Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló 2015. április 16.

1./ Halál a hintaszékben

Olyan, mintha egy izgalmas krimit olvasnánk visszafelé. Tudjuk, hogy ki a gyilkos, mégis minden apró részletnél hitetlenkedve kapjuk fel a fejünket, és kérdezzük „Tényleg így történt? Ezeken az apróságokon múlt minden?”. Igen, és ami a leghátborzongatóbb a történetben, az az, hogy ez maga a valóság. A pontos leírásból megtudhatjuk Lincoln elnök halálának körülményeit, megismerhetjük a merénylőt és indítékait.

2./ A nőiesség napja

Egy rendezvényről és egy lap indulásáról kapunk egy eleven, az első benyomások izgalmával írt beszámolót. Fontos, hogy ez a hír és ez a lap nemcsak nőknek, hanem férfiaknak is szól.

Az azonban sokak számára kérdés maradhat, hogy mi is az a „nőiesség”, mennyire tudunk a szépségipar mottói mögé nézni, eléggé hihető-e, hogy itt fontosak vagyunk, és egyszer végre nőnek érezhetjük magunkat? Akár nő-, akár férfiként olvassa az ember ezt a beszámolót, nem árt utána felsorolni a kérdéseinket sem, és megnézni, kipróbálni, elolvasni a cikkben ajánlottakat, hogy személyesen győződjünk meg róla, nekünk szól-e ez a hír.

3./ Tűzzel, késsel

Az Iszlám Államban naponta történő brutalitásról ad képet ez a cikk. Felteszi a mindnyájunk által megfogalmazott kérdéseket is: hogyan lehetne ennek véget vetni, miért nézi tehetetlenül a világ mindazt, ami történik? Nem ígérjük, hogy választ is kap a cikk végére az olvasó, de azt igen, hogy megborzong, és elgondolkozik majd az olvasottakon.

4./ A híres rózsakeresztesek

A 18. században kialakult, egyenlőséget, testvériséget hirdető szervezetekről kapunk áttekintést. Kik voltak a rózsakeresztesek? Mi közük volt a szabadkőművesekhez? A szabadkőművességből kinőtt eszmerendszer képviselőinek, vagy éppen a szabadkőművesség ellenzőinek tekinthetjük őket? Aki figyelmesen olvassa ezt a cikket, valamennyire eligazodik majd a szabadkőművesek, ellenzőik és követőik között.

5./ Fogyókúra

Lehet, hogy kiábrándítjuk a nyárra fogyni vágyó olvasót, de… El kell árulnunk, hogy nem ebben a cikkben kapja meg a tippeket ahhoz, hogyan férjen bele tavalyi ruháiba. Akkor miről is szól ez az írás? Egy különleges fogyókúráról, amiben mindenki részt vesz, vagy éppen nem vesz részt, aki ma Magyarországon él.

6./ A gumilövedékes fegyver nem sportra van

Milyen fegyvert használhatunk önvédelemre, milyet nem? Melyik mire való? Valóságos fegyvertani kisokost tart a kezében az olvasó.

7./ Sikeres emlékbeültetést végeztek

Egereken végrehajtott kísérletről számol be ez a cikk. Az alvás során „beültetett emlékek” hatására az egerek ébredés után rögtön arra a helyre mentek, ahol az alvás alatt a jutalmazás történt, holott ébrenlétkor soha nem kaptak azon a helyen jutalmat. Mit jelent ez? Lehet, hogy szabadon változtathatóak lesznek az emlékeink? Lehet, hogy ez a módszer egyszer, traumákat átélt emberek számára segítséget is jelenthet?

8./ Igazítsa hétköznapjait a Hold állásához!

Valóban alakítja a Hold a sorsunkat, vagy csak babonáról van szó? Akár hiszünk benne, akár nem, érdemes meghallgatni, hogy mikor, miben segít a Hold állása. Talán picit elhisszük, talán csak mosolygunk rajta egyet.

9./ Misi, a rettenthetetlen

Varró Dani újabb történeteket mesél két kisfiáról, Misiről és Jancsiról. Hallgassuk csak, micsoda nyelvi lelemény van a megállapításaikban, milyen izgalmassá teszik saját és szüleik hétköznapjait, mennyi apróságból válhat megjegyezni- és továbbmesélni való történet.

10./ Szabad a tánc

„…engem is fotózzanak le.” Mikor is? Amikor esetlen az ember, amikor ügyetlenkedik tánc közben, amikor mindenki kineveti. Miért? Talán azért, hogy bebizonyíthassuk magunknak és a világnak, hogy éljen az emberiesség, az együttérzés! No, meg azt, hogy az ügyetlenkedők, az esetlenek mellett állunk, sőt… ahogyan a cikkben szereplő példa mutatja, velük táncolunk! Mi ez, valami, a világot elöntő együttérzés-hullámról van itt szó, vagy mindenkiben, aki tele van hétköznapi esendőségekkel, hibákkal, rögtön magunkat látjuk? Elgondolkoztató ez az írás arról, hogy milyenek is vagyunk mi, emberek, általában, vagy milyenek nem vagyunk?

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

        a cikk címét (többrészes esetén számozva),

        az újság nevét,

        a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

        lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

A Lapról hangra csapata

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére