Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló 2016. április 6.

Bánatos regionális körkép

A nemzetközi felmérések, amelyek Magyarországon a lakosság elégedettségét, gazdasági helyzetét, és végül, de nem utolsó sorban, a politikai változásokat vizsgálják, hazánkban jelentős visszaesést állapítanak meg. Mihez képest történik ez a visszaesés? A szomszédos közép-kelet-európai országokhoz és a tíz évvel korábbi mutatóinkhoz képest. Akár azok közé tartozik Ön, akik tapasztalják a mindennapjaikban, a saját életükön keresztül ezt a hanyatlást, akár azok közé, akik nem hisznek a kutatási eredményeknek, mindenképpen hallgassa meg ezt a cikket. Miért is? Azért, hogy megtudja, mi olvasható ki a mért adatokból, azért, hogy összehasonlítsa az eredményeket saját tapasztalataival.

Mikor válunk becsaphatóvá?

Az utóbbi hetekben fogalommá vált az „unokázós csaló”. A cikk annak jár utána, melyek a lélektani okai annak, hogy az áldozatok hisznek ezeknek a csalóknak. Hátborzongató, hogy mennyire tudatosan felépített csalásról van szó. Elmondja tapasztalatait több idős áldozat, akik később maguk sem értették, hogyan is lehettek ennyire hiszékenyek.

Digitális jegygyűrű?

Mit is csinál manapság az ember, ha megtetszik neki valaki, és tudni akarja, van-e már barátja, barátnője? Gondolhatnánk, hogy nincs is ennél egyszerűbb, irány a Facebook, ahol mindenki kiposztolja a kapcsolati állapotát, sőt hacsak lehet, minden nap új fényképekkel jelzi a nagyvilágnak, hol is tart a kapcsolat. Igen, de tényleg kapcsolatban van-e az, aki ezt állítja be a Facebookon, és egyedülálló-e az, aki nem teszi nyilvánossá a kapcsolati állapotát? Mi a helyzet azokkal, akik kapcsolatban élnek, de ezt nem közlik ismerőseikkel a Facebookon? Igaz lehet-e a cikkírók megállapítása, hogy azok, akik nyilvánosságra hozzák kapcsolati állapotukat a Facebookon, azok szerelmesebbek, de egyben féltékenyebbek is, mint azok, akik ezt nem teszik meg? Aki elolvassa ezt a cikket, biztosan kíváncsian fogja figyelni ismerősei, munkatársai kapcsolati állapotát a Facebookon, és összeveti azt az általa tapasztalt valósággal.

Hús kilenc óránál

Képzeljünk el egy vidám, ebédelő társaságot. Mindenki ugyanazt eszi, zöldséget, húst, de nem ugyanúgy. A csoport egy része szemkötővel nehezíti saját feladatát, hogy kipróbálja, hogyan is végez el az ember vakon egy olyan, hétköznapi cselekvést, mint a késsel-villával történő étkezés. Azok, akik szemkötőt viseltek, igencsak megküzdöttek az ebéddel. Voltak olyanok is a csoportban, akiknek csöppet sem okozott gondot a „vakon történő evés”, hiszen ők látássérültek. Azt, hogy ki hogyan emésztette meg lelkileg ezt a ritka ebédélményt, elárulja a cikk szerzője.

Tatár Csilla

Tatár Csilla mesél a mindennapjairól anyukaként, a változásokról az életében, amelyek az elmúlt időszakban lejátszódtak. Természetesen szóba kerül az is, hogyan került a televízióhoz, mit gondol eddigi pályafutásáról, hogyan viseli a nyilvánosság érdeklődését a magánélete iránt.

A jövő oktatási módszere: a videójáték

Szinte minden szülőnek problémát okoz, hogy a gyereke túl sok időt tölt videójátékok játszásával. Több amerikai vizsgálat arra hívja fel a szülők és a tanárok figyelmét, hogy a videójátékok egyáltalán nem olyan károsak, mint a felnőttek gondolják. A videójáték is, mint minden más játék, megtanítja a gyerekeket a legjobb taktikák megtalálására, kidolgozására, fejleszti a problémamegoldó képességüket. Lehet, hogy a videójáték – megfelelő helyen és időben használva – a tanulás egyik elfogadott eszközévé, sőt előmozdítójává válik?

93% of junior doctors are ready to quit

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak nálunk vannak problémák az egészségügyben. Itt a bizonyíték rá, hogy sajnos máshol sem működik úgy minden, ahogyan az orvosok és a betegek szeretnék. Angliában az orvosok munkaóra-számának kényszerű megnövelése az egyik fontos egészségügyi vitakérdés. A megnövekedett munkaidő következtében az orvosok elégedetlenek, kimerültek lesznek, veszélybe kerülhet a betegek biztonsága. Ha bekövetkeznek a fiatal orvosok jelentős része számára elfogadhatatlan változások, sokuk a felmondás lehetőségétől sem riad vissza. A cikket nemcsak azoknak ajánljuk, akiket érdekel, hogy máshol milyen problémákkal kell megküzdeniük orvosoknak és betegeknek, hanem azoknak is érdemes meghallgatniuk, akik egyszerűen csak az angol szövegértésüket szeretnék fejleszteni.

Ne vesszen kárba!

Rengeteg élelmiszert pazarlunk. Ha egy gyümölcs barnulni kezd, ha picit kemény a sajt, kidobjuk. Érdemes elgondolkozni azon, mit lehet kezdeni azokkal az élelmiszerekkel, amelyek már nem frissek, de még alkalmasak fogyasztásra. Sok jó megoldás létezik az élelmiszerek újrahasznosítására. Egyes áruházláncok felkínálják ezeket szétosztásra a rászorulóknak, mások pedig olcsóbban adják el, vagy felajánlják állatmenhelyeknek. Létezik sok, újszerű megoldás is. Élelmiszerekből biogázt, vagy akár természetes színezőanyagot is lehet készíteni.

Célba értek Afrikába az újbudai adományok

A Bamako Rally két tagja eljuttatta az újbudai önkormányzat adományait két afrikai iskolába. Mi kell ahhoz, hogy célba érjenek az adományok? Két kalandvágyó fiatalember, segíteni akarás, és természetesen azok a segítők, akik Afrikában élnek, és a helyi viszonyokat ismerve gondoskodnak róla, hogy a megfelelő helyre juthasson el a támogatás. A cikk tárgyilagosan mesél az adományozásról, de biztosak vagyunk benne, hogy az olvasók maguk előtt látják azokat, akik Afrikáig szállították az adományt egy Trabanttal, és azokat a gyerekeket, akiknek nagyon kell ez a segítség.

Sarkvidéki tülekedés

Egyre több kőolaj kerül felszínre a Sarkvidéken. Ott, ahol néhány évtizeddel ezelőtt csak kopár tájat és rénszarvascsordákat tudtunk elképzelni, most fúrótornyok épülnek, és természetesen az ott dolgozók ellátására kiépülő lakóegységek is nélkülözhetetlenek. Ki megy ilyen környékre dolgozni? A kalandvágyók, a nagy keresetért bármit elvállalók? Egyáltalán, mi kell ahhoz, hogy bármilyen munka megindulhasson ezen a vidéken? Kell hozzá tervezés, mérnökök, gépek, és igen, ki gondolná, de még a megfelelő politikai helyzet is nélkülözhetetlen a jó sarkvidéki munkához.

Jó cikkhallgatást kívánunk!

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére