Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Hárman a nyertesek közül

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány fontos feladatának tekinti, hogy a látássérült embereket olyan korszerű, a fogyatékosságukat kompenzáló segédeszközökhöz juttassa, melyek használatával megkönnyíthetik életüket, és ablakot nyithatnak a nagyvilágra. Legutóbb használt számítógépekre írtak ki pályázatot, melyre nagyon sok vak és gyengén látó ember jelentkezett. Nyilvánvaló, hogy nem volt könnyű dolga az alapítvány kuratóriumának: a lehető legigazságosabban döntést hozni. Az eredmény végül is megszületett és futárszolgálat igénybevételével az ország minden részébe megérkezett a pályázati nyeremény.
A pályázat három győztesét kérdeztük arról, miként fogadta a jó hírt.

Peller Terézia – Pilisvörösvár
– Gépírónő voltam régen, még teljesen látó életemben, így a billentyűzetet ismertem. Amikor módom nyílott rá, jelentkeztem az MVGYOSZ számítástechnikai tanfolyamára, ahol az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány mostani munkatársai tanítottak meg a számítástechnika alapjaira. Az informatika használatával szerettem volna visszakapni azt, amit elveszítettem: a barátaimmal és ismerőseimmel a kapcsolattartást, a világ híreiben való gyors tájékozódást – mondta elöljáróban a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete három éve megalakult Pilisvörösvár és Kistérsége Egyesületének vezetője. 
A tanfolyam idején még nem volt otthon számítógépem, képzeletben felrajzoltam a konyhaasztalra a klaviatúrát és így gyakoroltam.  Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány pályázatán saját számítógéphez jutottam, használatával kiteljesedett az életem.
– Mekkora segítséget jelent a munkájában a képernyőolvasóval ellátott számítógép?
– Az önálló munkavégzést teszi lehetővé, azt, hogy egyesületünk érdemi munkát végezhet a térségünkben élő látássérült emberekért.

Varga Pál – Budapest      
A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének tagja jól ismert sorstársai körében: kiváló nótaénekes. Ma már kizárólag az éneklésnek él, ami számára hivatás és hobbi is egyben. Számtalan helyre hívják fellépni, és boldogan tesz eleget a felkéréseknek.
– Legyünk őszinték, már érett férfiként ismerkedett meg a számítógéppel. Milyen megfontolásból?
– Tavaly nyáron olyan sorstársakkal üdültem együtt a Balatonon, akik évek óta számítógép használók. Tőlük hallottam, hogy mi mindenre alkalmas az informatika. Miután hazajöttem, jelentkeztem az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány számítógépes tanfolyamára. Ekkor még nem tudtam pontosan, hogy „mit is akarok a technikától”.  Bizonyára sok gondot okoztam Hammer Attila tanár úrnak, aki szívvel-lélekkel igyekezett megszerettetni velem az informatikát.
– És sikerült neki?
– A tanfolyam alatt nem és még utána hónapokig sem. Ráadásul saját számítógépem sem volt. Aztán egy napon arra mentem haza, hogy életem párja előfizetett az Internetre.  Azonnal kölcsönkértem az unokám gépét és egyrészt az, amit a tanfolyamon hallottam, másrészt, ami a sorstársaimmal való konzultációk során rám ragadt kimozdított az addigi passzivitásból. Rájöttem, hogy rengeteg új nótát találok a neten, skypeolni tudok a barátaimmal és a többi… Egy szóval: szerelmese lettem a számítógépnek.
– Akkor bizonyára örömmel értesült arról, hogy az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány pályázatán számítógépet nyert?
– Valóban, végre visszaadhattam az unokámnak a kölcsön gépet és ma már a munkámhoz, a szórakozásomhoz és a tájékozódásomhoz is használom korunk új csodáját.

Németh Sándor – Zalaegerszeg
A kárpitos szakképzettségű látássérült fiatalember a néhány éve alakult Zalaegerszeg és kistérsége Egyesület alelnökeként dolgozik. Két gyermeke iskoláskorú, tőlük már sokat hallott a számítógép hasznosságáról. Arra viszont, hogy vak és gyengén látó emberek is élvezhetik a számítástechnika eredményeit csak akkor figyelt föl, amikor a médiumokban riportokat hallott az „Informatika a látássérültekért” Alapítványról.
– Azonnal jelentkeztem egy tanfolyamra, melyet egy másik alapítvány szervezett városunkban. Sajnos ezen nem a vakos felhasználók szempontjából folyt az oktatás és a speciális segédeszközök is hiányoztak. Azonban nem adtam föl, amikor az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány pályázatot írt ki használt számítógépekre, rögtön jelentkeztem. A múlt évben még nem fértem be a keretbe, de az idén az újabb szerzeményekből én is kaptam egy gépet, felszerelve a JAWS for Windows képernyőolvasó és a MAGic képernyőnagyító programok demo változataival. Nagyon örültem, és hálás vagyok az alapítványnak, hogy egy olyan fontos cél érdekében tevékenykedik, mint a vak és a gyengénlátó emberek számítástechnikai eszközökkel való ellátása.
Saját magam képzése mellett a jövőben szeretném, ha Zalaegerszegen is szervezni tudnánk egy számítástechnikai tanfolyamot, hogy minél több látássérült ember életét tehessük könnyebbé és nyitottabbá az informatika használatával.

Bartha Zsuzsanna

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére