Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Honlap-használhatósági kampány

Itt az idő a cselekvésre! – mondja az EBU. Az Európai Parlament illetékes bizottsága június 16-án tárgyalta Európa digitalizálásának napirendjét, ezért a Vakok Európai Uniója (EBU) nagyszabású kampányt indít, hogy felhívja a törvényhozás figyelmét a weboldalak akadálymentesítésére, továbbá, hogy emlékeztesse az Európai Bizottságot: az információhoz való egyenlő hozzáférés jogi és üzleti kérdés is.

Az internet páratlan lehetőségeket teremt az információk széleskörű elterjedéséhez, a lényeges információk továbbításához. A vak és a gyengénlátó emberek számítanak a weboldalak akadálymentesítésének továbbfejlesztésére, és hogy a tanácskozás elfogadja az akadálymentesítésre vonatkozó szabványokat. Ma még a többség nem találkozik ezekkel a szabványokkal, ezért aki valamilyen kisegítő technológiát használ, nem mindig fér hozzá az oktatási, egészségügyi, szociális, foglalkoztatási, közlekedési és banki információkhoz.

Az EBU és partnerei, mint például az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) javasolták az Európai Bizottságnak egy törvény megalkotását a web oldalak hozzáférhetőségére vonatkozóan. Továbbá felhívták az EU jogalkotóinak figyelmét arra, hogy biztosítsák a közösségi weboldalak és az alapvető szolgáltatások akadálymentesítését is.

Az EBU elnöke, Lord Low of Dalston CBE, a következőket mondta: "Az online információkhoz való hozzáférés jogi, de egyben üzleti kérdés is. Egyre nagyobb bizonyossággal mondható, hogy a tagországokban a weboldalak akadálymentesítésének eltérő irányvonalai zavaróak, ez további költségeket jelent az üzletemberek számára, akadályozza az ipart és nem mozdítja elő az innovációt."

Egyre több EU-s tagállam lép fel a honlapok használhatósága érdekében, ami azonban különböző követelményeket és szabványokat eredményezett. A harmonizáció hiánya megakadályozza az információs technológiák és szolgáltatások szabad áramlását.

Az Európai Bizottság a 2011. végére elkészülő javaslatoknak köszönhetően biztosítja a közösségi weboldalak teljes akadálymentesítésének megvalósítását 2015-ig. Az EBU elnöke, Lord Low szerint: – Itt az idő, a szavak helyett a tettek mezejére kell lépni! Az elmúlt tíz év alatt számtalan nyilatkozatot, eredményt és közleményt láttunk erre a témára vonatkozóan, most itt az új idő a cselekvésre!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére