Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. december 13.

Cikkajánló

1./ Napjaink nippjei

Ha más országokba utazunk, mindnyájan szeretnénk valami olyan apró emléktárggyal visszatérni, amely jellemző az adott országra, ötletes, vicces, egyedi. Így vannak ezzel a hozzánk látogató külföldiek is. Vajon találnak-e nem giccses és nem túlárazott, jellegzetesen magyar emléktárgyat? Erre a kérdésre is választ kaphat, aki meghallgatja ezt a cikket.

2./ Paprikafüzér oroszoknak

Sok orosz nosztalgiával gondol vissza a rendszerváltás előtt Moszkvában működő magyar üzletre. Erre a nosztalgiára és a magyar ételkülönlegességekre ma is lehet építeni. Oroszország több nagyvárosában is magyar üzletlánc nyílik. A Paprikában meg lehet majd vásárolni a jellegzetesen magyar alapanyagokat, italokat, sőt az egyik, már most is működő üzletben helyben készült magyar ételek és péksütemények is kaphatóak. Az első benyomások alapján úgy tűnik, az oroszok kedvelik a magyar ízeket.

3./ Miből tudhatjuk, hogy lovunk jól érzi magát?

A lovak is sokfélék, akár az emberek. Van köztük is könnyen barátkozó, van cserfes, izgága, félénk, szemlélődő. Azt, hogy melyiküknek mi a legfőbb tulajdonsága, nem könnyű felismerni. Rá kell hangolódni az apró jelzéseikre. Figyelni kell, mit szeretnek, mit nem. Ha észrevesszük, hogy valami nem tetszik nekik, ne pánikoljunk, hanem merjünk változtatni a viselkedésünkön! Igen, de min és hogyan változtassunk? Ehhez ad tanácsokat ez az írás.

4./ Érzelmi intelligencia – a siker kulcsa? 1. rész

Gyakran halljuk, mondjuk, hogy valaki érzelmileg nagyon intelligens. Milyen is az az ember, akinek magas az érzelmi intelligenciája? Mi köze az intelligenciának, az érzelmi intelligenciának, a műveltségnek és a beleérző-képességnek egymáshoz? Az egyiknek a magas szintje segíthet a másfajta intelligencia fejlesztésében is?

5./ Érzelmi intelligencia – a siker kulcsa? 2. rész

Milyenek az érzelmileg intelligens emberek? Felismerik az érzelmeiket, elemzik azok okait és következményeit. A feladataikat igyekeznek úgy megválogatni, hogy egy adott érzelmi állapotban a leghatékonyabban elvégezhető munkával foglalkozzanak. Mivel tisztában vannak saját érzelmeikkel, arra is képesek, hogy változtassanak rajtuk, és jó hangulatot teremtsenek magukban, maguk körül. Nagy előnyük, hogy megértik, elfogadják, és pozitívan alakítják a körülöttük lévő emberek hangulatát.

6./ Érzelmi intelligencia – a siker kulcsa? 3. rész

Az érzelmi intelligencia fejlettsége jobban hozzájárulhat a sikerhez és a boldogsághoz, mint a hagyományos értelemben vett intelligencia? Ha ezt nem is lehet egyértelműen állítani, mindenképpen fontos, hogy az érzelmi intelligencia fejleszthető, és számos alkalommal segít abban, hogy elégedettek, sikeresek, talán boldogabbak legyünk.

7./ Ha a mama mondja…

Milyenek a fiús anyák? Hosszasan mesélnek ma már felnőtt fiaik ovis hőstetteiről, iskolai eredményeiről, kamaszkori csínjeikről. Mi derül ki a történeteik végén? Az, hogy jobb, erősebb, okosabb fiú nincs is a világon. Jaj annak a menynek, aki nem értékeli az imádott fiú nagyszerűségét! Mit lehet ilyenkor tenni? Csakis szövetkezni. Ha más-más tulajdonságokat kiemelve látják is a fiút és a férjet, mégiscsak ugyanazt az embert szereti a meny és az anyós is.

8./ Nézd meg az anyját, kezeld a fiát!

Magyarországon sokszor úgy tűnik, külön hagyomány az anyós-meny ellentét. Hol viccekben mesélünk ezekről, hol méltatlankodva, csalódva, akár anyós-, akár menyként éli meg valaki a hétköznapokat. Mi történik akkor, ha anyós és meny két különböző kultúrából érkezik? Hogyan jönnek ki, ha az egyikük egy heves vérmérsékletű olasz, a másik pedig egy csöndes, konfliktuskerülő magyar? Mi a helyzet akkor, ha a meny görög, az anyós magyar? Akár hiszik, akár nem, jó is kisülhet a dologból. Ha egyik sem akarja átvenni a másik szerepét, csak tanulni egymástól, akkor kialakul az az anyós-meny kapcsolat, ami mindkét félnek jó.

9./ Életünk a Facebookkal

Kedves Lapról hangra olvasó, mikor járt utoljára a Facebookon? Lehet, hogy ezt a cikkajánlót is ott olvassa? Talán már lájkolt is minket? Örülünk neki, de azért ne késsen el a Lapról hangra oldalának a nézegetése miatt a munkahelyéről! Állítólag a Facebook-felhasználók nagy része inkább lerövidíti a reggeli fogmosást, csak időben megnézze, mi is történt éjszaka a Facebookon. Ha a munkahelyen nem tiltották le, akkor éppen csak „megnézi”, hogy mi újság, és mi történik délután? Irány a Facebook! Ha mégsem, akkor Ön már a régi felhasználók közé tartozik, akik inkább mások hozzászólásait, képeit nézegetik, és közben nem feledkeznek meg a barátokkal, családdal történő valóságos találkozásról sem. Mi a tanulság? Csakis tőlünk függ, hogy a barátokkal való kapcsolattartás eszközévé vagy válóokká tesszük-e a Facebookot.

10./ Viccplacc

Mi történik, ha a bátor nyuszi és a félénk kismalac összetalálkozik a rókával? Vajon miért szaladgál egy férfi hatalmas kiabálások közepette az építkezésen? Mit csináljunk akkor, ha a talált négy patkóra rá van szögezve egy ló is? Nagy-nagy nevetések között megtudhatja mindezt, aki meghallgatja a Viccplacc legújabb részét.

Jó olvasgatást, kellemes ünnepeket és sok-sok érdekes cikket kívánunk minden olvasónknak, felolvasónknak az év hátralévő részére és jövőre is!

A Lapról hangra csapata

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

a cikk címét (többrészes esetén számozva),

az újság nevét,

a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

 Szabad tartalom

 Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére