Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Eszközbemutató Nyíregyházán

Családias hangulat fogadta az „Informatika a Látássérültekért Alapítvány” munkatársait a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének klubtermében április 18-án.

Az érdeklődők figyelemmel hallgatták Molnár Ákost, aki mintha már hazajárna Nyíregyházára bemutatókat tartani. Ezúttal a Talks&Zooms mobiltelefonos szoftvert mutatta be, amit egy Symbian 3-as Nokia N8 érintőképernyős telefon segítségével tett még informatívabbá. A jövő az érintőképernyők felé veszi az irányt, így a látássérült embereknek is meg kell ezekkel barátkozniuk. A szoftverfejlesztőknek is folyamatosan követniük kell az újonnan megjelenő készülékeket, hogy támogatást nyújtsanak a különböző funkciók meghangosításához.

Ezután Szanics Miklós Szabolcs, az egyesület fiatal alelnöke érdekességként az iPhone okostelefon használatával ismertette meg a közönséget. A készülékben a gyártó saját fejlesztésű VoiceOver nevű képernyőolvasó programja teszi használhatóvá az érintőképernyős készüléket a látássérült emberek számára.

Ismét Molnár Ákos következett, aki a JAWS for Windows 11 képernyőolvasó szoftver újdonságait részletezte, melyet elmondása szerint már nagyon vártak, mivel ez a verzió már támogatja a Windows 7 operációs rendszert. Ismertetőjében hallhattunk a hasznos kutatás funkcióról, mely segítségével nem csak az aktuális valutaárfolyamokhoz, időjárási információkhoz, az Origo 24 órás híreihez jutunk hozzá nagyon egyszerűen, hanem a SZTAKI német és angol szótárát is billentyűparancsokkal, könnyedén érhetjük el. Szó esett még az egyszerű némítási funkcióról, a továbbfejlesztett helyjelzők használatáról a bonyolultabb weblapokon, a szójegyzék listák hasznosságáról, az automatikus űrlapmód előnyeiről. Mindezen újdonságok megtalálhatóak a JAWS menüjében (Insert+J) a Súgó almenü Újdonságok menüpontja alatt.

 

Fehér István és Molnár Ákos, az alapítvány munkatársai az előadáson

 

Fehér István a DEX 2.0 szoftvert mutatta be, melynek fejlesztéséhez a Vodafone Alapítvány nyújtott segítséget. A DEX 2.0 segítségével szöveges állományból (txt, doc, docx) hangoskönyveket készíthetünk MP3 vagy DAISY formátumban. A szöveges részekhez különböző hangkaraktereket rendelhetünk, így még élőbbé tehetjük pl. a párbeszédes részeket. A DAISY formátumban történő konvertálás pedig szinkronizálja a szövegállományt a hangállománnyal, így sokkal egyszerűbbé válik a navigáció egy hanganyagban, vagy a keresés egy hatalmas hangállományban, mivel szövegre tudunk keresni és így a hanganyag lejátszása is a találat helyétől tud a szinkronizálás következtében folytatódni.

A bemutatókat interaktívvá tette Dankó Pál az egyesület rendszergazda munkatársa, aki gondoskodott róla, hogy a telefonkészülékek és a számítógépeken futó szoftverek érthetően, kihangosítva szólaljanak meg.

A rendezvény végén kisorsolásra kerültek a Digit System számítástechnikai bolt és szerviz által felajánlott eszközök is. A  Philips fülhallgatót Palcsák Sándorné, a Nyírségi Látássérültek Egyesületének tagja, míg a 8 GB-os pen-drive-ot Pappné Karczagi Márta, a Fehér Bot Alapítvány művelődésszervezője vihette haza. Az egyesület által felajánlott kettő darab DAISY formátumban készült hangoskönyvet Majzer Zoltán, a Ridens szakiskola tanulója, valamint Szabóné Pethő Gyöngyi tagtársunk nyertek meg.

Az egyesület által felajánlott kettő darab, gyengénlátók számára készült asztali naptárat Molnárné Kiss Ildikó, a Fehér Bot Alapítvány Nyíregyházi Rehabilitációs Központjának informatika tanára és Koncsol Krisztián, a Nyírségi Látássérültek Egyesületének tagja vihették haza.

A program végén a kíváncsiak megismerkedhettek a RUBY hordozható nagyító készülékkel, melyet az érdeklődők az „Informatika a Látássérültekért Alapítványnál” tekinthetnek és vásárolhatnak meg. Az alapítvány munkatársai sem jöttek üres kézzel, hiszen mindenkinek, aki a közönség soraiban foglalt helyet, átnyújtottak egy MAGic képernyőnagyító és egy JAWS képernyőolvasó bemutató verziójú szoftvereket tartalmazó CD-t.

 

Az érdeklődők a RUBY digitális kézinagyítóval ismerkednek

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére