Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Hangfényképek kirándulásokról

Beszélgetés Jakab Zsolttal

Milyen jó is elővenni a fényképeket az érdekes helyekről, ahol jártunk. Ki ne szeretne fotókat nézegetni egy vízesésről, rétről, csobogó patakról, vagy a legutolsó családi összejövetelről. Zsolt azok közé tartozik, akik nem nézik, hanem hallgatják a képeket. Nem, nincs itt szó semmi képzavarról vagy szinesztéziáról, csak egy ügyes ötletről. Arról, hogy aki látássérült, nem a képeket gyűjti, őrizgeti, hanem a hangokat.

Zsolt arra használja a diktafont, amire más a fényképezőgépet. Hangokat „fényképez”, amelyek kiegészítik, esetleg „átszínezik” felesége fotóit, és komplex élményt adnak a közös kirándulásokról. Így mesél arról, miért van nagy jelentősége számára a „hangfényképeknek”, és milyen élményeket örökít meg a diktafonnal:

„Feleségemmel nagyon szeretünk kirándulni, és ő a kirándulások élményeiről fotókat készít. Én mindig vágytam arra, hogy hangban is megörökíthessem ezeket a közös élményeket.

Próbálkoztam én a telefonos rögzítéssel, de hát az nem olyan sem minőségben, sem pedig terjedelemben. Ezért vettem nagy örömmel az Infoalap pályázati felhívását.

Számomra, még ha látok is valamennyit, nagy jelentősége van a hangoknak, a hangfelvételeknek. Akár egy vízesés, érdekes múzeumi látogatás hangélménye mind-mind felidézi azt a hangulatot, amit akkor átéltem, vagy átéltük. Olyan ez számomra, mint egy hangos fotó.”

Zsolt internetfigyelőként dolgozik a Fehér Bot Alapítványnál, így jól párosul munkája természetes kíváncsiságával, mellyel érdeklődik mindenféle informatikai újdonság, különlegesnek számító segédeszköz iránt.

Ezúton is sok örömet kívánunk a további „hangfényképezéshez”.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére