Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló 2017. április 3.

Egy erkölcsös éjszaka

Rögtön ki kell ábrándítanunk azokat, akik most egy filmajánlóra, valami különleges társadalomkritikára, esetleg izgalmas pletykákra gondolnak. Miről is fognak olvasni ebben a cikkben? Arról, hogy milyen műveket lehet mostanában az Opera művészeinek előadásában látni a Zeneakadémián. A kritikus szigorú, alapos, nem kímél egyetlen énekest és rendezőt sem. Ha igazi, az előadásokat ízeire szedő bírálatot szeretne olvasni, akkor ne hagyja ki ezt az írást! Talán kedvet kap hozzá, hogy ellátogasson valamelyik előadásra, és saját fülével győződjön meg róla, nem túl szigorú-e a bíráló.

Köszönöm, hogy ilyennek neveltél!

Falusi Mariann, a Pa-dö-dö énekese mesél az édesanyjáról, ahogyan többször is hívja, „anyuciról". Mennyi szeretet, ragaszkodás van azokban a mondatokban, ahogyan „anyuciról" mesél! Hányféle kedves mosoly, nagy-nagy ölelés, álmodozó visszaemlékezés van ebben az írásban! Most azok is közel érezhetik magukat Falusi Mariannhoz, akik nincsenek oda a Pa-dö-döért és a stílusáért, azok pedig, akik kedvelik őt, egyenesen elvarázsolódnak, amikor olvassák, ahogyan Mariann „anyuciról" beszél.

Hajas László – Mi kell a nőnek?

Ebben a cikksorozatban ismert férfiak beszélnek a nőkhöz való viszonyukról. Hajas László, fodrász elmondja, hogy szerinte mi teszi tönkre a férfi-női kapcsolatokat, de azt is megfogalmazza, mitől válik meghitté, tartóssá egy házasság, kapcsolat. Megkerülhetetlen a kérdés, hogy nem szerettek-e bele a női vendégek, hogyan tudta kezelni a közeledésüket. Nyíltan beszél az első feleségével átélt nehézségekről és a második feleségéhez fűződő érzéseiről. Az sem marad titok, mit néz meg először egy nőn, találja ki az olvasó, vajon mit?

Lilu – szimbiózisban élünk Dáviddal

Milyen ember a hétköznapokban Lilu, aki járja a világot, hogy családokat egyesítsen? Mennyi ideje marad a fiára? Nincsenek konfliktusok, fájdalmas elválások a fiával azért, mert Lilunak sokszor Ausztráliába, Amerikába kell utaznia, hogy segítsen valakinek megtalálnia a családját? Most megkapjuk a választ ezekre a kérdésekre, és sok minden mást is megtudunk Liluról és Dávidról.

Beszéljünk a beleinkről!

Régen voltak már az iskolai biológiaórák? Nemigen emlékszik, mit tanult az emésztésről, csak akkor gondolt rá, hogy „jaj, a gyomrom…", amikor legutoljára rosszul érezte magát, és hasmenéssel, hányással végződött egy evés-ivás? Most érthetően és szemléletesen olvashat az emésztőrendszerről, megtudhatja, melyik szervnek mi a feladata, és mi játszódik le akkor, amikor úgy érzi, hogy hintázik a gyomra.

Tévhitek a feminizmusról

Milyen is egy feminista? Idősödő, megkeseredett, a férfiakban csalódott nő? Vagy fiatal, karrierista és önző? Nem, egyik sem. A feminista egyszerűen egy ember, aki a férfiak és nők közötti egyenjogúság megvalósítását akarja elérni, aki nem nevet a szexista vicceken, aki nem érzi bóknak, ha a férfiak egy nő után fütyülnek az utcán, megpaskolják a fenekét a munkahelyén, előírják, hogy főzzön, mosogasson, és éljen meg a fele fizetésből, mint az azonos beosztású férfi kollégái. Lehet, hogy ön is feminista, csak eddig nem is gondolt rá? Lehet, hogy sok feminista férfi olvasónk van? Hallgassa meg ezt a cikket, érdemes lesz találkozni esetleg saját előítéleteivel a feministákkal szemben.

Visszajönnek a gólyák

Mi kell ahhoz, hogy megsejtsünk, megérezzünk valamit abból, amit átélt a másik ember, habár megérteni talán soha nem fogjuk őt? Egy jelentéktelen részlet válhat a legfontosabbá, egy lábzsák, hogy be ne piszkoljuk a lakást, amit megnézünk, hogy érdemes-e megvenni. Mi mindent sűrít magában Tóth Krisztina novellájában a fiatal nő kétségbeesett tekintete, síró hangja, amikor azt mondja, nem akarja soha többet felvenni a lábzsákot. Ott van benne a szülők fájdalma, az állandó „beöltözés", a mindig lefertőtlenített játékok, a gyógyíthatatlan betegségben meghalt kisgyerek. Látjuk a két félszeg, zavart férfit is, az ingatlanost, aki azt hitte, összerakta ennek a nőnek az életmozaikjait és a tulajdonost, aki tudja, hogy valamikor az orvosok „nem tudnak segíteni". A végére pedig megjönnek a gólyák is, nem szép a reménynek, talán egy majd megszületendő kisgyereknek az évezredes toposza?

Egy hét morze

Érdekes, elgondolkoztató, megdöbbentő hírválogatást olvashatunk a mozi, az irodalom és a természettudományok világából. Ez a hírcsokor rövid, tényközlő, gondolatindító. Valószínűleg nem az az összeállítójának a célja, hogy alapos elemzésre ösztönözze olvasóját, hanem az, hogy kedvet csináljon a további kutakodáshoz a felvillantott érdekességekről. Mindenkinek ajánljuk ezt az összeállítást, aki szeretne gyorsan izgalmas dolgokról hallani.

Nők férfiszerepben

Amikor ezt a cikket hallgatjuk, könnyen az az érzésünk, hogy egy időutazás részeseivé váltunk. Arról hallunk, hogy Albániában még napjainkban is olyan előjogaik vannak a férfiaknak, amelyek nekünk, nálunk már elképzelhetetlenek. A férfiak öröklik, igazgatják a család vagyonát, döntenek a nők sorsáról. Vannak helyek, ahova nők nem léphetnek be. Létezik azonban egy kivétel. A szüzességet fogadott nők jelentik a kivételt. Azokban a családokban, ahol nincs férfi, aki elláthatná a család irányítását, egy nő szüzességi fogadalmat tehet, és onnantól kezdve átveszi a férfiaknak járó jogokat, kötelességeket, a tőlük elvárt viselkedésmintákat. Érdekes, helyenként kifejezetten borzongató olvasmányt jelent ez a cikk, mert megvilágítja, hogy vannak társadalmak, amelyekben egészen más férfi-női szerepcserék játszódnak le archaikus keretek között, mint amilyenek a mi gondolkodásmódunkat alakítják.

Havas Henrik: „Mindenhonnan kirúgtak már, csak a Havasné tart ki mellettem"

Amikor Havas Henrik beszél, soha nem tudhatjuk, hogy a tanáros, helyenként kioktató stílus mikor vehető komolyan, mikor komolykodó. Nem tudjuk, hogy abban, amit mond mindent úgy, ahogy van, el kell és el szabad hinnünk, mikor rombolja szét a már-már kialakult képet egy közbevetett, maró gúnnyal teli mondattal. Nem lehetünk biztosak benne, mikor játékos, mikor cinikus, mikor egyszerűen felháborító és elviselhetetlen. Ha meghallgatja ezt a cikket, talán ön is azt gondolja, hogy igazodjon el itt a sűrűn emlegetett Havasné.

Jó cikkhallgatást és érdekes beszélgetéseket kívánunk a hallottakról.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére