Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Kiadták a leendő EU-s webakadálymentességi szabvány tervezetét

Az Európa Tanács a 376-os standardizációs eljárásában felkért három szervezetet, hogy készítsék el az információs és kommunikációs technológiák és szolgáltatások nyilvános beszerzéseire vonatkozó akadálymentességi előírásokat. A projekt rendkívül fontos a fogyatékos emberek számára, hiszen várhatóan ezek az előírások lesznek a követendő hatósági szabványok Európa-szerte.

A projekt a második szakaszában tart, és a munkacsoport elkészült a szabvány első tervezetével, és öt, a szabványosítást támogató jegyzékkel. Bár a kiírt szoros határidő miatt a tervezetet közvetlenül már nem lehet véleményezni, javaslattételre később is lesz lehetőség, ezért mindenképpen érdemes ezeket is áttekinteni. A dokumentumok angol nyelvűek és technikai jellegűek.

1-es melléklet: a közbeszerzésekhez mellékelhető Európai Webakadálymentességi Szabvány tervezete, amely pontosítja a számítástechnikai termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó hozzáférhetőségi előírásokat. Az összes többi jegyzék ehhez igazodva készül el. A legfontosabb pontja a 4-es, amely a fogyatékos emberek számára nélkülözhetetlen feltételeket sorolja fel.

2-es melléklet: a leendő európai szabványban használatos általános és speciális előírások és követelmények, amelyek felhasználásával a D1-es melléklet elkészült.

3-as melléklet: a felhasználók kéréseivel kapcsolatban adható tanácsok az alkalmazható informatikai eszközökről. Ez a melléklet még nincs igazán kidolgozva.

4-es melléklet: azoknak a módszereknek a felsorolása, amelyekkel megállapítható, hogy egy adott technológia vagy eszköz mennyire van összhangban az akadálymentességi előírásokkal.

5-ös melléklet és 6-os melléklet: a leendő szabványt közreadó honlap leírása, tervezett tartalma. Fontos, hogy az itt alkalmazott szavak és beszédmód összhangban legyen az Európai Fogyatékosügyi Fórum által képviselt szemlélettel.

A tervezetet elkészítő három szervezet 2011. október 28-án nyilvános workshopot tart Brüsszelben, ahol tájékozódni lehet a csoport munkájáról és meg lehet vitatni a kiadott tervezetet. Jelentkezni lehet október 21-ig Ms. Françoise Wansonnál a név, szervezet és az esetleges speciális igények megjelölésével a címen.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére