Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló 2016. október 26.

Digitális szemétdomb vagy az újságírás jövője?

Eddig Ön sem tudta, mi az a TMZ? Ez azt jelenti, hogy nem tartozik a sztárhírekre lépten-nyomon lecsapó olvasók közé, vagy nem jó helyen keresgélt. Ha olyan fényképeket szeretne látni, amelyekről a sztárok inkább nem beszélnének, akkor a TMZ-n biztosan talál ilyeneket. Persze itt máris felvetődik a kérdés, hogy mennyire kell ennek az oldalnak etikai normákat betartania, és tekintettel lennie a sztárok magánéletére. Mi is ez az oldal? Egy ügyes eszköz arra, hogy meglássuk a nem mutogatásra készült képeket, meghallgassuk a nem nyilvánosságnak szánt mondatokat, és leleplezzük a mindenképpen elítélendő tetteket? Gondoljunk csak a cikkben említett focistára, aki a liftben verte a barátnőjét? Vagy egy olyan oldal ez, ami nem mindig az igazság szószólója, hanem egyszerűen sokak pletykaéhségét kielégíti? Akármelyik elképzelés is áll közelebb a valósághoz, mindenképpen érdemes elgondolkozni az itt olvasottakról!

Udvaros Dorottya

Milyen is az, amikor az ember gyereke tíz perccel a színházba menet előtt beszélne anyukájával élete nagy kérdéseiről? Milyen az, amikor az ember anyukáját mindenki megbámulja? Milyen az, amikor a színésznő anya a felnőtt fiának szeretne valamit abból adni, amit nem adhatott meg neki, amikor kisfiú volt? Életérzésekkel, vallomásokkal, tapasztalatokkal teli kettős portrét olvashatunk, amelyben sok más mellett az előbbi kérdések is szóba kerülnek.

Lelki nass

Jó érzés ősszel egy könyvvel a kályha mellé kuporodni, és elgondolkozni azokon a kérdéseken, amelyekre talán soha nem kapunk választ. Melyikünket ne érdekelné, hogy miért viselkedünk éppen úgy, ahogy viselkedünk, hogy miért vannak emberek, akik mindenhatónak képzelik magukat, és kinek ne lenne olyan ismerőse, családtagja, akiről azt érzi, hogy soha nem tud felnőni. Vegyük elő újra ezeket a kérdéseket, ellentmondásokat, és kezdjük el a boncolgatásukat ennek a cikknek a segítségével. Meglátják majd, megéri!

Szabadság, békesség, nyugalom

Vancouver interjú

Egy-egy országról, városról az ott lakóktól tudhatunk meg a legtöbbet. Ők tudják elmesélni, visszaadni a város forgatagát, illatait, hangulatát. Ebben az interjúban a Vancouverben élő Krisztina mesél a városról, ahol már sok éve lakik családjával, és ahol mégis mindig talál valami új felfedezni valót. A lelkes mesélése után kicsit megsejthetjük, miért szeretik ezt a várost az egyébként teljesen eltérő ízlésű emberek. A végén említett, játékos „turistáskodást" pedig érdemes lenne kipróbálnunk nekünk is, hogy rácsodálkozzunk arra a városra, ahol minden nap mérgelődünk a rossz utak, a késő buszok vagy az utca sivársága miatt. Mennyivel szebbnek látnánk mindent, ha azt képzelnénk, turisták vagyunk!

5 dolog, amiben a 2016-os amerikai elnökválasztás történelmet ír

Szinte minden választás előtt halljuk, hogy most figyeljünk, mert ilyen még nem volt. Mindig lehet érdekességeket, korábban még meg nem történt eseményeket, botrányokat találni, amelyek felkeltik az érdeklődésünket. Ez a cikk viszont érezhetően a tárgyilagosságra törekedve emel ki olyan tényeket, jellegzetességeket, amelyek különlegessé teszik a mostani amerikai elnökválasztást. Ajánljuk mindenkinek, aki a hírekben folyamatosan figyelemmel kíséri a választás történéseit.

Tüskétlen tanulságok

Ön is megfigyelte már, hogy mennyire ingerülten, türelmetlenül reagálnak az emberek a legkisebb dologra, ami zavarja őket? Hányszor kiabálnak egymásra a buszra történő felszálláskor, sorban álláskor, vagy ha valaki a másik lábára lép? Ön is érezte már úgy, hogy a legszívesebben jól megmondaná a másiknak, hogy milyen udvariatlan, durva, figyelmetlen? Ha többször is átélt hasonló helyzeteket, akkor érdemes elolvasnia ezt a cikket, hogy tippeket kapjon a konfliktusok lehető legbékésebb rendezéséhez. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy barátságos mondattal, vagy a puszta tényközléssel, esetleg egy kedves, önironikus mosollyal mennyi mindent elérhetünk.

Viszlát, hajgondok!

Kipróbált már minden trükköt és titkos praktikát, hogy olyan legyen a haja, mint a reklámokban? Zavarja, hogy akármit csinál, akkor is töredezik, zsírosodik, korpásodik, vagy „csak" pattanásos a fejbőre? Ha ezek közül a hajproblémák közül bármelyik jellemző Önre, akkor mindenképpen olvassa el ezt a cikket! Nem ígérhetünk egyszeri olvasásra és hajmosásra gyönyörű hajat, de jó tippeket igen!

Facebook-empátia, hogyan hat a Facebook az együttérző képességünkre?

Mennyire vagyunk érzékenyek vagy éppen érzéketlenek a rengeteg jótékonysági felhívás után, amely a Facebookon eljut hozzánk? Sokan azért osztják meg ezeket, mert valóban hisznek az erejükben, vagy csak azért, hogy szerepeljenek az ismerőseik előtt? Aki nem osztja meg a jótékonysági felhívásokat, az kevésbé empatikus, mint azok, akik megosztják ezeket? Hányféle ötlettel próbáljuk, tudjuk egymást segíteni a Facebookon keresztül? Mielőtt a Facebookra indulna körülnézni, hallgassa meg a cikket, hogy megtudja, milyen kampányokra vagy éppen hajmeresztő ötletekre keressen rá.

Ezüstkanállal főzeléket

Az ezüstkanálnak története van, ami egyben Réka története is. Történet szerelemről, egyszerű, boldog hétköznapokról Csabával és a kis Pannival, aztán a mindent megváltoztató, az egész addigi gondolkodásmódot és Rékának a világban betöltött helyét felülíró érzelmekről. Arról, amilyen odaadással szerette Lászlót, az ügyvédet, a főnököt, ahogyan kétségek nélküli volt Csaba és Pannika elhagyása Lászlóért és a még meg nem született Dóriért. A történet csak tovább fonódik, ott vannak a hétköznapok az ügyvéd anyóssal, a később lázadó kamasz Dórival, a gorombává váló Lászlóval, aki a halála előtti hónapokat nem Évával, az új élettársával, hanem Rékával tölti. Mi ez? Nem, nem egy jól vagy rosszul sikerült forgatókönyv, hanem egy hús-vér ember élete. Tanulságos meghallgatni a szereplőkről történő ítélkezés nélkül.

Kitörölhetjük-e digitális lábnyomunkat?

Igaz-e, hogy amit írtunk, amilyen fényképet feltettünk magunkról az internetre, az ott is marad? Mi a teendő, ha töröltetni szeretnénk egy-egy fényképet, bejegyzést, amit évekkel ezelőtt jópofának tartottunk, most viszont inkább kínosnak érezzük. Az az egy jó hírünk van, hogy van, ami törölhető, de az szinte biztos, hogy aki elolvassa ezt a cikket, minden hozzászólása és feltöltött fényképe előtt meg fogja gondolni, hogy tényleg közzé akarja-e azt tenni.

1666 – A gyűlölet lángjai

Az olvasó szeme előtt megelevenedik az 1666-os londoni tűzvész. Szinte filmszerűen látjuk, ahogyan elterjed a tűz az utcákon, ahogyan az emberek kétségbeesetten menekülnek, és a bűnöst keresik. A bűnösről kialakított képzetek érdekes és riasztó párhuzamot mutatnak későbbi korok jelenségeivel.

Jó cikkhallgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a hallottakról.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére