Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Fogyatékosokat segítõ szoftverek az IBM-tõl

Az amerikai vállalat új szoftverek segítségével tenné könnyebben érthetõvé és egyszerûbben kezelhetõvé az idõs vagy a mozgáskorlátozott emberek számára a számítógépek használatát.

Az IBM elsõsorban a cégeknek ajánlja az új programot. A vállalat oldaláról (www.alphaworks.ibm.com/topics/accessibility ) szabadon letölthetõ szoftverekben több speciális technológia is helyet kapott, a fejlesztõk igyekeztek szinte mindenre gondolni. A Keyboard Optimizer nevû program segítségével a billentyûzetet mindenki a saját írási stílusához és tempójához állíthatja be. Külön szabályozható, hogy valaki hány ujjal, illetve hogy egy vagy két kézzel gépel-e, valamint, hogy általában rövid vagy hosszú ideig tartja-e lenyomva az egyes billentyûket.

A Web Adaptation Technology nevû alkalmazás elsõsorban a vakoknak, illetve a csökkent látóképességû embereknek segít abban, hogy az internetes oldalak megjelenítését saját igényeikhez tudják igazítani. Beállítható többek között a teljes tartalom vagy akár csak az egyes szövegrészek, képek és más objektumok (táblázatok stb.) mérete, hogy az adott online oldal az illetõ személy számára a könnyebben olvasható legyen. A program ezen kívül támogatja a szöveget beszéddé konvertálást is, és a szoftver ügyel arra is, hogy a felhasználó pontosan írta-e be a keresendõ szót a Google-ba, vagy az Internet-címet a böngészõ címsorába.

A Mouse Smoothing Software lehetõvé teszi, hogy az egérrel végzett mozdulatok akkor is nyugodtak legyenek, ha az illetõ keze remeg. A szoftver kiszûri a zavaró mozdulatokat és gyakorlatilag úgy mûködik, mint a kamerákba épített képstabilizátor. Az IBM kifejlesztett egy Reflexive User Interface Builder nevû programot is, aminek a segítségével bárki készíthet a beteg, idõs vagy mozgáskorlátozott emberek életét megkönnyítõ alkalmazásokat.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére