Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. április 10.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el.

A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg, melyik újság hányadik számából olvastak fel, és hogyha megoldható, jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére. Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Cikkajánló

1./ Csernobil – 1. rész

 Mi történt Csernobilban? Hatalmas károk keletkeztek? Rengeteg halott volt? Kipusztult az élővilág, és azóta sincs ott semmi? Vagy ezek csak a látomásaink az atomkatasztrófáról? Aki ennél valóságosabb képet akar alkotni a történtekről, hallgassa meg ezt a cikksorozatot!

2./ Csernobil – 2. rész

Kinek volt az érdeke a pánikkeltés, a tömeges katasztrófa képének megrajzolása? A környezetvédőknek? A csernobili régióba tartozó országok kormányainak, hogy minél több segélyt kapjanak? Mit tartalmaznak a Csernobilról szóló atomügynökségi beszámolók? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a cikksorozat második részében.

3./ Csernobil – 3. rész

Kiderül, mi történik akkor, ha egy, az 1950-es években alkotott elmélethez próbáljuk igazítani a valóságot. Előtte természetesen tisztázni kell, mi is az az LNT-elmélet, és miért is ragaszkodunk ennyire hozzá.

4./ Polgári dolgok – a zongora

Mit is jelentett akkor, régen, ha az embernek zongorája volt? Jólétet, erőt, a polgársághoz tartozó magabiztosság öntudatát, vagyis szimbólum volt. Aztán megkezdődött az „elzongorátlanodás”, ami valóságos történelmi helyzetképnek is tekinthető. Most tartunk az „elzongorátlanodás” legvégén, vagy megkezdődött az újrazongorásodás? Ez már más történet.

5./ Munkaruhában tilos a játék

A Vakok Világa című folyóiratban megjelent írás a kecskeméti óvodások és a segítő kutyák találkozását mutatja be. A játékos foglalkozáson sok más érdekesség mellett megtanulhatták a gyerekek, hogyha egy kutya „munkaruhában” van, például a bolt előtt várja a gazdáját, akkor tilos a játék. A sorozat, amelyben a gyerekek terápiás kutyákkal ismerkedhetnek meg, más városokban folytatódik.

6./ Egyedül, útközben – Erdős Pál 100. születésnapjára

Kedves, személyes történetek alapján ismerhetjük meg Erdős Pált, a világhírű matematikust, a különcöt, az utazót. A végén úgy érezzük, láttuk már őt valahol, amint matematikai elméletekbe elmerülve sétált, vagy két bőröndjét cipelve igyekezett valahonnan valahova, de soha nem hazafelé.

7./ Kamaszokra hangolva – 1. rész

A kamaszkor a gyerekeket és a szülőket egyaránt megviseli. Ez a nagy kételkedések és válaszkeresések, az önmeghatározás, az ellenszegülés időszaka. Hogyan viselkedhet ilyenkor jól a szülő? Mit kell tennie, hogy megőrizze, esetleg helyreállítsa kapcsolatát a gyermekével? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a cikkből.

8./ Kamaszokra hangolva – 2. rész

Az nem baj, hogy a kamaszkor a nagy kérdések és viták időszaka. Az viszont már igen, ha a szülő mindenáron rá akarja kényszeríteni az akaratát gyermekére. Érdemes elgondolkozni azon, milyen két véglet között élünk ma, kamasz-, fiatal felnőtt- vagy szülőként, túl korán vagy túl későn függetlenedünk?

9./ Miért is van a zene, értékes vagy csak divatos

Sokak kedvenc időtöltései közé tartozik a zenehallgatás vagy a zenélés. Azt a kérdést járja körül a cikk röviden, hogy miért is vonzódik annyira az ember a zenéhez, és igaz-e, hogy a fogyatékkal élők számára különleges jelentősége van a zenének.

10./ Természetbarátok – Gondolkozz globálisan!

A Jane Goodall Intézet önkéntese ad praktikus tanácsokat ahhoz, hogyan figyelhetünk oda a mindennapokban a természetre, a környezetünkre. Sok-sok apró, mindenki által megvalósítható ötletet kapunk ahhoz, hogy külön erőfeszítés nélkül mi is tegyünk valamit a gorillák élőhelyeinek megőrzéséért, a talaj tisztaságáért.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

 A Lapról hangra csapata

 

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére