beteg”, hanem amire képes megfelelő eszközökkel vagy egy kis segítséggel. A cikk az orvosok ellenállásának okait és a módszer hiányosságait is megemlíti.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

A Lapról hangra csapata

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére