Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Közelkép BeLin felhasználóinkról: Ujfalusi Zoltán

Korábban már két olyan látássérült fiatalembert mutattunk be, akik rendszeres felhasználói az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány munkatársa, Hammer Attila és a Magyar Ubuntu Közösség fejlesztő munkája eredményeként megszületett Beszélő Linux, azaz BeLin operációs rendszernek. Ez alkalommal Ujfalusi Zoltánt kérdeztük tapasztalatairól.

Ujfalusi Zoltán– Mikor és hol hallott először a Beszélő Linuxról?

– 2008-ban, amikor olvastam az akkoriban megjelent Ubuntu 8.04-es változatról, felkeltette a figyelmemet, hogy a rendszer tartalmaz képernyőolvasó szoftvert is. Azonnal ki is próbáltam. Akkoriban még sok nehézséggel kellett megküzdeni a gördülékeny használhatóság érdekében. Megkerestem a fejlesztőt, Hammer Attilát, aki már javában dolgozott a BeLin 1.0-ás változatán. Ekkor én is bekapcsolódhattam a munkába, mint tesztelő.

– Milyen előnyeit emelné ki?

– Szeretném kiemelni, hogy a feladatok többsége rugalmasan elvégezhető. Ez a karakteres felületre is igaz, ami lényegesen leegyszerűsíti és felgyorsítja a munkát. Nem kell megkeresni a szükséges jelölőgombokat és kiválasztani a kért lehetőségeket. Mióta a BeLin operációs rendszert használom, nem kell tartanom a vírusveszélytől, habár az óvatosság sosem árt! Fontos még elmondanom, hogy évek óta szerettem volna közelebbről megismerkedni a Linux világával, melyhez végül a BeLin segített hozzá. Természetesen az ingyenesség sem mellékes, mivel nagyon sokan nem tehetjük meg, hogy fizetős operációs rendszert és programokat vásároljunk.

– Az informatika mely területein használja a Beszélő Linux rendszert?

– Szinte minden területen. Ebbe beletartozik a tanulás, az olvasás, a mindennapos levelezés, az internetezés, a zenehallgatás és a barátokkal való kapcsolattartás is. A BeLin mindenütt megállja a helyét. Kiemelendő az is, hogy a rendszer mindenféle látó segítség nélkül telepíthető. Jó érzéssel tölt el, hogy ismerőseim körében, ha nem is rohamosan, de terjed a BeLin használata. Valamennyi sorstársamnak ajánlom a kipróbálását!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére