Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Hírek az internetes akadálymentesítésért folytatott tárgyalásokról

Júniusban az EBU, az Európai Idősügyi Fórum, az Európai Standardizációs Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum közös kampányt indított az internetes akadálymentesítés érdekében.

A kampányban résztvevő szervezetek közösen szólították fel az Európai Bizottságot egy kötelező érvényű törvény elfogadására, amelyet érvényesítve 2015-re teljesen akadálymentessé válnak a nyilvános weboldalak és mindazok az internetes oldalak, amelyek alapvető szolgáltatásokat kínálnak az állampolgárok számára. A kampány weboldala a következő: http://bit.ly/lBHRaL

A kampány elindítása után a résztvevő szervezetek találkozót kezdeményeztek az Európai Bizottság vezető tisztségviselőivel az általuk benyújtott javaslat törvényerőre emelése érdekében. Szeptemberben Van Oranje úrral, Neelie Kroes kabinetjének tagjával, az európai digitalizációs ütemtervért felelős képviselővel folytattak tárgyalásokat. Arra kérték, foglalja össze az Európai Bizottság legújabb terveit az internetes akadálymentesítéssel kapcsolatban, valamint állásfoglalást kértek arról, hogy hajlandó-e az Európai Bizottság politikai támogatást nyújtani egy, a weboldalak akadálymentesítését garantáló törvény elfogadtatásához. Van Oranje úr megerősítette, hogy a szándék megvan egy kötelező érvényű internetes akadálymentességi törvény elfogadására, de a törvényjavaslat nyilvánosságra hozatalát 2012-re halasztották.

A mentális fogyatékossággal élő emberek szervezete és az Inklúziós Tanács képviselői, akik szintén jelen voltak a megbeszélésen, hangsúlyozták, hogy az Európai Bizottságnak rá kellene irányítania a figyelmet az egyes weboldalak hozzáférhetősége közötti különbségekre is. Ezt az EBU a találkozó után példák egész sorával támasztotta alá.

Novemberben az EBU küldöttei a Barnier-bizottság két tagjával egyeztettek az internetes akadálymentesítésről. Ezen a megbeszélésen – a korábban már benyújtott észrevételeit kifejtve – az EBU amellett érvelt, hogy itt az ideje egy olyan törvény életbe léptetésének, amely megszünteti az internetes akadálymentesség jelenlegi hiányosságait. Barnier úr biztosította az EBU-t támogatásáról, hangsúlyozta, hogy mindent meg fog tenni az internetes akadálymentesítési törvény elfogadtatása érdekében. A törvényjavaslat nyilvánosságra hozatala 2012 első felében várható.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére