Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Közelkép nyerteseinkről: Hermann Tibor

Hermann Tibor Budapesten született 1981-ben. Születésétől kezdve nem lát. A Vakok Iskolájában, majd a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában tanult. Gyerekkorától érdeklődik a technikai újdonságok és a hangszerkesztés iránt. Szereti egyedül kipróbálni az új szoftvereket, így tehát nagy kíváncsisággal kezdett hozzá a JAWS képernyőolvasó legújabb változatának telepítéséhez, majd felfedezéséhez.

Hermann Tibor– Rengeteg dologra azt szoktam mondani, hogy egyáltalán nem vagyok büszke, erre az egyre talán igen: semmiféle segítséget nem igényeltem sem telepítéskor, sem a beüzemeléskor.

1998-ban az Országos Szórakoztatózenei Központban C kategóriás vizsgát tett. Azóta szabadidejében édesapjával zenél esküvőkön, vendéglőkben. Szintetizátoron, harmonikán játszik, és a zene mellett énekléssel is szórakoztatja a közönséget. Fő munkája azonban mégsem a zenélés. Adatrögzítő recepciósként dolgozik az Állami Egészségügyi Központ Dózsa György úti részlegében. Munkahelyi feladatait a JAWS képernyőolvasó program segítségével látja el. Alaposan és a munkája iránti lelkesedéssel mesél arról, hogyan is dolgozik a JAWS programmal.

– A JAWS for Windows szoftver jelenti számomra munkám során az egyik legnagyobb segítséget. Nagyon nagy köszönettel tartozom az alapítvány dolgozóinak, ugyanis teljesen sikerült felkészíteniük és vakok számára is használhatóvá tenniük a nehezen kezelhető orvosi szoftvert. Scripteket, billentyűparancsokat rendeltek a főbb funkciókhoz. A billentyűparancsok segítségével könnyen hozzá tudok férni az orvosok által kért leletek minden részletéhez, sőt némi utánajárással sikerült az eddigieknél is jobban összhangba hozni az orvosi szoftvert és a JAWS-t, így már az utólagos leletbevitel is lehetségessé vált. Ez praktikus, ha egy orvos nem ér rá rögtön a vizsgálat után leletet diktálni.

Tibor több csatornán keresztül is értesült az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány szoftveradományozási pályázatáról, és mivel otthon és a munkahelyen egyaránt a JAWS egy viszonylag régi verzióját használja, úgy gondolta, megpályázza a legújabb honosított változatot. A következőképpen meséli el, hogyan jutott el hozzá a pályázat híre, és mekkora öröm volt számára, amikor értesült, hogy megkapja a szoftvert.

– A pályázat „futótűzként” terjedt mindenhol, szóval nem volt nehéz értesülni róla. A nevemet olvasva a nyerteseket tartalmazó listán, nagyon megörültem, hogy boldog tulajdonosa lehetek a frissítésnek. Már aznap belső késztetést éreztem, hogy nekem most be kell mennem az alapítványhoz, és a kezemben szeretném látni a CD-t. Természetesen ezen gondolatmenet örömömből kifolyólag futott át bennem, hiszen tudom, és teljes mértékig tisztában vagyok vele, hogy az alapítvány részéről mennyi adminisztrációs munkával járhat ez a folyamat.

Pozitívak a tapasztalatai a 11.0 JAWS-zal kapcsolatban, rugalmasabbnak érzi ezt a verziót a régebbieknél. Úgy gondolja, a program fejlesztői és honosítói olyan funkciókat építenek be a folyamatosan frissülő JAWS-verziókba, amelyek maximálisan alkalmazkodnak a vak és gyengénlátó felhasználók igényeihez. A munkája mellett internetböngészéshez, levelezéshez is használja a JAWS-t, és szüntelenül kísérletezik, keresgél, hogy melyik hangszerkesztő program működik együtt a legjobban a JAWS-zal. Azt reméli, hogy a mostani és a jövőben megjelenő JAWS-verziók még több lehetőséget nyitnak meg számára a „hangászkodás terén is”. Más céljai is vannak a szoftver segítségével. Arra készül, hogy a JAWS-zal olvasgatva megvalósíthatja egy régi álmát, a magyar szak elvégzését.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére