Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Közelkép nyerteseinkről: Ecsedi Csaba

Ecsedi Csaba informatikus, programozó matematikus. Évtizedek óta foglalkozik a vak és gyengénlátó emberek által könnyen használható számítógépes megoldások keresésével, fejlesztésével. 2001. óta az Óbudai Egyetemen tart ECDL-tanfolyamot vak és gyengénlátó tanulóknak, akik a számítógépes alapismeretek mellett a számítógép-használatot lehetővé tevő JAWS képernyőolvasó program kezelését is elsajátítják. Az általa tartott tanfolyamokon a diákok egy része az állása megtartása érdekében szeretne ECDL-bizonyítványt szerezni, mások pedig versenyképesebbé akarnak válni a munkaerőpiacon. A visszajelzések szerint sokaknál szerepeltek a számítógépes ismeretek döntő tényezőként egy állás elnyerésekor.

Csaba egy Füst Milán-verssel tudná mindazt elmondani, amit a legfontosabbnak tart magáról:

„Súlyos teher e földi lét nekem.
Úgy mondják, mély álomban meggyógyulhatok.
De nem lehet, aludni nem tudok.
S a lelkem gőgjén nem változtatok.” (Füst Milán: Részeg éjszaka)

Mondanunk sem kell, hogy Csaba jól ismeri a JAWS for Windows program régi és új változatait is, a használatuk nem jelent nehézséget a számára. Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány szoftveradományozási pályázatáról levelezőlistákon keresztül értesült. Megállapítja, hogy habár az új JAWS jobb az interneten, mint a korábbi változatok, viszont ennek a verziónak is vannak hibái. Arra a kérdésre, hogy mire használja a JAWS programot, a legtömörebben válaszoló interjúalanyként – találóan – azt feleli, hogy „létfenntartásra”, hiszen informatika nélkül élni is nehéz lehet manapság.

Ecsedi Csaba oktatás közben

Csaba, habár a válaszai alapján meglehetősen szűkszavú, az interjúhelyzeten kívül jó humorú, a környezetét és önmagát is kellő iróniával szemlélő ember. Jelenleg ráadásul egy olyan projektben dolgozik, amelyben a látás hiányából fakadó mindennapi akadályokat igyekeznek leküzdeni. Ebben az okostelefonokat készítik fel arra, hogy információkat olvassanak fel a gyógyszerekről, élelmiszerekről, műszaki cikkekről stb. amikor a készüléket az árucikk közelébe tartják – a projekthez mi is, ezúton is sok sikert kívánunk!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére