Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló

Minden olvasónknak és felolvasónknak boldog új évet kívánunk!

1./ A hatalom és a vadászat – 1. rész

A cikk arról ad áttekintést, hogyan fonódott össze évszázadokon keresztül a politikai hatalom és a vadászat, min múlt, hogy egy vadász a hivatalában maradhatott-e. A vadászterületek milyensége szinte mindig a politikai hatalomtól függött. Vadászbalesetek természetesen a vadban gazdag és a vadban szegény területeken is előfordultak, sőt az 1960-as évekre annyira gyakoriak lettek, hogy elkerülhetetlenné vált a politikai vezetők vadászati szokásainak felülvizsgálata.

http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=1888

2./ A hatalom és a vadászat – 2. rész

Két vadásztörténetet mond el ez az írás. Az elsőből megtudhatjuk, milyen vadász volt Kádár János, hogyan fogadta a számára kijelölt megkülönböztetett lőállást. A másik történetet olvasva pedig azon derülhetünk, milyen is az, amikor megfordulnak a szerepek, és a nyúl támad a vadászra.

http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=1889

3./ Ige

Kosztolányi láttatóan, bámulatos igehalmozással – megigézően – ír a nyelv és a beszéd hatalmáról. Érzékletesen fogalmazza meg, hogyan változtatja meg egy-egy mondat egy esemény alakulását, egy ember gondolkodását attól függetlenül, hogy van-e valóságtartalma. Esetleg éppen attól lesz köze a valósághoz, hogy kimondtuk, és a beszéd által valóra vált, legalábbis köze lett ahhoz a valóságdarabhoz, amit jelképez?

http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=1873

4./ Pipás Pista – 1. rész

Különleges portré és korkép ez a cikk. „Pipás Pista fél sonkáért ölt” Ki is volt Pipás Pista? Egyszerűen gyilkos? Különleges igazságtevő az 1930-as évek tanyavilágában? Maga is áldozat, egy kor, egy életforma, egy társadalmi berendezkedés áldozata? Hogyan dolgozták fel azok az egykori gyerekek a történteket, azok, akiknek az anyja felbérelte Pipás Pistát, hogy ölje meg a férjét?

http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=1865

5./ Pipás Pista – 2. rész

Pipás Pista valóban áldozat volt, de nem Pipás Pistaként, hanem… Attól kezdve, hogy megtudjuk, még hátborzongatóbb a történet. Az külön érdekesség, hogy a korabeli politikai rendszernek miért lehetett fontos a hangulatkeltés Pipás Pista körül és az, hogy minél tovább elhúzódjon a pere.

http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=1866

6./ Henri Matisse – Desszert

Rövid írás Matisse-ről, a csendéletekről, a különböző színekben ismétlődő ugyanazon formákról és egy láttató, részletgazdag elemzés a Desszert című festményről.

http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=1864

7./ Közel Afrikához

Egy magyar alapítvány által támogatott kenyai árvaház mindennapjaiba pillanthatunk bele. A mi mindennapjainktól alapvetően különböző körülményeket, gyereksorsokat, személyes történeteket ismerhetünk meg ezt az írást olvasva.

http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=1857

8./ Határtalan hivatások – beszélgetés Dr. Bagdy Emőkével

Mostanában nagyon sok ember személyes tapasztalata, hogy nem tudja szétválasztani a magánéletet a munkától. Mindig és bárhol elérhetőek vagyunk. Hogyan hat a munka és a magánélet összefonódása a személyiségünkre? Miért fontos, hogy megőrizzük a magánszféránkat? Erről beszél és ehhez ad tanácsokat Dr. Bagdi Emőke.

http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=1856

9./ Jancsi és a szociális mosoly

Varró Dani „utánfutóskodás és karbantartás” közben szóvicceket gyárt, Misi épít, rombol, aztán – maga megnevettetésére – túl sokat lapoz a meseolvasáskor. Jancsi pedig, miután alaposan kiméltatlankodta magát, most áttért a mosolygásra, sőt a nevetésre. Lehetne-e nála jobb közönséget kívánni?

http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=1851

10./ … és megteremtette az embert!

Milyennek gondolta Michelangelo-t az apja? Milyennek látták őt, szobrait és festményeit a kortársak? Milyen volt Michelangelo viszonya emberhez, Istenhez, hithez? Ilyen és hasonló izgalmas kérdéseket jár körül ez az írás.

http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=1859

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetéseket kívánunk a cikkekről!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére