Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Honosítva a Talks&Zooms program

Napjainkban nélkülözhetetlenné vált a mobil telefon, a készülék használatával könnyű információhoz jutni, és bárki, bármikor és bárhol gyorsan elérhető. Ez az új technikai vívmány a vak és a gyengénlátó emberek életében is fontos szerepet játszik, habár lehetőségeik a látókéhoz képest eddig korlátozottabbak voltak. Különféle fejlesztések már évek óta folynak annak érdekében, hogy a látássérültek is minél több területen élvezhessék a mobil telefonok kínálta szolgáltatásokat.

A piacon már évek óta forgalomban van az amerikai Nuance cég Talks&Zooms programja, amely képernyőolvasó és képernyőnagyító funkcióinak köszönhetően a látássérült mobilozóknak is számos lehetőséget biztosít. A program honosítását a napokban fejezte be az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány és május 4.-től megvásárolható a szervezet értékesítési csoportjánál.

A honosítás projekt-koordinátorát, Herczeg Lajost a Talks&Zooms programról kérdeztük.

– Mikor kezdődött a honosítási munka?
– 2008 közepén és mintegy háromnegyed évig tartott. Objektív akadályai voltak annak, hogy nagyobb léptekkel haladhassunk. Egyrészt az amerikai céggel való kapcsolattartás nehézségei hátráltattak bennünket, másrészt a beszéd funkcióhoz a magyar hangot egy külső, harmadik cég készítette, ezért az oda-visszacsatolás ugyancsak késleltette a munkát.
– És milyen beszédszintetizátort használ a program? 
– A világon a jelenleg legfejlettebbnek tekinthető Vocalizer beszédszintetizátor teszi lehetővé a mobil telefon megbeszéltetését, jól érthető, kellemes, az emberi hanghoz közel álló hangon.
– Milyen típusú telefonokon használható a honosított Talks&Zooms program és a hozzá tartozó magyar hang?
– A Symbian 60-as sorozaton belül a 9.x-edik verziós operációs rendszerrel működő készülékeken, elsődlegesen a Nokia készülékek között találunk ilyen telefonokat. A Talks&Zooms alkalmazásnak van egy olyan változata is, amely működik a régebbi 60-as sorozatú mobil telefonokon is. Sajnos ezzel a Talks&Zooms változattal nem használható a magyar vocalizer hang.
Megjegyzem, hogy a másik elterjedt operációs rendszer a mobil készülékekben a MS Windows Mobil.   Ezek a készülékek a cseh fejlesztésű PST meghangosított alkalmazással beszéltethetőek meg, ugyancsak magyar nyelven.
Az érdeklődők részletesebb információt találnak a www.infoalap.hu weboldalon, vagy forduljanak az  „Informatika a látássérültekért” Alapítvány ügyfélszolgálatához az alábbi elérhetőségeken:
06-1-273-3188-as vagy a 06-70-295-9288-as telefonon vagy a e-mail címen.
– Végezetül összefoglalná, hogy milyen lehetőségeket kínál a honosított Talks&Zooms alkalmazás a látássérült mobiltelefon használók számára?
– A program beszédtámogatást nyújt a billentyűzet kezeléséhez, a mobiltelefon funkcióinak és szolgáltatásainak használatához. A látássérült felhasználók könnyen tudják majd kezelni a telefon menüjét, névjegyzékét, SMS üzeneteket, Internetet, E-mail-t és még további számos alkalmazást.
A Talks&Zooms együttműködik a Wayfinder Access navigációs alkalmazással, így a látássérültek egy komplett navigációs rendszerrel is kiegészíthetik a programot. A Wayfinder Access háztól házig navigálja a felhasználót, miközben hangos utasításokkal irányítja a megfelelő útvonalon.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére