Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Interjú a BeLin 3.0 kiadása kapcsán

Hammer Attila, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány munkatársa 2008 óta dolgozik – az Ubuntu – közösséggel együttműködve – a beszélő Linux operációs rendszer fejlesztésén. A BeLin a GNOME asztali környezet részét képező Orka képernyőolvasót alkalmazza, akadálymentes és folyamatosan bővülő szolgáltatásai valamint ingyenessége miatt az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a vak és gyengénlátó emberek körében. Társadalmi hasznosságát 2009-ben az IT Business Leadership Award-díjjal ismerték el. A következő interjúban a BeLin legújabb kiadásának, a 3.0 verziónak az újdonságairól kérdezzük a fejlesztés vezetőjét, Hammer Attilát.

Mióta dolgoztok a BeLin 3.0 verzión?

Ez a munka már az Ubuntu 12.04-es változat fejlesztése közben megkezdődött, 2011 decemberétől folyamatosan dolgoztam a 3.0 kiadáson és az Ubuntu 12.04 fejlesztői változatának tesztelésén.

Mely újdonságokat ajánlanád a felhasználók figyelmébe?

Mindenképpen nagy újdonság az Ubuntu 11.10-es verziótól Ubuntu szinten bevezetésre került QT akadálymentesítési komponens, mely a QT eszközkészletet használó alkalmazások felhasználói felületeit teszi többé-kevésbé hozzáférhetővé. Vannak még hiányosságai ennek az új akadálymentesítési technológiának, de az alapvető QT felületi vezérlőelemek a listák és a kombinált listamezők kivételével már most is használhatók. Bízom benne, hogy a QT akadálymentesítési komponens fejlesztői idővel ezt a problémát is meg fogják oldani.

Folyamatban van a QT akadálymentesítési komponens honosítása is. Ha a QT akadálymentesítési komponens fejlesztői kiadják az új, fordításokat is tartalmazó hivatalos verziót, és az új verzió kompatibilis lesz az Ubuntu 12.04 alaprendszerrel, a frissítés elérhető lesz majd a BeLin 3.0 felhasználók számára. Számtalan egyéb újdonságot tartalmaz még a BeLin 3.0 kiadás, amik között nehéz rangsort felállítani, mivel mindegyik fontos a maga nemében. Sokat dolgoztunk a BeLin 3.0 operációs rendszerek tananyag átdolgozásán is, hogy az új kiadáshoz is rendelkezésre álljon ez a tananyag. Érdemes megemlíteni, hogy a BeLin 3.0 kiadás is egy hosszú távon támogatott kiadás, mely 2017 áprilisáig támogatott.

Melyik az az újdonság, amely bekerült ebbe a kiadásba, és amelynek megvalósítására a legbüszkébb vagy?

Az irodalmi Braille támogatásra nagyon büszke vagyok, mivel azzal, hogy a Liblouis projekthez csatlakozva elkészítettük Német Dávid és Torma Zsolt kollégámmal a Liblouis magyar irodalmi Braille táblát, minden szabad szoftver projekt számára hozzáférhetővé tettük a magyar nyelvű Braille szövegek irodalmi Braille alakban történő megjelenítését. A magyar irodalmi Braille tábla immár nem csak a BeLin 3.0 kiadás, hanem a Liblouis 2.5.1-es stabil verziójának is része, így a jövőben ez a lehetőség minden Linux disztribúcióban elérhető lesz. Sokat dolgoztunk ezen a projekten, a táblát én 2011 júniusától kezdtem el megtervezni és elkészíteni.

Biztatunk mindenkit, hogy ismerkedjen a BeLin legújabb kiadásával, és ossza meg tapasztalatait a fejlesztőkkel!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére