Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Érdekességek a 7.0-ás JAWS-ról

Torma Zsolt a Freedom Scientific honlapján olvasható információk alapján összeállította a JAWS 7-es verziójának legfontosabb újdonságait.

Az újdonságok teljes listáját megtalálhatja a Freedom Scientific Weboldalán: http://www.freedomscientific.com

– FS Clipboard

Mostantól nem csak a szokásos vágólapot használhatjuk, de a WINDOWS+C paranccsal úgy másolhatunk szöveget egy speciális vágólapra (FS Clipboard),  hogy az nem írja felül a korábban odamásolt szövegrészt. Amikor a Windows Beillesztés parancsát használjuk, minden korábban a FS Clipboard-ra másolt szöveg beillesztésre kerül az aktuális dokumentumba úgy, hogy a külön-külön a FS vágólapra másolt szövegrészek üres sorokkal lesznek elválasztva.

– Javított menükezelés

Mostantól a JAWS az MSAA-t (Microsoft Active Accessibility) használja a menük felolvasásához. Ezzel biztosítja, hogy azok számára is helyesen kerüljenek a menük felolvasásra, akik átállítják egyéni ízlésük szerint a Windows színeit.

– JAWS futtatása pen drive-ról

Mostantól a JAWS 7.0 és a MAGic 9.50 speciális változatai (nem összekeverendõ a „hagyományos” változattal) futtathatók pen drive-on is. Így lehetõvé válik, hogy olyan gépeken, ahol a JAWS hitelesítve van, egy cserélhetõ tároló csatlakoztatása után képesek legyünk JAWS-t használni, ráadásul úgy, hogy kedvenc beállításainkat a JAWS a cserélhetõ tárolóról olvassa be, így mindig az általunk testreszabott JAWS-t használhatjuk. Ezen JAWS változat csökkentett funkcionalitású, például nem támogatja a Braille kijelzõket.

– Mozilla Firefox támogatás

A 7.0-ás JAWS már támogatja a Mozilla Firefox webböngészõt annak 1.5-ös verziójától kezdve. A Firefox egy ingyenes webböngészõ, nagyon sok tekintetben (biztonság, szabványok támogatása, sebesség, stb.) felülmúlja az Internet Explorert. Mivel a Firefox még csak béta állapotban van, a Freedom Scientific tovább dolgozik partnereivel azon, hogy még tökéletesebbé tegye a JAWS és a Firefox együttmûködését. A Freedom Scientific célja, hogy ugyanúgy lehessen használni a Firefox böngészõt a JAWS programmal, mint az Internet Explorert.

– Táblázatok kezelése

HTML dokumentumokban mostantól lehetõség van arra, hogy a táblázatot ne az eddigi megszokott formában jelenítsük meg, hanem közel úgy, mint ahogy azt egy látó személy látja a képernyõn. Ez természetesen nem alapbeállítás, külön kérésre bekapcsolható mind ideiglenesen, mind pedig állandó jellegûen. E funkció akkor lehet hasznos, ha a táblázat pontos felépítésére vagyunk kíváncsiak, vagy pedig Braille kijelzõvel kívánjuk a táblázat adatait megtekinteni. A cellák egy | (függõleges vonal) karakterrel vannak ilyen esetben elválasztva.

– MSN Messenger 7.0 és 7.5 támogatás

A JAWS 7.0 támogatja az MSN Messenger 7.0 és 7.5-ös verzióját. A használható billentyûparancsok egy része megváltozott, errõl a JAWS súgóban található részletes információ. Kibõvült a Bõbeszédûség megadása párbeszédpanel szolgáltatása is, mostantól itt is be lehet állítani bizonyos opciókat, például: automatikus üzenetfelolvasás, gépelés jelzése, automatikus értesítés partner bejelentkezésérõl, stb.

– Adobe Acrobat és Adobe Reader

A JAWS 7.0 továbbfejlesztett Adobe Acrobat és Adobe Reader támogatással rendelkezik. Ez egyrészt a dokumentumok könnyebb kezelhetõségében, jobb olvashatóságában nyilvánul meg, másrészt mostantól a JAWS ugyanazon szolgáltatásokat nyújtja az Adobe Acrobat termékek esetén, mint az Internet Explorerben. Lehetõségünk van például használni a navigációs gyorsbillentyûket, ugyanazon bõbeszédûségi beállításokat használhatjuk, mint az IE-ben stb.

– Yahoo! Messenger 7.0.

A JAWS új verziója támogatja a Yahoo! Messenger 7.0 változatát.

– Navigációs gyorsbillentyûk használata a Microsoft Word programban

Annak érdekében, hogy egy Word dokumentumban könnyebben léphessünk a dokumentum bármely részére, mostantól használhatjuk az Internet Explorerben megszokott navigációs gyorsbillentyûket, miközben egy Word dokumentumot olvasunk. A Folyamatos felolvasás parancs használatakor a gyorsnavigációs billentyûk használatát a JAWS automatikusan bekapcsolja, így a folyamatos felolvasás könnyen folytatható a dokumentum egy másik részétõl. Mivel ilyen esetben nem lehet szöveget gépelni a dokumentumba, az ENTER billentyûvel a navigációs gyorsbillentyûk szolgáltatás kikapcsolható, illetve a JAWS kikapcsolja azt automatikusan, ha átváltunk egy másik dokumentumra, vagy másik programra.

– Az INSERT+T parancs kiegészítése.

Mostantól az INSERT+T parancs nem csak a dokumentum nevét, de annak jelenlegi nézetét is felolvassa.

– Egyéni összegzés készítése Microsoft Excel-ben

Lehetõség van arra, hogy egy ún. pillanatfelvételt készítsünk egy táblázatban szereplõ fontos adatokról, mint például egy havi összegzés. A kívánt cellákhoz címkéket kell rendelnünk, ezt követõen a JAWS elkészíti az összegzést. Abban az esetben, ha a táblázatban az adatok változnak, ezt az összegzés is követi.

– Képletek készítése

Könnyebbé vált az olyan képletek készítése, melyek egy eltérõ munkalap celláira hivatkoznak. A JAWS ezt azzal teszi lehetõvé, hogy a z adott munkafüzet vagy munkalap nevét is felolvassa. Emellett a CTRL+5 a számbillentyûzeten parancs segítségével a JAWS felolvassa annak a cellának a koordinátáit, melyre utoljára léptünk.

– E-mail üzenetek fejlécének felolvasása

Mostantól az Outlook Express-ben kikapcsolható a Feladó és a Tárgy mezõ automatikus felolvasása.

– E-mail üzenet automatikus felolvasása

A JAWS 6.20 változattól kezdve az Outlook programban a JAWS nem olvassa fel az elektronikus levél szövegét. A 7.0-s változatban ezt kiterjesztette a Freedom Scientific az Outlook Expressre is, de lehetõség van a funkció visszakapcsolására is. Ez azt jelenti, hogy alapértelmezés szerint az elektronikus levelek megnyitás után nem kerülnek felolvasásra, de e beállítás a Bõbeszédûség megadása párbeszédpanelen megváltoztatható.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére